意見反饋
義工

自由講場 今日: 4094|主題: 995237

跳至
如何改善小一考試的粗心大意  

伯爵府

國民生產總值:18220

肯溫書,大部分都係錯在不小心。
有無方法改善?

珍珠宮

國民生產總值:40212

hellohellojenny 發表於 18-6-14 08:04
有無方法改善?

十個有九個細路都係咁,我個已經小四,冇改善過

王國長老

國民生產總值:38066

2018復活節勳章 2018勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

panyeung 發表於 18-6-14 08:20
十個有九個細路都係咁,我個已經小四,冇改善過
我果個都係小4, 絕對認同!!!
執仔之手 與仔偕老

伯爵府

國民生產總值:19325

回覆樓主

要有鬥心先可以減少careless mistakes。但太有鬥心,又少了童真,多了壓力。家長自己取捨。

侯爵府

國民生產總值:22774

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 2018勳章 狗年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

呢樣係小朋友成長過程必經階段

大宅

國民生產總值:4162

2018勳章

每題題目間KEY WORD

做左既O係題號打剔(唔會做漏)

再大D要睇埋閱讀理解既分數再作答

珍珠宮

國民生產總值:44848

hellohellojenny 發表於 18-6-14 08:04
有無方法改善?

買練習比佢做,要睇住佢做,一錯要即時指出,同佢講再錯同一樣野就再買練習比佢做直止到唔再錯為止。

大宅

國民生產總值:1929

2018復活節勳章 2018勳章

好難改,中學生都會錯 careless mistakes,何況小一,唯有多d提醒,睇佢哋記得幾多。

公爵府

國民生產總值:28618

2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

小一
只有多做多錯
在錯誤中學習

大宅

國民生產總值:3341

叉燒媽 發表於 18-6-14 08:21
我果個都係小4, 絕對認同!!!

我嗰個都係小四……同路人

侯爵府

國民生產總值:21459

有無方法改善?

1)圈 key words
2)將問題拆成幾部份
3)如果你有時間,多些監督小朋友,要他養成以上習慣。
紅麈幻象,一生營營役役,參不透四大皆空。 俗世紛擾,半生浮浮沉沉,倒不如兩袖清風。

男爵府

國民生產總值:5893

有無方法改善?

沒有辦法
一係就放手比佢衰一大鑊

男爵府

國民生產總值:7190

回覆樓主

正常
大人都有錯字 錯唔小心既時間
Take it easy
或者練習多d ,就可以改善

珍珠宮

國民生產總值:42069

畀面勳章

有無方法改善?

無呀
補習姐姐話,
就算名校生,都會係咁
如果重組句子,就一定寫1234,
寫字,寫清清楚楚,
多數會比較少錯
叫佢劃底個問題個重點,如果佢肯聽話

男爵府

國民生產總值:8706

yamaneko 發表於 18-6-14 08:24
要有鬥心先可以減少careless mistakes。但太有鬥心,又少了童真,多了壓力。家長自己取捨。
...

同意鬥心係推動力。不過會唔會少左童真就唔sure

男爵府

國民生產總值:5303

小一實會錯啲啲 唯有錯一次拆一次招
1. 試過漏題目,教佢做題目時睇題號,無理由做緊第三題下一次係第五題,睇清楚啲。
2. 解錯題,唔好心急,停一停 諗一諗先做。
3. 漏s抄錯字 大細階 漏標點 數學進錯位 實有一兩分扣呢啲,唯有睇開啲。
4 其實小一啲卷唔深,高分既就係贏係細心方面,我同我小朋友講,而家唔係鬥快做完,而係鬥小心同鬥高分,達到要求分數就有得獎下(例如 食雪糕 可以揀一本想買既書)

伯爵府

國民生產總值:19617

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好難搞,我個仔都係小一,啲大細楷,漏加s,無句號……錯左成年都仲錯緊

寶石宮

國民生產總值:263714

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 狗年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

iki 發表於 18-6-14 08:26
呢樣係小朋友成長過程必經階段

認同

大宅

國民生產總值:2430

回覆樓主

其實小一,同學間的程度應該相差不遠,只係鬥小心,越小心咪越高分

而且普遍都係女仔叻d

我仔都係錯d careless mistakes, 供詞填充有得抄都抄錯,學期初到學期尾都係錯同一樣野,深果d反而無錯
唯有好似唐僧咁,不斷提,希望佢記得

瑪瑙宮

國民生產總值:148838

2018勳章

有無方法改善?

勤加練習

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.