在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問4月收deposit 200 而張單總額1000 係myob邊個位置入? 係咪sales入order先 ? 之後點勾返數? 求指教

伯爵府

DHA勳章

jolincheng726 發表於 18-6-14 10:58
想問4月收deposit 200 而張單總額1000 係myob邊個位置入? 係咪sales入order先 ? 之後點勾返數? 求指教
...

我好原始....我會開個GL入.(用excel記低)之後contra 返出來

大宅

artai430 發表於 18-6-20 17:21
我好原始....我會開個GL入.(用excel記低)之後contra 返出來

都係好方法

大宅

artai430 發表於 18-6-20 17:21

我想問下你 一向自己記低預contra 有無需要比auditor 因為我之前做細公司無比breakdown佢

伯爵府

DHA勳章

jolincheng726 發表於 18-6-20 18:14
我想問下你 一向自己記低預contra 有無需要比auditor 因為我之前做細公司無比breakdown佢
...

用Contra 每次清數必須歸0, 不能有數多, 或數少..... 以我的經驗. 除非有問題(eg: 唔balance).
否則佢地唔會睇 (我都係細公司)

(假設真係要睇. 咪比返MYOB的breakdown佢自已睇)

大宅

artai430 發表於 18-6-21 09:01
用Contra 每次清數必須歸0, 不能有數多, 或數少..... 以我的經驗. 除非有問題(eg: 唔balance).
否則佢地 ...

賴左野 剛接手兼職 佢上手教用order入deposit 而家咁仲難對數
佢仲要deposit paid比AP係用CNY. (Myob用多貨幣煩(

伯爵府

DHA勳章

jolincheng726 發表於 18-6-21 09:02

賴左野 剛接手兼職 佢上手教用order入deposit 而家咁 ...

我都係識皮毛. 幫唔到您了~~~~ ^^

大宅

artai430 發表於 18-6-21 09:41
我都係識皮毛. 幫唔到您了~~~~ ^^

點都好 謝謝你 吾係皮毛 係佢系統個deposit function做得麻麻 我都會比 myob個ledger breakdown佢算

伯爵府

DHA勳章

jolincheng726 發表於 18-6-21 10:09
點都好 謝謝你 吾係皮毛 係佢系統個deposit function做得麻麻 我都會比 myob個ledger breakdown佢算
...
如果有比年費續保. 可以打去客戶服務果到問.

大宅

artai430 發表於 18-6-21 10:43
如果有比年費續保. 可以打去客戶服務果到問.

算啦~其實我係時薪兼職黎 以前吾係用myob接手都係4粒鍾 佢應該無比 有ge話個陣吾會叫我上網睇教學

大宅

jolincheng726 發表於 18-6-14 10:58
...

你系收客deposit CNY 200? 成張invoice 系1000元?
收deposit 時,在bank receive function 數。 選擇 貨幣,選返客張卡入數,
dr bank cny 200
cr deposit from customer cny 200

到正式出貨開invoice俾客時, 在sale function ,選返客張卡,入invoice

dr AR cny 800
deposit from customer cny 200

cr sale cny 1000

扣返deposit.

大宅

菩提子 發表於 18-6-23 14:30

你系收客deposit CNY 200? 成張invoice 系1000元?

我之前上手係用order 入左deposit 昨日返去試 用AR入全數CNY 金額 而settle 個下用CNY全數settle
之後試用bank receipt function CR返deposit DR返deposit個數去CNY戶口要用返當時個rate咁先平到

大宅

jolincheng726 發表於 18-6-23 15:03

我之前上手係用order 入左deposit 昨日返去試 用AR入 ...

唔會用order入。
留意mutil currency 會有exchange gain and loss出現。月尾要自己對返bank唔同currency的exchange rate,有時累積久了會個rate好離譜

唔可以為了做平。返個rate而用返相同rate。因事實,你收deposit時的rate同開invoice 的rate都唔同。
若出現唔同,只有做exchange gain and loss去平返difference.

大宅

菩提子 發表於 18-6-23 15:10

唔會用order入。

我就咁按返當時rate平左算 我返得少驚吾記得

首頁

尾頁

跳至