論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

如題

洋房

Yes.

大宅

如果未做夠三個月呢? 工人唔想放想要$可以點?

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 conhui1223 於 09-3-30 00:06 發表
如果未做夠三個月呢? 工人唔想放想要$可以點?

夠唔夠三個月,都要放勞假架,唔夠三個月,係no pay,夠三個月係pay,你唔可以大搖大擺咁寫果日係補錢架,搵個星期日當係比錢佢ot囉(但佢就放左假)

大宅

係咪搵一個佢會放假o既rest day 同勞工假對調, 然後原本勞工假變o左rest day 就補錢比佢?

另外我想問係咪ot補錢都要佢簽收架? 因為上一個工人佢ot完我會即刻比$佢, 到出糧日就只比番$3480..

thx

原帖由 Sindy 於 09-3-30 00:13 發表

夠唔夠三個月,都要放勞假架,唔夠三個月,係no pay,夠三個月係pay,你唔可以大搖大擺咁寫果日係補錢架,搵個星期日當係比錢佢ot囉(但佢就放左假) ...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 conhui1223 於 09-3-30 00:28 發表
係咪搵一個佢會放假o既rest day 同勞工假對調, 然後原本勞工假變o左rest day 就補錢比佢?

另外我想問係咪ot補錢都要佢簽收架? 因為上一個工人佢ot完我會即刻比$佢, 到出糧日就只比番$3480..

thx

...

我就會寫明係邊日,簽收好晒

別墅

我平日有時放星期六, 有時放星期日, 但4/4 星期六, 我放了她, 是否需再另補一日?

男爵府

畀面勳章

原帖由 conhui1223 於 09-3-30 00:28 發表

thx

...

一定乜嘢都要簽收呀ga!無論放假,出糧,補水,佢哋d人好鬼cheap!如果無証明,夠胆死完約後告你乜都無比佢!!

禁止訪問

別墅

好媽媽勳章

如果不補會如何呢?
其實我剛請工人, 也不大知道那天是勞工假,加上工人2月尾才到我家,未夠3個月, 也不大想放她!
原帖由 貓姐 於 09-3-31 11:06 發表
4月4日係勞工假, 如果又正正係工人既休息日, 你要補多日比佢

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

...

而家唔調得假嘞!

大宅

原帖由 windbb 於 09-3-31 21:37 發表
如果不補會如何呢?
其實我剛請工人, 也不大知道那天是勞工假,加上工人2月尾才到我家,未夠3個月, 也不大想放她!
2009年的法定假日[即勞工假期]

1. 11
2. 農曆年初一 (126)
3. 農曆年初二 (127)
4. 農曆年初三 (128)
5. 清明節 (44)
6. 勞動節 (51)
7. 端午節 (528)
8. 香港特別行政區成立紀念日 (71)
9. 國慶日 (101)
10. 中秋節 (103)*
11. 重陽節 (1026)
12. 冬節 (1222) 聖誕節 (1225) (由僱主選擇)
as a employer u should take note of the labour holidays, dun do anything for the maid to sue u in the future

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

咁我想問下香港法例唔係話外傭一定要比假佢, 唔可以用$來代替, 咁如果仲要白紙黑字咁寫埋話唔放邊幾日假, 補回幾多工資. 咁咪仲更加唔得喇!

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

如果未做滿 3 個月...勞工假系無薪...可以扣番該日人工...所以同 rest day ( 補番 rest day 人工 ) 對調左之後...一扣一補 = 吾使補錢...照樣出正價人工

thx

...

別墅

好媽媽勳章

即係我可以不讓她放假啦,因她未夠3個月.
如果好想放,我減她人工或掉星期日不讓她效假以作補回!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

首頁

尾頁

跳至