婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我媽咪在政府醫院排期做白內障手術已3年, 最近收到醫管局邀請參加 "耀眼行動", 我們都想參加, 但係醫管局給我們的眼科醫生名單內, 沒有我們睇開的醫生, 不知選擇邊個好, 請問各位有無屋企人參加過 "耀眼行動"呢? 有無好醫生推介? 可否分享下經驗 !!!

大宅

眼科莊志強醫生
電話:23983225
我99係莊醫生幫佢做,醫生好有經驗,手術出名做得好好.但係我99唔係排耀眼的. 但我姑媽就係,佢係政府到等左幾年,收到信可以到C家E生做,早幾個月係莊醫生到做,政府有津貼.

洋房

請問重有沒有更多家人試過的眼科醫生名單?
最重要是有醫德和手勢好。
因為始終老人家做手術很擔心。

複式洋房

原帖由 joyjoyma 於 09-3-30 03:51 發表
眼科莊志強醫生
電話:23983225
我99係莊醫生幫佢做,醫生好有經驗,手術出名做得好好.但係我99唔係排耀眼的. 但我姑媽就係,佢係政府到等左幾年,收到信可以到C家E生做,早幾個月係莊醫生到做,政府有津貼. ...

請問你姑媽搵莊醫生做手術是否用激光做? 手術費幾錢?
同埋手術後耍覆診幾多次?

大宅

原帖由 lau3104 於 09-3-30 18:26 發表

請問你姑媽搵莊醫生做手術是否用激光做? 手術費幾錢?
同埋手術後耍覆診幾多次?

我唔係太清楚,因為我無陪我姑媽去,我淨係知道醫管局津貼佢5千元做白內障手術,咁佢要自己比餘數(??)(我99,唔係耀眼行動就萬二),係有覆診,好似3次(??)
我諗白內障唔係用激光,我99做手術當日我有陪佢,醫生話係'微創超聲波乳化手術'(如無記錯),手術好簡單,我見醫生入左手術室十幾分鐘之後就做完出黎,之後一陣有姑娘帶99出黎,有獨立休息室可以坐下. 莊醫生對老人家好細心,手術做得好好,我99之前好驚,但係做完一隻眼之後個幾禮拜就自己話要做埋另一隻眼.但你要留意,莊醫生好多人睇,d時間要預鬆d.有次我陪99覆診,約9:00am諗住少d人,我地9點幾到,但已經有好多人,E生已經睇緊症.

複式洋房

原帖由 joyjoyma 於 09-3-31 10:21 發表

我唔係太清楚,因為我無陪我姑媽去,我淨係知道醫管局津貼佢5千元做白內障手術,咁佢要自己比餘數(??)(我99,唔係耀眼行動就萬二),係有覆診,好似3次(??)
我諗白內障唔係用激光,我99做手術當日我有陪佢,醫生話係'微創超 ...

多謝你的回覆, 請問莊醫生幫你99做白內障手術是否在他的診所內進行, 或是在其他地方? 做完手術的一隻眼是否要用紗布蓋著, 要等幾多日先可以睇到野?
唔好意思, 我咁多野問, 因為我媽咪成70歲, 佢好驚做呢個手術, 所以拖到而家至肯做咋! 因此我想佢安心些, 手術前問定多些資料, 唔該晒你!!! thanks so much!!!

大宅

原帖由 lau3104 於 09-4-2 16:56 發表

多謝你的回覆, 請問莊醫生幫你99做白內障手術是否在他的診所內進行, 或是在其他地方? 做完手術的一隻眼是否要用紗布蓋著, 要等幾多日先可以睇到野?
唔好意思, 我咁多野問, 因為我媽咪成70歲, 佢好驚做呢個手術, ...

手術是在莊醫生診所做,診所好大,有埋手術室,而手術室那邊有獨立候診地方,比我地係手術進行時等候.
做完手術的一隻眼係用紗布蓋好的.姑娘会比個膠眼罩佢夜晚睡覺時蓋住隻眼,等佢唔会瞓着覺'卒'眼而觸碰到隻眼. 手術翌日要覆診,到時拆紗布,即係睇到野.
你媽咪見左醫生未,如果佢好驚,可以帶去睇多幾個E生等佢揀.不過要問清楚朋友make sure E生手勢OK先. 其實白內障算係小手術,鎮定D就OK. 我99做之前果個係個九十幾歲的婆婆,坐住輪椅,家人,印印,私家看護咁一班人一齊陪,做完出黎都好精神. 叫你媽咪放鬆D就得.

複式洋房

原帖由 joyjoyma 於 09-4-4 14:55 發表

手術是在莊醫生診所做,診所好大,有埋手術室,而手術室那邊有獨立候診地方,比我地係手術進行時等候.
做完手術的一隻眼係用紗布蓋好的.姑娘会比個膠眼罩佢夜晚睡覺時蓋住隻眼,等佢唔会瞓着覺'卒'眼而觸碰到隻眼. 手術 ...

