意見反饋
義工

自由講場 今日: 3678|主題: 995219

跳至
離不離  

大宅

國民生產總值:1649

今日有個好朋友約左我去傾計,內容係佢老公唔知係邊到野左啲性病俾佢,佢係我面前不停咁喊!問我意見,佢老公有叫我朋友原諒佢,但佢又好驚佢會又出去滾,問我應唔應該離婚!講下佢背景四十幾歲,無小朋,其實算keep得幾好,因學歷低普通文職搵$15000無物業同老公租屋住,父母已不在,無兄弟姊妹!因為貪靚,月光族!平時租同屋企開支都係靠老公!我聽到佢講完,我都唔知可以俾咩意見佢!寧教人打仔莫教人分妻!但個男人咁賤出去叫雞仲要安全措施都唔做,同佢一齊又真係好恐佈!但我朋洗慣食慣應該好難搬岀去自己住!我都唔知可以點幫佢!其實咁既情況,我朋友可唔可以問佢老公攞贍養費?佢老公大約搵四萬幾,不過要供養父母,我朋友有野做係唔係就無得攞啦?

珊瑚宮

國民生產總值:108697

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

無小朋友應該都好難拎

侯爵府

國民生產總值:24836

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

離唔離都好,呢位朋友應努力靠自己啦! 佢無任何負擔,跟住老公只為有錢洗,連離都唔敢,亦因為可能無膽養費,怕唔夠養自己
如果因為錢才會在一起,同等拎老公份人壽無分別

大宅

國民生產總值:3220

回覆樓主

我寧願靠自己!除非佢信佢老公會改,否則好難再一齊掛...而家係普通性病,點知下次會唔會係愛滋

大宅

foggyao 發表於 18-6-14 04:14
離唔離都好,呢位朋友應努力靠自己啦! 佢無任何負擔,跟住老公只為有錢洗,連離都唔敢,亦因為可能無膽養費 ...

其實我都有同佢傾過呢個問題,叫佢平平地租間套房住下,同老公分開下諗清楚!我覺得慳慳地應該無問題!不過佢就話可能相親早離世,佢好怕孤獨一個人

大宅

常綠葉 發表於 18-6-14 04:17
我寧願靠自己!除非佢信佢老公會改,否則好難再一齊掛...而家係普通性病,點知下次會唔會係愛滋
...

其實我諗佢老公應該都唔係第一次啦,我就唔太相信佢老公會改!不過我又驚佢離婚後生活有問題,而我又幫唔到佢,會埋怨我叫佢離婚,所以我只有安慰佢!又幫唔到佢

子爵府

國民生產總值:11955

回覆樓主

你同佢分析利弊
留定離等佢自己想清楚
雖然個賤男唔值得留
但如果你朋友仲唔捨得走
你講咩都無用

大宅

國民生產總值:3220

Vinymqq 發表於 18-6-14 05:29
其實我諗佢老公應該都唔係第一次啦,我就唔太相信佢老公會改!不過我又驚佢離婚後生活有問題,而我又幫唔 ...

如果你朋友係會埋怨既人,咁你只做一位伶聽者就夠。唔好比太多意見,一陣唔離婚但染到愛滋怪你當初唔叫佢離婚點算?叫佢自己好好諗清楚好過。

公爵府

國民生產總值:26889

Vinymqq 發表於 18-6-14 05:24
其實我都有同佢傾過呢個問題,叫佢平平地租間套房住下,同老公分開下諗清楚!我覺得慳慳地應該無問題!不 ...

唔可以返外家住 ?

大宅

[email protected] 發表於 18-6-14 05:39
唔可以返外家住 ?

佢無外家,雙親已不在

公爵府

國民生產總值:26889

Vinymqq 發表於 18-6-14 05:48
佢無外家,雙親已不在

如果係懶只求安定,就當打份工,同老公繼續住,無得怨誰
如果立心改變生活,努力儲錢,搵多份工,或進修轉行,搵人夾份租屋,好多路行,睇佢勇唔勇敢嘗試

珊瑚宮

國民生產總值:100674

2018勳章 開心吸收勳章

Vinymqq 發表於 18-6-14 03:51
今日有個好朋友約左我去傾計,內容係佢老公唔知係邊到野左啲性病俾佢,佢係我面前不停咁喊!問我意見,佢老 ...

連你都唔知呢d 問題答案,你叫你朋友先整頓情緒,之後諗清楚點做比較好。

子爵府

國民生產總值:11518

回覆樓主

你朋友結婚前點生活架?

公爵府

國民生產總值:29962

Vinymqq 發表於 18-6-14 05:29
其實我諗佢老公應該都唔係第一次啦,我就唔太相信佢老公會改!不過我又驚佢離婚後生活有問題,而我又幫唔 ...

呢類人其實只想呻,賺朋友同情,佢未揾到新水泡前,呢個有惡菌都會攬實唔放。
幸好你唔可以經濟支持佢,否則更頭癢。

聽完就算啦。

大宅

國民生產總值:3271

brindlewin 發表於 18-6-14 07:18
呢類人其實只想呻,賺朋友同情,佢未揾到新水泡前,呢個有惡菌都會攬實唔放。
幸好你唔可以經濟支持佢,否 ...
認同!

伯爵府

國民生產總值:17403

[email protected] 發表於 18-6-14 06:12
如果係懶只求安定,就當打份工,同老公繼續住,無得怨誰
如果立心改變生活,努力儲錢,搵多份工,或進修轉 ...

男爵府

國民生產總值:7214

brindlewin 發表於 18-6-14 07:18
幸好你唔可以經濟支持佢,否 ...

唔会離,叫都唔好

珍珠宮

國民生產總值:42065

畀面勳章

Vinymqq 發表於 18-6-14 03:51
今日有個好朋友約左我去傾計,內容係佢老公唔知係邊到野左啲性病俾佢,佢係我面前不停咁喊!問我意見,佢老 ...

最多同住,但唔好有親密行為
咁,又得唔得?
或者分房訓

珍珠宮

國民生產總值:46343

回覆樓主

唔好比咩意見,叫你朋友放鬆、冷靜,慢慢諗下一步點做。

侯爵府

國民生產總值:24567

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

生活靠人,已吃盡甜頭,到期就要走。
無乜需要同情。 鬼叫自己冇獨立能力?

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.