心聲留言

跳至

首頁

尾頁

子爵府

未至於會影響生活,但其實洗唔洗求診?有過來人指教一下嗎? thanks

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

…………

子爵府

回覆樓主:

我冇你老細咁仔細,多數只煩自己。一樣係有時覺得某樣嘢擺位不合心意,就會擺到滿意為止。多數都係針對果一刻,而少數是某件物件每日都要放某個位同轉到某角度。
另試過簽名唔滿意,簽十幾廿次至合心意為止。有時亦會數數字或數物件,直至湊到自己啱心水為止。打字亦會湊好某字數或用要堅持要用某d 字,放紙幣亦會每張對齊某一面,出街或訓前要chk 晒所有電制,有時明明chk 了都要再double chk 先安心d. oh ... 愈數愈多呀。。。

其實咁樣真係好煩,但又控制唔到。。。如果唔係我講,其實身邊人應該唔會發覺的,因為我只會暗暗地做。
仲有奇就奇在,本身我唔係一個好整齊或有嚴重潔癖的人,有時可叫做" lei 啡", 我自覺也是個完美主義者。點解我會咁ge?? 點搞好?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

skac 發表於 18-6-15 19:09
我冇你老細咁仔細,多數只煩自己。一樣係有時覺得某樣嘢擺位不合心意,就會擺到滿意為止。多數都係針對果一 ...

…………

子爵府

回覆樓主

你都好好wor, 肯協助佢而佢又肯接受。其實太嚴重都好辛苦的。請問你老細係男定女?咩年紀呢?
我有時做完一d 嘢,發現自己又想係咁,如skip 到都會即時快skip 咗果個感覺和習慣,叫自己放鬆d. 但有時壓力大,就會嚴重咗,亦發現自己開始擴大咗執著嘅範圍。。。涉及嘅範圍好似愈來愈多咁。

我諗如果觀察力強嘅人,可能都會發現到。但我平時待人接物冇問題。

寶石宮

skac 發表於 18-6-15 20:21
你都好好wor, 肯協助佢而佢又肯接受。其實太嚴重都好辛苦的。請問你老細係男定女?咩年紀呢?
我有時做完一 ...

…………

大宅

skac 發表於 18-6-15 19:09
我冇你老細咁仔細,多數只煩自己。一樣係有時覺得某樣嘢擺位不合心意,就會擺到滿意為止。多數都係針對果一 ...

放鬆啲,樓主
1,
打字亦會湊好某字數或用要堅持要用某款字,字體大細, 則邊位又死堅持距離多少。

2,放紙幣亦會每張對齊某一面。

3,出街或訓前要chk 晒所有電制,有時明明chk 了都要再double 再check.

你呢三科我都有啦!我仲要多你一科
4, 著的船襪都要摺埋同一方向,唔見咗其中一隻都勁不安

伯爵府

回覆樓主

我公司枱面擺位每日都要一樣,比人移動過我會一眼睇出。我係有少少強迫症

子爵府

回覆樓主:

唔影響生活就唔係“症”,可能性格比較要求多啲。不過注意返要減壓

伯爵府

好媽媽勳章

我都唔知自己算唔算係,不過有時D行為又確實係幾困擾!

例如:
~地板有條頭髮或污積,要馬上執走或清潔
~食飯跌左粒飯或整到有汁,要即刻抹
~擺夜物件要整齊,唔鍾意人地亂擺野
~成日要檢查D門,鎖鎖好未
~見到D野亂晒,會即刻好火...

唉~真係有D神經質!

琥珀宮

skac 發表於 18-6-15 12:05
未至於會影響生活,但其實洗唔洗求診?有過來人指教一下嗎? thanks

強迫症其實唔係淨係自身有問題,嚴重的話會影響到同家人嘅關係,例如強迫家人要依從自己嘅意願擺放物件,如家人不從就會影響大家關係。強迫症係焦慮嘅一種,最好儘快求醫

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

樓主係未生完BB先有? 我就是生完之後便有,我唔算太嚴重影響生活,但每日都好像做唔完自己認為要做的事。

首頁

尾頁

跳至