在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

有D同事明唔太likey你,對你皮笑肉不笑,ok fine, 大家都唔太真心,大家明白就好了。

有D你當佢好朋友,到頭來工司有乜消息佢知唔活你知,有好野又唔share俾你,呢D至hurt. 我知呢D可能係好常見嘅事,不過我只想申下。

話説早幾個月工司有人發起話呢個父親節長假期一齊去外遊。我都話去格但整整下好似冇人再講咁我以為冇左下文。今日俾我發現有個同事好快咁做好佢下星期至要起貨嘅野。我同佢講”嘩乜咁快做起呀你”,佢話因為跟住呢幾日唔得嫻,草草答左我就算,我亦唔為意。好啦,今晩返到來屋企响fb 睇倒佢同三個其他同事响機場影嘅相我有D嬲囉。我自己都問自己做乜要咁care姐但我真係唔開心都喊。我心諗做咩唔預埋我呀……响我嬲緊嘅時候,我個囡走埋來話送粒朱古力俾我食,我話唔食喇(因為冇mood食),佢話唔得因為係佢特登留返俾我食嘅。我望住個囡,即刻食左粒朱古力。唉…最錫你個D人係你日日只可以見得最小嘅人,果D唔係真心對你嘅就篇篇每日係要你去見最多。人生真係矛盾…

有感而發⋯申完

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

回覆樓主

“最錫你個D人係你日日只可以見得最小嘅人,果D唔係真心對你嘅就篇篇每日係要你去見最多”

絕對和你有共鳴!我每日只有三個鐘對住我個女和老公,對住公司嗰啲成日過我一幢嘅衰格、黑心同事就朝九晚六,搞到我心理都唔平衡

大宅

JanMom2015 發表於 18-6-16 00:12
有D同事明唔太likey你,對你皮笑肉不笑,ok fine, 大家都唔太真心,大家明白就好了。

有D你當佢好朋友,到 ...

樓主,唔單止同事,我最近經歷既係個仔同學既媽媽。我都以為我地好friend,我地有自己個whatsapp 谷咩都講。但最近我知佢地有另一個谷同另一班同學仔爸爸一齊去玩但要刻意瞞住我同另一個媽媽。連講好左想報直資小學講座報名都唔話我知,我miss左,係個谷度講先知佢地全部報哂,但無人同我講。果一刻我就醒覺啦。

複式洋房

回覆樓主

今日咁岩忽然諗起以前有份工,做野食左死貓,阿姐唔幫仲齊齊隊我(我同阿姐關係唔錯的),到自己生完做appraisal 話我過去一年有左,好多野做唔到,計唔到performance (但我其實依然有大住個肚,遲食飯同佢開夜)加得幾百蚊人工,心都淡埋,後來自己搵工走了⋯其實拎個心出來有咩用,講到尾,老細唔睇你,幾用心幾落力都無用⋯

男爵府

JanMom2015 發表於 18-6-16 00:12

有D你當佢好朋友,到 ...

有同感

首頁

尾頁

跳至