義工

自由講場 今日: 6402|主題: 982459

跳至
愛食榴槤嘅JM, 今日有無咩後遺症發生?  

子爵府

國民生產總值:10685

我上個月個個星期, 每日1-2件.......一個月後, 感冒食藥要1個星期才有好轉, 之後開始日日全身發熱,包括舌頭, 喉嚨 但額頭唔熱, 睇左幾次中醫先可退到血熱問題......唉, 以後唔敢再食咁多了.

男爵府

國民生產總值:8503

2018勳章

回覆樓主

日日1-2 件食成個月? 咁唔血熱就假⋯ 凡事適可而止

公爵府

國民生產總值:27022

2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

十一哥 發表於 18-6-14 08:05
我上個月個個星期, 每日1-2件.......一個月後, 感冒食藥要1個星期才有好轉, 之後開始日日全身發熱,包括舌頭 ...

下次食返d涼野平衡下

珍珠宮

國民生產總值:31545

2018復活節勳章

回覆樓主

我囝今年食左二次

一次食完第二日發燒、咳,好返之後隔大半個月再食,第二日咳,隔幾日又係發燒E+唔比佢再食,但我同佢一齊食就乜事都無。

珊瑚宮

國民生產總值:111289

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

我上個月個個星期, 每日1-2件.......一個月後, 感冒食藥要1個星期才有好轉, 之後開始日日全身發熱,包括舌頭 ...

邊可以食咁多架! 適可而止嘛!

子爵府

國民生產總值:10815

今日後遺症係已食厭咗,行過都冇心思思感覺

大宅

國民生產總值:3721

2018勳章

我通常第一日食半個,第二日食埋果半個,我只係會生飛滋,同埋喉嚨會有少少吾舒服,之後無野

翡翠宮

國民生產總值:99427

BK Milk勳章

回覆樓主

你係熱到感冒,唔係天氣熱果隻,係個人上火上到發感冒。

不嬲,食榴連都要食山竹清熱氣,如果唔係呢兩樣生果洗咩叫果王果后

我果日食一粒荔枝即上火

伯爵府

國民生產總值:19776

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

c.vieri 發表於 18-6-14 08:20
我囝今年食左二次

一次食完第二日發燒、咳,好返之後隔大半個月再食,第二日咳,隔幾日又係發燒E ...

小朋友都俾佢食? 我前兩星期一日食左四粒,C6食兩粒大的我食四粒細少少,佢食完冇事我食完第日個肚好熱,眼乾喉嚨唔舒服,個人好似上火咁,而家就算好想食都忍下,唔受得

珍珠宮

2018復活節勳章

豬仔mami 發表於 18-6-14 08:40
小朋友都俾佢食?

小朋友唔食得架咩

我囝3、4歲開始已經好鐘意食,咁多年都無試過好似今年咁,食完又咳又發燒。

子爵府

jessica0768 發表於 18-6-14 08:33

不嬲,食榴連都要食山竹清熱氣,如果唔係呢兩樣生 ...
係啦, 我而家好後悔呀, 以後唔敢了.

珊瑚宮

國民生產總值:113361

2018勳章

去大馬日日食,d親戚叫我地食完要飲鹽水,
又真係無咩,係去大小便時一陣榴槤味。

伯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

c.vieri 發表於 18-6-14 08:43
小朋友唔食得架咩

我囝3、4歲開始已經好鐘意食,咁多年都無試過好似今年咁,食完又咳又發燒。

小朋友血氣比大人熱,榴槤性熱怕佢地唔受得

珊瑚宮

國民生產總值:118396

2018復活節勳章 2018勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

食得咁密!!!好補喎!!!

伯爵府

jessica0768 發表於 18-6-14 08:33

不嬲,食榴連都要食山竹清熱氣,如果唔係呢兩樣生 ...

尋晚聽個fd講佢食左四粒荔枝即爛咀

珍珠宮

2018復活節勳章

豬仔mami 發表於 18-6-14 08:54
小朋友血氣比大人熱,榴槤性熱怕佢地唔受得

哦,不過佢細時成日食都見佢無事,所以無理佢

子爵府

荔枝我真係唔敢食太多, 好快喉嚨唔舒服.

大宅

國民生產總值:2238

c.vieri 發表於 18-6-14 08:20
我囝今年食左二次

一次食完第二日發燒、咳,好返之後隔大半個月再食,第二日咳,隔幾日又係發燒E ...

阿仔幾大個?小朋友唔應該食榴蓮,因大部分食咗都會發燒 很好奇JM妳第一次畏小朋友食咗已經發燒,點解仲要食第二次?大人食當然冇事啦,我食榴蓮個晚會另舍好瞓㗎

珍珠宮

國民生產總值:34752

回覆樓主

我小朋友4歲食1粒榴蓮第二日流鼻血,從此唔比食,我每兩星期自隊一個,要兩日先食得晒,暫時冇乜野。不過昨晚食左十粒荔枝就後悔了,今早感覺好差,喉嚨乾乾

男爵府

國民生產總值:7794

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

好高熱量,好易肥架喎

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.