嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小朋友2歲半!今日第4日發燒,肚瀉!初初醫生懷疑感冒菌入腸!發燒最高38.7,藥力一過就會燒!頭3日便便瀉黃色or 綠色!今日上網睇資料!病徴同沙門士菌相似!再去睇醫生,開左抗生素。留左大便種菌等結果!今日大便開始有血絲,好擔心!入院有幫助嗎

男爵府

回覆樓主:

我小朋友2歲時又係肚瀉, 一日換好多次尿片, 之後仲痾血, 嚇死我, 夜晚即刻去私家醫院, 醫生嚇我地話可能腸套疊, 實際係咩黎我唔記得, 話要即刻入院, 但無床位, 最後我地過QE等急症, 醫生話應該係沙門氏菌, 就上兒科病房觀察訓左一晚, 醫生話由得佢痾清d菌, 同不停補充水分就ok, 醫生話隨時可以出院, 慢慢俾佢痾, 第二日我地出院去睇返相熟兒科私家醫生, 佢用手指塞入pat pat check (好似係), 佢講既野同政府醫生一樣, 我話但尋晚個醫生話咩腸套疊, 佢話一睇就知唔係, 開左d葡萄糖粉, 返屋企痾多一兩日就好返七七八八。。。真係俾個私家醫院醫生嚇死 上網睇佢d comment 原來勁差!!

如果係沙門氏菌唔使擔心, 同佢補充水分ok, 但都聽下醫生點講, 希望小朋友快d好返!

複式洋房

hilaryashley 發表於 18-6-15 04:31
我小朋友2歲時又係肚瀉, 一日換好多次尿片, 之後仲痾血, 嚇死我, 夜晚即刻去私家醫院, 醫生嚇我地話可能腸 ...

好,剛去醫院。留意下先,謝謝!(emoji)(emoji)

子爵府

hilaryashley 發表於 18-6-15 04:31
我小朋友2歲時又係肚瀉, 一日換好多次尿片, 之後仲痾血, 嚇死我, 夜晚即刻去私家醫院, 醫生嚇我地話可能腸 ...

唔好盡信,沙門氏菌其實有很多種有分輕重架,沙門士菌最可怕之處就是會破壞腸壁,這可解釋點解大便會有血,怎至有機會入腸壁後上腦。我仔當年成個幾星期未好,醫生及時幫我仔驗大便,到驗出沙門士菌時剛當日大量出血,及時入院用針對性沙門氏菌強力抗生素,否則可能一命嗚呼,醫生說他是最毒沙門氐菌一種,一般抗生素更本無效。前面樓主驗大便是最理想做法。

複式洋房

MMVV 發表於 18-6-15 22:15
唔好盡信,沙門氏菌其實有很多種有分輕重架,沙門士菌最可怕之處就是會破壞腸壁,這可解釋點解大便會有血 ...

謝謝意見!今早已入院,留便驗小便!明天有結果!而家吊緊鹽水同糖水! 醫生話有少少脱水!要禁飲食,餓下d 菌!已無再燒!但無乜小便,要再留意下!希望快好(emoji)(emoji)

回覆 Puipui1031 的帖子

Hello Puipui1031 ,BB種菌有結果未呀? 便便質地有冇杰身左? 次數有冇逐漸減少? BB腸道依家可能會比較敏感,選擇/處理(徹底清清潔雙手)佢嘅食物的確要特別小心,粉麵都係好好選擇,暫時減少高纖食材,留意水份補充,媽媽提及沙門氏菌最常見於未熟透的肉類、肉類食品及家禽、生蛋及蛋製食品(如布甸),肉類和蛋要徹底煮熟,煮熟食物儘快進食或冷藏,都可以減低感染沙門氏風險。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至