0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

1個半月大b, 每次都係抱住訓。通常食完奶一陣都會訓著,我唔敢即刻放落床,驚嘔奶。
如果訓唔淋放落床會即醒,有時醒左會喊,有時會自己玩,但玩玩下,會被自己d口水濁親或嘔少少奶,最終都係抱住訓。
大家有咩方法令bb自己訓著呢?

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我細B3個月前都系咁樣訓。

水晶宮

S@Joey 發表於 18-6-16 15:21
1個半月大b, 每次都係抱住訓。通常食完奶一陣都會訓著,我唔敢即刻放落床,驚嘔奶。
如果訓唔淋放落床會即 ...
BB仲細,需要安全感,並唔應該急於要佢學自己瞓。

珍珠宮

回覆樓主

我多數都會等佢訓淋D,再擺佢喺床度

洋房

EstrellaDamm 發表於 18-6-17 15:20
BB仲細,需要安全感,並唔應該急於要佢學自己瞓。

我都知·,但係我7月中就要返工啦,我媽媽幫我湊,我驚而家抱慣左,我亞媽唔夠力啫。
同埋佢會越來越重,我而家都手腕痛,遲d抱唔到啦。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得要開始慢慢鍛煉佢喇,你可以買隻公仔,細細個開始配佢訓,有時候祗要隻公仔系度,佢就可以自行入睡喇

珍珠宮

回覆樓主

個半月就要訓練佢自然入睡,似乎太早D~因為我bb要等到11個月先肯。

珍珠宮

S@Joey 發表於 18-6-17 16:27
我都知·,但係我7月中就要返工啦,我媽媽幫我湊,我驚而家抱慣左,我亞媽唔夠力啫。
同埋佢會越來越重,我 ...

或者比佢啜奶咀啦。有D安全感會比較容易入睡。
回覆 S@Joey 的帖子

Hello S@Joey ,BB係2個月左右會開始建立瞓覺模式,如果媽媽想培養佢自行入睡,餵完奶後唔好抱住氹到佢瞓著,放落床仔同佢玩、傾計、唱歌、按摩,吊一D會發聲玩具等佢去玩/聽住音樂自己瞓,兩餐中間多D俾BB趴係床度做tummy time ,食完奶後掃風掃耐少少,打直抱一路行10-15分鐘先放低都會減少嘔奶。如果BB剛食完奶想瞓,可以以將佢輕輕打側,蓋住有您氣味BB被(唔好包實),等BB可以嗅到和聽到您的氣味,媽媽用手輕輕拍背/撫摸BB身體,增加安全感等佢自己瞓,媽媽可以先係日頭嘗試,就算日頭瞓得唔好,晚上反而會好瞓D架。加油!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至