論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

北角輝x僱庸公司成日幫工人,工人偷錢都叫我無嘢,成曰介紹d斷約,永遠都係前僱主吾岩,大家千其吾幫襯

大宅

Ballgei2003 發表於 18-6-15 12:11
北角輝x僱庸公司成日幫工人,工人偷錢都叫我無嘢,成曰介紹d斷約,永遠都係前僱主吾岩,大家千其吾幫襯 ...

馬寶道?
1st Anniversary

複式洋房

回覆 Ballgei2003 的帖子

thank you for telling us

寶石宮

2023年兔年勳章

Ballgei2003 發表於 18-6-15 12:11
北角輝x僱庸公司成日幫工人,工人偷錢都叫我無嘢,成曰介紹d斷約,永遠都係前僱主吾岩,大家千其吾幫襯 ...

謝謝提醒

寶石宮

2023年兔年勳章

mimiworkshop 發表於 18-6-15 13:32
馬寶道?

登記地址係英皇道璇宮大廈

大宅

之前都搵過呢間搵姐姐, 好奇怪, D 姐姐可以前後一個月就到港番工,又話自己係菲律賓華僑, 又話佢D 姐姐已經做好哂文件隨時黎得, 問佢有無得同姐姐視象INTERVIEW, 佢又話其實唔需要, 又話佢地已經撰過哂OK 先比我撰.............

比D 姐姐我撰, 覺得唔0岩, 叫佢再搵其他比我, 佢又繼續SELL 番之前0個D 姐姐比我

最後都係無哂影......................

大宅

回覆樓主

尼間嘢係丫,我前前後後幫襯佢4次,全部都係博炒,佢睇準我哋等人用,然後佢又話再介紹其他菲律賓姐姐比你,收番少啲介紹費,但都要$5,6 千,不知所謂,黑店,大家要小心

水晶宮

DADACHU 發表於 18-6-19 16:50
之前都搵過呢間搵姐姐, 好奇怪, D 姐姐可以前後一個月就到港番工,又話自己係菲律賓華僑, 又話佢D 姐姐已經 ...

可能根本就係斷約外傭, 係香港/澳門/國內boarding house 等新僱主, 選中即可辦手。所以比正常海外快到港
天空之城, 快樂之地

大宅

回覆 DickDon 的帖子

一個月就可以來香港果d全部係斷約姐姐,但agents每次都會話係前僱主有問題才斷約,大家咪信!

大宅

回覆樓主

我之前都好信佢,但博炒招數層出不窮,我其他親戚話會唔會係個agent問題,我先好似如夢初醒咁,點會連續幾個都有問題,冇錯!佢大部分嗰啲都係斷約
最好笑係佢話佢自己係做旅行社,所以可以代辦菲律賓機票,佢冇嘢快,最快就話幫你買機票,仲要話要幫佢啲姐姐買20 kilo行李,我睬佢都傻,我已經蝕左agent費仲要買埋機票比佢,仲話要包行李!勞工處冇講過要包行李囉,所以我自己上網訂機票比佢哋,仲有最鍾意叫姐姐去勞工處告雇主,但我唔知佢可以告乜嘢囉,我根據勞工處法例又陪足俾你,總之你一同佢講炒工人佢就叫工人去勞工處告你,總之大家小心啲尼間黑店

大宅

尼間agent 會不停慫恿d姐姐跳工,我都係初初好信佢,但經過幾次姐姐斷約之后先睇清,佢介紹新僱主俾我家姐姐,我家真俾佢橋起

首頁

尾頁

跳至