自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔(19歲) 下星期日將出發去柬埔寨義教,要準備開始食瘧疾藥的第一粒藥,一位醫生在月初已配給他,但昨晚我在網上check 這隻藥嘅資料知道原來這藥都有一定的副作用(MEFLOQUINE 藥名) ,真係唔知比唔比佢食好? 有啲擔心,唔食又驚喎,請問有沒有人曾服瘧疾藥物? 特別是我所提及這隻藥,請問有沒有這方面資料可提供給我? 先謝謝你們!😊
lovely Jo Jo

珍珠宮

回覆樓主

嗰邊瘧疾好嚴重嗎?夫家有幾個人係嗰邊工作左2年,冇聽過佢地提起反而登格熱好平常,仲有要小心食水(吾係到到有自來水)

珍珠宮

回覆樓主

義教機構有冇講明一定要打針或食藥?
你囝囝跟大隊去,我諗義教機構會有哂條款寫明如不幸在當地染病會點點點
如果真係太擔心副作用而唔想食藥
建議你取消行程
始終有一定危險性
不過我都識朋友去果邊旅行,乜針都冇事前打,平安玩足5日4夜
同囝囝商量下。。。

珍珠宮

回覆樓主

有老有幼跟團去返來,全部係去旅遊區,冇食任何藥物或打針

希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

子爵府

sandyyu007 發表於 18-6-16 11:10
我個仔(19歲) 下星期日將出發去柬埔寨義教,要準備開始食瘧疾藥的第一粒藥,一位醫生在月初已配給他,但昨 ...

我去非洲無打,太多副作用,最重要喺防蚊,要用deet 成分,要定時噴,因爲蚊叮可傳染太多病,瘧疾只喺其中一種。登革熱喺無得預防嘅。當然最好詢問醫生啦,每人睇嘢唔同

Btw,如何可伸請去義教吖?我想叫亞仔大啲試下。

男爵府

kikiboy 發表於 18-6-16 11:44
有老有幼跟團去返來,全部係去旅遊區,冇食任何藥物或打針

唸住報團,見你咁講。都安心D。請問跟邊間?
:-P

珍珠宮

Krymum 發表於 18-6-16 12:26
唸住報團,見你咁講。都安心D。請問跟邊間?

勝景遊玩得好開心
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

男爵府

kikiboy 發表於 18-6-16 12:28
勝景遊玩得好開心

thx
:-P

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

應該去偏僻既地區?
普通旅遊地區都冇乜野, 冇打針冇食藥, 不過人人體質唔同, 真係問返醫生建議

大宅

明白了許多了!多謝各位的回覆 !!😊 謝謝你們!
他的同行同學全部都話唔會食,因為有副作用,呀仔又話佢地係去金邊,叫我唔洗擔心😌😌但我仍然十五十六!
lovely Jo Jo

公爵府

sandyyu007 發表於 18-6-16 18:02
明白了許多了!多謝各位的回覆 !!😊 謝謝你們!
他的同行同學全部都話唔會食,因為有副作用,呀仔 ...

我十年前去左8日
冇食過

珊瑚宮

畀面勳章

kavenzou 發表於 18-6-16 11:30
嗰邊瘧疾好嚴重嗎?夫家有幾個人係嗰邊工作左2年,冇聽過佢地提起反而登格熱好平常,仲有要小心食水 ...

同意,之前經常要出差去 Cambodia, 從來無打過預防針。

首頁

尾頁

跳至