懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我兩年前病發,完全行唔到企唔到坐唔到只可以瞓低郁唔到果隻,後尾睇個推拿師慢慢好返唔洗做手術。而家11w,啱啱有咗嗰陣大傷風係咁咳,咳到條腰又有啲痛番。依家傷風好番又冇咁痛,不過返工坐得耐/屋企煮飯做家務企下條腰又覺得冤冤地。真係好擔心個肚愈來愈大既時候個椎間盤會又突返出嚟
本身護腰健腰既瑜珈動作而家完全做唔到。
有冇媽媽一樣有椎間盤突出分享下懷孕既情況呢?

複式洋房

回覆樓主:

想問一般醫椎間盤突出要幾耐先可唔痛?

複式洋房

小小C奶 發表於 18-6-16 08:25
想問一般醫椎間盤突出要幾耐先可唔痛?

西醫既角度係唔會自己好返,一係做手術。
我果陣就靠西醫專科醫生開既超強勁止神經線痛藥,暫時止痛(唔可以長期食)等我可以行得郁去睇果個推拿師。
個推拿師就中醫角度,佢話可以拉返闊個椎間等個椎間盤有位唔會突出來。
我前後醫左三個月左右,雖然唔痛但都唔係斷尾。
所以我而家都好擔心bb大大下會頂返個椎間盤出來。

複式洋房

jjj1314 發表於 18-6-16 08:41
西醫既角度係唔會自己好返,一係做手術。
我果陣就靠西醫專科醫生開既超強勁止神經線痛藥,暫時止痛(唔可 ...

咁你有冇去問推拿醫師可以點?

複式洋房

小小C奶 發表於 18-6-16 12:24
咁你有冇去問推拿醫師可以點?

冇睇佢好耐了,因為都唔平宜呀。佢之前有教我d瑜珈動作去保養,但我而家做唔到 。。

別墅

回覆樓主

我之前都有呢個病但係已經好返!不過久唔久會復發。之前我陀仔但係好彩冇復發,不過最好要錫住腰,我有用束腹封,一路都冇事。原本我係順產嘅不過最後開刀。你最好帶定啲X光片,知道邊一節有椎間盤得出,麻醉師要知道,最後我係全身麻醉要唔係半身麻醉,因為當時我已經唔記得係邊一節椎間盤突出

別墅

回覆樓主

我有做懷孕瑜伽,諗住腰會強壯啲

複式洋房

Nicnic44 發表於 18-6-16 21:16
我之前都有呢個病但係已經好返!不過久唔久會復發。之前我陀仔但係好彩冇復發,不過最好要錫住腰,我有用束 ...

多謝分享,我之前都係靠瑜珈去保健先唔復發。睇來我都要去搵d孕婦瑜伽做下先得啦。

大宅

回覆樓主

我3個月到開始食鈣片 同用托腹帶
再做孕婦瑜珈同孕婦按摩 暫時腰痛唔係太利害
骨科醫生話順產&打無痛都唔影響椎間盤突出

男爵府

jjj1314 發表於 18-6-14 23:44
我兩年前病發,完全行唔到企唔到坐唔到只可以瞓低郁唔到果隻,後尾睇個推拿師慢慢好返唔洗做手術。而家11w ...
我有呢個問題, 10+年, 做左手術, 又覆發, 第2次主力針灸
之後努力做腰肌運動

好多基本腰肌運動, 可錢繼續做架

So far, 我陀B, 就無特別腰痛, 一覺得痛攰d, 就做多d腰肌運動

其實我覺得嗰 d 動作, 同孕婦 yoga 動作係似架

Add oil
29/08/2014, BB born @w14. We will always love  you & hope you rest in peace  

大宅

回覆樓主

我有脊骨移位問題,一直keep住每個月番去檢查,宜家8個月,脊醫話建議我睇情況再去,如果好痛就book,無嘜事的話,就可以坐埋月先番去推番好d位,但就要產後3個月內就要番去check,因為3個月後移位會更嚴重(對上個胎移到行唔到,長短腳)

洋房

我都有3節係突出,之前係靠針灸去控制,
但我陀B以黎,就無再去睇過啦,
以家都35w啦,又無話特別痛,
係企得多同行得多就特別攰d囉,
有時坐得耐,企起身果下就會特別痛囉~

大宅

回覆 XX煩人一個 的帖子

唔好意思,請問你係邊到做推拿的?

大宅

yukitsg 發表於 19-3-28 00:30
回覆 XX煩人一個 的帖子

唔好意思,請問你係邊到做推拿的?

我個位係脊醫,係集團黎,不過我主要跟住我個個脊醫睇,佢會轉分鋪。有需要可pm

首頁

尾頁

跳至