意見反饋
義工

香港18區媽媽會 今日: 23|主題: 153386

跳至
[元朗區] 青小好吾好

大宅

國民生產總值:1707

係咪屬於2、3線小學呢

王國熱話
working mum 要靠99 一個湊B,我係咪已經瀨嘢...
99醉酒bb肚餓62怪我緊張個仔
如何阻止阿仔同99訓同一間房
恭喜 奶奶第2次同個仔去長途旅行 Honeymoon

珍珠宮

國民生產總值:47658

畀面勳章

kyu1224 發表於 18-6-14 03:08
係咪屬於2、3線小學呢

天水圍D小學,已漸漸變天,家長心態亦同以前不同。青小有人放第一,有人放四後,睇下家長要求D咩啦!
青小有一條龍直升E M l中學,屬於唔谷T S A唔使博命操呈分的happy school

大宅

國民生產總值:3020

回覆樓主:

一條龍中學屬直資,話叫做band2頭英中,平均每月2xxx學費,適合有經濟能力家長

珍珠宮

畀面勳章

tigamama 發表於 18-6-14 11:15
一條龍中學屬直資,話叫做band2頭英中,平均每月2xxx學費,適合有經濟能力家長
...

依家千幾學費啫,到小學畢業時,可能會加到二千 青小學生升青中,名次頭30%左右會有獎學金免學費

子爵府

國民生產總值:10674

701003 發表於 18-6-14 08:16
天水圍D小學,已漸漸變天,家長心態亦同以前不同。青小有人放第一,有人放四後,睇下家長要求D咩啦!
青小 ...

請問青中係咪轉左直資?仲有得直升?
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

珍珠宮

畀面勳章

Supertalkative 發表於 18-6-14 14:46
請問青中係咪轉左直資?仲有得直升?

2008年已轉直資 一條龍直升同資助方法無關

子爵府

701003 發表於 18-6-14 15:08
2008年已轉直資 一條龍直升同資助方法無關

因為李小非直升,未知青小是否100%可直升

大宅

國民生產總值:4530

回覆樓主:

一個月一次中英默書
下午冇學術堂
功課小抄寫
4-6樣

珍珠宮

畀面勳章

Supertalkative 發表於 18-6-14 15:21
因為李小非直升,未知青小是否100%可直升

李小李中只係聯系,非直升!例如天官小天官中都係聯系
青小青中/耀小耀中,係一條龍,如果小學生有意直升,暫時都可以話係直升,遲D唔知

子爵府

701003 發表於 18-6-14 16:28

李小李中只係聯系,非直升!例如天官小天官中都係聯系 :funny ...

原來如此,謝謝資訊

大宅

國民生產總值:1879

2018勳章 食得好勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

.

大宅

國民生產總值:1879

2018勳章 食得好勳章 認識瑞士牛牛第一回

李小李中只係聯系,非直升!例如天官小天官中都係聯系 :funny ...

請問青小/李小自行15分有機會入嗎?

珍珠宮

畀面勳章

jmmak 發表於 18-9-18 16:54

不大

大宅

jmmak 發表於 18-9-18 16:54

李小青小都屬於校齡較新學校,對比天南學校較少父母畢業生,機會較多(但留意青小有宗教)。
但李小近年屬大熱,青小都漸熱,近年入去既若有弟妹,世襲必多,一年年冇得估,但要有蠶食大抽獎額的心理預備。

複式洋房

國民生產總值:345

青中係直資,所以都唔係一條龍
簡介會校長話英文要一定成績佢先會refer俾中學校長,refer既就實收,所以唔係必然直升

珍珠宮

畀面勳章

karen_0215 發表於 18-9-18 20:08
青中係直資,所以都唔係一條龍
簡介會校長話英文要一定成績佢先會refer俾中學校長,refer既就實收,所以唔 ...

2019年度中一,仍然係一條龍直升呢 就算英文唔合格,只要同學想直升,都會直升 現時的小六同學,每人都要填直升 青中意向書,可直升可派位!遲幾年就唔知啦!我已問咗青小 如果真係英文好才可直升,最開心一定係青中 青小成績好的可免學費,交不起學費的可申請減免,拎綜緩的就更加無需理會學費!就算交學費,都係每月$1390
英文唔得,或平均分唔掂,只能“勸”放棄直升,但明知能力不足而堅持的人“很多”

複式洋房

國民生產總值:345

wlhbee 發表於 18-6-14 16:18
一個月一次中英默書
下午冇學術堂
功課小抄寫

想問下全年得2考,中間會唔會有評估/測驗呀?
一個月一次默書,咁內容係未會好多呀?
謝謝!

男爵府

國民生產總值:5185

食得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 分享愛 貓狗褓姆

唔知上年有冇人15分自行入到呢?

大宅

fionalee668 發表於 18-9-19 11:27
唔知上年有冇人15分自行入到呢?

校齡不久,係有宗教分,但由於早兩三年只算是二線尾,15分過去幾年都有不少自行中籤。
但近年越見受歡迎,多左好多人放佢111,剛剛今年乙二入唔晒。

大宅

國民生產總值:1102

2018勳章 Xmas吸收勳章

青小會優先入青中,但英文唔好唔會保送,所以唔係肯定入到,上年77%入青中,但畢業生得2班。
來年畢業5班個百分比先最實際。
我小學時英文唔好入英文學校真係好辛苦,所以學校做法都正確的。

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.