夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我老公今年49, 39歲,有一個讀小一的女兒。我老公是一個大男人的人,其實女兒出世後,我老公D脾氣都開始爆燥,例如我整D粥俾個女食,佢會嬲到打爛D碗。上年老爺過身, D脾氣更差,但幸好上年我都有D舊朋友去傾吓,令我有時都可以抽離些,心情都舒緩些。但唔知是否我都成日揾特定的朋友呻(因這些家事我都唔敢亂同人講),我發現有朋友都開始唔係太回應我了,因我有些朋友都唔敢俾意見,我都唔想成日打擾著朋友,自己唯有硬食。昨日我和個女在床上温書,阿女向我老公發問問題, 但我見老公在床上玩手機好似聽唔到咁, 咁我踢一踢他,點知他惡到趕我和女出房。我和女出房後,自己一邊同阿女温書, 一邊飲泣。

我有朋友建議我離婚,但我都成40, 又要帶著女兒, 自己工作不太穩定,因我係逐年簽約,所以都唔知怎樣做!

瑪瑙宮

你話女兒出世後佢開始咁, 即係六年喎, 你無向佢表達過你感受?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

aw07044780 發表於 18-6-14 15:15
我老公今年49歲, 我39歲,有一個讀小一的女兒。我老公是一個大男人的人,其實女兒出世後,我老公D脾氣都開 ...
你個什麼朋友?成日叫人.............,會唔會而家呢幾年工作上出左的什麼問題?

子爵府

我老公今年49歲, 我39歲,有一個讀小一的女兒。我老公是一個大男人的人,其實女兒出世後,我老公D脾氣都開 ...
你們有沒有計劃生小孩的? 如果有, 是否生女令他不開心? 又或妳掛住湊女冷落他呢?

其次係..
可能怕失業, 壓力大.... 但什麼願因都不應這樣對太太, 我建議妳昨最壞的打算/做準備. 因為人應該是越來越進步的, 他反而臨老才脾氣差, 正所為咁老都唔化, 這些人比較難改變.

當然嘗試跟他溝通, 但如果沒有改善, 可能要再作決定了.

男爵府

回覆 Nancy20090615 的帖子

其實都有, 講了, 可能好幾日, 阿幾日後又再來過。
上次掟碗那次, 我話你再係咁的話, 我報警, 跟住佢無再掟玻璃! 但D脾氣都係咁大, 現在搞到我都情緒低落!

瑪瑙宮

aw07044780 發表於 18-6-14 17:02
回覆 Nancy20090615 的帖子

其實都有, 講了, 可能好幾日, 阿幾日後又再來過。

做得好, 唔好比佢習慣咁樣. 有情緒問題都應該就醫.

男爵府

回覆 PTMCYS 的帖子

唔係, 佢都好鍾意個女, 佢唔滿意, 可能係佢生活和工作都不太如意, 同埋佢怪我唔再積極幫手揾錢, 例如搞生意, 但我每天又都返工, 跟本我自己都唔夠時間用或休息。
我有D女性朋友叫我離婚, 但我已中年, 工作又不穩定, 逐年簽contract, 我都唔知離婚會怎樣!

子爵府

aw07044780 發表於 18-6-14 17:13
回覆 PTMCYS 的帖子

唔係, 佢都好鍾意個女, 佢唔滿意, 可能係佢生活和工作都不太如意, 同埋佢怪我唔再積極 ...

咁你老公都有去改善,至少冇再掟
佢壓力應該就爆。我之前產後抑鬱都係同你老公情況差不多,係壓力太大,搵唔到地方舒發
好好同佢傾談下,睇醫生

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

個個人都有情緒,你老公脾氣大,但應該趁大家心平氣和時講返,如果因為經濟壓力,就睇下點開源節流,而唔係去諗離婚。咁少事就離婚,你面對嘅只會係更多問題。

男爵府

點解依家啲人好容易就建議朋友離婚

男爵府

我明白你受的委屈,因為我老公脾氣都衰,未有細佬先無咁多衝突,他怪你唔積極揾錢,即係他揾錢有壓力或返工唔開心,嘗試引他講下,了解他點解燥左咁多,唔好直接問原因

男爵府

maymaysheep 發表於 18-6-14 23:22
點解依家啲人好容易就建議朋友離婚

我朋友都係肉痛我長期咁辛苦, 才建議我作出了結。

伯爵府

成日同自己朋友講咁多黎d問題,唔係咁好吧

大宅

你做乜踼佢,比着我都發脾四啦

首頁

尾頁

跳至