多謝你提供咁詳盡的資料給我, 星期一我會陪我媽咪去眼科醫院聽講座, 順便即場有醫管局人員幫我們填報參與表格, 醫管局收妥表格後, 3星期內會有封確認信, 到時我就帶媽咪去看莊志強醫生 (他是醫管局給我們選舉的其中一名眼科醫生).

仲想請問你說的手術費$12,000包不包括藥水及藥丸及其他費用?要不要自己洗傷口?手術後的蘐理麻唔麻煩?
好多謝你!!!

大宅

原帖由 lau3104 於 09-4-4 15:36 發表

多謝你提供咁詳盡的資料給我, 星期一我會陪我媽咪去眼科醫院聽講座, 順便即場有醫管局人員幫我們填報參與表格, 醫管局收妥表格後, 3星期內會有封確認信, 到時我就帶媽咪去看莊志強醫生(他是醫管局給我們選舉的其中一名眼科醫生).

仲想請問你說的手術費$12,000包不包括藥水及藥丸及其他費用?要不要自己洗傷口?手術後的蘐理麻唔麻煩?
好多謝你!!!

$12,000包晒所有野,手術費,人工晶體,藥物及3次覆診.
不需洗傷口. 手術後的護理好簡單,最主要是頭果個禮拜唔好整到D水入眼,洗面,洗頭時小心D.同埋按時滴眼藥水.

複式洋房

原帖由 joyjoyma 於 09-4-6 08:51 發表

$12,000包晒所有野,手術費,人工晶體,藥物及3次覆診.
不需洗傷口. 手術後的護理好簡單,最主要是頭果個禮拜唔好整到D水入眼,洗面,洗頭時小心D.同埋按時滴眼藥水. ...

明白了, 好多謝你的回覆, 你真好人!

複式洋房

我奶奶2月做過白內障手術, 是搵梁榮隆醫生做的, 都做得好好, 如你有需要我pm佢資料給你

複式洋房

好多謝大家給我的意見, 衷心多謝大家 !
縱合大家的意見, 現有3位眼科醫生可作考慮, 分別有: 樊志明醫生, 莊志明醫生及梁榮隆醫生, 請問各位對3位的意見如何?

複式洋房

原帖由 joyjoyma 於 09-4-6 08:51 發表

不需洗傷口. 手術後的護理好簡單,最主要是頭果個禮拜唔好整到D水入眼,洗面,洗頭時小心D.同埋按時滴眼藥水. ...

我琴日早上去睇完莊醫生, 真係好多人, 我地等左半個鐘到就有得睇, 但係唔知係咪莊醫生趕時間, 好似好趕咁, 佢都無同我地講幾多錢手術費同手術時間, 包咩野, 後來我地出去問姑娘, 但幾個姑娘都好煩忙, 最後收左我地$90, 因為比左支眼藥水我, 我問$12000包咩野, 佢地話: 包手術及手術耍用的藥品, 咁如果到時要拿回家的眼藥水及其他藥品咪要另外比錢? 你家人之前睇係咪咁, 要另外比錢?

大宅

我99睇果時E生都無講手術費&時間,E生只係集中檢查&解釋個病情&手術,然後約期就係Reception到搞.我本來預左幾果時間做手術,但係全部都full晒,都搞左幾耐.不過上次個姑娘都幾nice,亦向我地講解釋做手術當日要注意既事項等.
萬二蚊係全包wor(我好sure因為係我埋單 ),做完手術係有藥水比我99返屋企滴,無再額外收費.覆診都無再收費. 不過你最好問返d姑娘,我驚我資料唔夠update.
原帖由 lau3104 於 09-4-26 10:54 發表

我琴日早上去睇完莊醫生, 真係好多人, 我地等左半個鐘到就有得睇, 但係唔知係咪莊醫生趕時間, 好似好趕咁, 佢都無同我地講幾多錢手術費同手術時間, 包咩野, 後來我地出去問姑娘, 但幾個姑娘都好煩忙, 最後收左我地 ...

民房

請問萬二蚊全包for 1 隻眼還是 2隻眼? 一齊做還是分開 2 次做???

原帖由 joyjoyma 於 09-4-28 09:49 發表
我99睇果時E生都無講手術費&時間,E生只係集中檢查&解釋個病情&手術,然後約期就係Reception到搞.我本來預左幾果時間做手術,但係全部都full晒,都搞左幾耐.不過上次個姑娘都幾nice,亦向我地講解釋做手術當日要注意既事 ...

複式洋房

原帖由 littlechit 於 09-7-23 23:20 發表
請問萬二蚊全包for 1 隻眼還是 2隻眼? 一齊做還是分開 2 次做???

我媽咪都是找莊醫生同佢做白內障手術, 5月22日做右眼, 6月19日再做左眼, 我媽咪開頭都好驚, 點知做完第1次之後, 佢自己話要比莊醫生做埋另1隻, 是$12,000(1隻眼) 包晒手術, 藥水及3次覆診, 我每次都係我陪媽咪去見醫生, 我都覺得他好好人, 我問的所有問題, 佢都好詳細作答, 唔會媽虎了事.

首頁

尾頁

跳至