0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Bb 十幾日人仔,一餐大概食3 oz,但我每次泵出黎都只係2 oz 度,所以會儲埋夠3 oz 先俾佢用樽飲,會補奶粉。有試俾bb埋身食,但佢只啜一陣(一定清唔到)... 我估佢嫌出得慢.... 但我想做到全人奶!
想問:
1)有咩辦法令bb 啜耐d?
2)除左狂俾佢埋啜,仲有咩辦法增加奶量?

Thanks!!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

你想佢 啜耐d既話,我建議你轉全埋身。bb唔肚餓肯定唔會啜好耐,加上佢平時用開奶樽,更加唔會啜得耐喇

大宅

我要做媽媽 發表於 18-6-16 16:37
你想佢 啜耐d既話,我建議你轉全埋身。bb唔肚餓肯定唔會啜好耐,加上佢平時用開奶樽,更加唔會啜得耐喇 ...

同意
樽食咁快咁爽,比我都唔想埋身慢慢啜啦
可以埋身就盡量埋啦,佢餓就會肯啜得耐了

別墅

作為過來人。。我好明白你感受我個B自從照燈在醫院補奶粉之後,一直抗拒埋身。我好沮喪,餐餐都為了試埋身博鬥,最終放棄專心做泵媽,只要你湯水,飲水,飯牛奶夠足。隔3個鐘泵一次,半夜至少一次。唔好懶要keep住泵,十級建議用電泵再加埋C字手勢配合個吸力擠下會清得多啲。
中間我都試過在啊B樽喂完俾佢啜下(佢又肯當安慰奶嘴)俾佢慢慢熟習。
直至滿月去健康院打針,痛到佢哭得很,我再塞佢飲,佢出奇地good good 聲飲。。之後我半夜兩餐都係俾佢埋身瞓在度飲,每次都半個鐘。慳返起身坐奶又洗樽又消毒又泵奶的時間,日頭就泵出來屋企人幫手喂,亦知佢飲到幾多,咁樣行開行埋都方便D。。
加油。佢肯啜就係成功物第一步 ,唔洗逼的.暫時做下泵媽每個B都唔同,佢得十幾日人仔,個咀仲細,慢慢大個啲佢會肯用力啜就會啜得耐。

珍珠宮

回覆樓主

我都覺得要埋身,咁對越來越多有幫助

伯爵府

winibb^^ 發表於 18-6-16 00:30
Bb 十幾日人仔,一餐大概食3 oz,但我每次泵出黎都只係2 oz 度,所以會儲埋夠3 oz 先俾佢用樽飲,會補奶粉 ...

多d埋身,盡量少用奶瓶

大宅

hamsterma 發表於 18-6-17 23:08
多d埋身,盡量少用奶瓶

我次次餵奶前都試埋身,但佢啜左幾啖就唔肯啜,發曬脾氣,所以都係補奶粉加泵奶,大家有咩好方法就分享下,謝謝

複式洋房

melolo317 發表於 18-6-16 19:51
同意
樽食咁快咁爽,比我都唔想埋身慢慢啜啦
可以埋身就盡量埋啦,佢餓就會肯啜得耐了

我有狠心的試唔俾樽佢
佢好餓,狂喊
但都唔啜
所以我又屈服了
食返樽...

食飽佢先肯訓覺

複式洋房

lling_lling 發表於 18-6-18 19:15
我次次餵奶前都試埋身,但佢啜左幾啖就唔肯啜,發曬脾氣,所以都係補奶粉加泵奶,大家有咩好方法就分享下 ...

一樣呀
我bb 大力既啜只限開始個幾下..

大宅

回覆樓主

樓主你餵前有無按鬆乳暈?按鬆左會易啜,奶出得快d。之後按少少奶出黎搽係乳暈吸引佢啜。
我呀b有一排唔肯啜,姑娘睇完就講係塞奶奶出得慢,佢發脾氣唔啜。

複式洋房

回覆樓主:

Push

複式洋房

ambermatt 發表於 18-6-23 21:22
樓主你餵前有無按鬆乳暈?按鬆左會易啜,奶出得快d。之後按少少奶出黎搽係乳暈吸引佢啜。
我呀b有一排唔肯 ...

按鬆乳暈意思係咪c 字手勢擠奶咁?有沒有特定手法?我去過健康院問,姑娘無教呢個方法... thx

首頁

尾頁

跳至