論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

咁真係恭喜佢地了起碼一半以上要返歸~~~~~

複式洋房

大宅

唔係ma???????

水晶宮

巨地衣家已經有最低工資啦...有埋法律保障...

少奶奶的身份,丫頭的命...

伯爵府

好似想同hk人睇齊.....

政府真係.....

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

DEL

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

新聞終於出la...

禁止訪問

複式洋房

唔係呀, 我覺得3580已經對佢地好好啦, 有食有住, 而且高過好多國家. 加上佢地自己國家生活水平底, 每個月搵3千幾蚊係佢地d 國家真係好好洗. 相比起我地, 可能佢地仲富有.

大宅

原帖由 熊貓仔媽媽 於 09-3-30 00:09 發表
唔係呀, 我覺得3580已經對佢地好好啦, 有食有住, 而且高過好多國家. 加上佢地自己國家生活水平底, 每個月搵3千幾蚊係佢地d 國家真係好好洗. 相比起我地, 可能佢地仲富有. ...

加啦加啦 快d加到 7000蚊 做8小時 番5日 我地就可以番home湊仔喇)))))))) 佢地起碼廿萬人都番龜喇)))))))

伯爵府

係我老公話我知的
如果真係要6千蚊or 以上
我一定唔請
我又唔係搵得多
不如我自己湊
到時or真係要嘈下政府
睇下佢地死
育嬰院又少
工人又貴
你想我生仔
你地d高官生包佢

侯爵府

醒目開學勳章

食檬佢啦, 6k請d咁既人............

4k以上我都唔請了, 因為4k以上加加埋埋其他野已經要5k啦......... 都short的. 本地local工人min6k, 但係人地要自己食, 住, 車費, 無機票, 無醫療(可以無的), 唔駛包cancer.

我叫d細路搭校車, 訂飯好過.

原帖由 crystalpui 於 09-3-30 07:25 發表
係我老公話我知的
我一定唔請
我又唔係搵得多
不如我自己湊
到時or真係要嘈下政府
睇下佢地死
育嬰院又少
工人又貴
你想我生仔
你地d高官生包佢 ...

大宅

2024年龍年勳章

系班愛搞事的議員搞出來的, 話如果唔將班外傭納入HK的最低工資, 怕人地話岐視, D人根本就系覽用歧視, 好似個尼泊爾人被個警員打死, 又話岐視, 又話個尼泊爾人唔識聽廣東話, 佢系香港出世, 在內地娶老婆, 你話佢唔識廣東話? 其實班議員就愛搞事, 博增取選票, 而家班外傭人工已經超高, 應該要減, 重話加, 如果再加多一個仙我都會請佢返去鄉下, 重有我地廿二萬雇主加埋幾十萬朋友, 親戚系唔會投你地班費柴一票, 叫D外傭投拉. 在現的經濟環境已經咁差, 再雪上加霜, 這個政府累到市民真正苦. 曾特首, 你沒有做這份工.

珍珠宮

好吖~~ 搞到咁田地, 大家唯有放長雙眼睇好戲囉~~ 逼到我地唔請外傭, 我地米另揾方法囉, 唔會死架~~ 但班外傭以為今鋪發達, 哈哈!! 米睇下班野開心得幾耐囉~~

別墅

快d加, 加快d, 加多d, 咁我就再無考慮既空間, 自己做番曬.

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 車.人. 於 09-3-30 09:06 發表
快d加, 加快d, 加多d, 咁我就再無考慮既空間, 自己做番曬.
哼…我都想快d有結果!加啦,等班哭街外傭一獲過比人炒哂(或大部份),咁班以為可爭取廿萬外傭選票既議員就得唔到票去哂福街。C9就返哂屋企凑仔煮飯。“you die, i die…”…一獲熟。嘩…几咁浪慢呀!!!!

侯爵府

e 但我尋日看又吾同版本既, 定係我理解錯呀

我看到係話, 因為外僱係包食包住, 如果以時薪制會好複雜, 所以會係立法會定乜野再決定既? 吾係咩? 依家有話會納入呢咩?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

其實好多工人做幾年已經可以係鄉下度起屋、開士多 我地依班僱主邊可以呀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

如果係真!人工再加食你、住你、用你、機票、醫療、保險....,一個月咪要成萬蚊?可以唔洗唸,即炒!因為到時請工人已經係有錢人身份像徵!唔知會唔會有返馬姐出現呢?

原帖由 crystalpui 於 09-3-30 07:25 發表
係我老公話我知的
我一定唔請
我又唔係搵得多
不如我自己湊
到時or真係要嘈下政府
睇下佢地死
育嬰院又少
工人又貴
你想我生仔
你地d高官生包佢 ...

首頁