婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

無話事權,所有家中大小都唔到你話事,湊仔方式都唔可以話事,所有生活習慣都要跟哂佢地,你要改變自己,所有野都要以奶奶為重為主,而你為另一半做甘多野佢又知唔知?其實同奶奶住好大犧牲,有時真覺做女人真苦,但C6 係永遠唔知唔明,唉。

男爵府

有能力搬出來嗎?

子爵府

BK Milk勳章

Wannii 發表於 18-6-16 15:42
無話事權,所有家中大小都唔到你話事,湊仔方式都唔可以話事,所有生活習慣都要跟哂佢地,你要改變自己,所 ...

我唔係話你錯。
但你可以想像,將來你個仔大個,結婚娶個人番嚟,唔知點解要搬去你度一齊住,咁係你話事定係新抱話事?
一家一主!個個勸你分開住,一定有原因的。
邊有咁理想,大家都咁容忍大家?

大宅

回覆樓主

個個都要我體諒,阿媽要體諒,老公要體諒,奶奶要體諒,所有人都要我去體諒!!誰來體諒我??岩同錯我都唔想再講,我只想舒發不滿同唔開心既情緒!為何做女人甘辛苦!甘辛苦卻無人認同無人體諒!!

男爵府

回覆樓主

其實最大問題係你老公,佢無本事租樓買樓都算,但仲要唔識安慰下你,個老公你當初自己揀嘅,今日走定留都係你決定。

MABOMA    發表於 18-7-4 12:00

子爵府

Wannii 發表於 18-6-16 16:49
個個都要我體諒,阿媽要體諒,老公要體諒,奶奶要體諒,所有人都要我去體諒!!誰來體諒我??岩同錯我都唔 ...

所以我個女話唔結婚,唔生仔,我唔反對。

不如問下自己,點解要同99住,冇其他選擇嗎?

男爵府

無話事權,所有家中大小都唔到你話事,湊仔方式都唔可以話事,所有生活習慣都要跟哂佢地,你要改變自己,所 ...

俾亞仔讀全日班,返工前自己帶返學,放工後自己接,增加多D親子關係,奶奶就冇咁多機會接觸亞仔,你又會開心D

子爵府

回覆樓主:

如果第時我個新抱入住我家,仲要做話事人,我會連個仔都掃走埋,無眼睇。
一個家庭只得一個女主人,要怪就怪老公冇本事。

Miulo    發表於 18-7-6 11:34

男爵府

個個都要我體諒,阿媽要體諒,老公要體諒,奶奶要體諒,所有人都要我去體諒!!誰來體諒我??岩同錯我都唔 ...

咁又咁講,唔體諒你又可以點?
向好方面諗,你地唔洗捱貴租

公爵府

回覆樓主:

只有廢財的老公才要自己老婆受委屈,特別是果D需要老婆出外溫錢來幫補家計,放工返來又要做哂所有家務,仲要在所有男家人面前做最低濺的下等人(連家中狗的地位都比你高)這種情況就算不離婚也要俾頂大大隻綠帽佢帶,方解心頭之恨。

伯爵府

問題係你C6身上

複式洋房

回覆樓主:

好中point,連洗個碗都比人鬧
下?!我做家務都唔得
好啦,個廚房咪唔入lor
個女我照顧返都得掛
又唔係既,個女點照顧你都要去干涉
有時真係幾sad,,樓主加油
你唔好靠c6,個個係佢媽媽
佢絕對唔覺得有問題
因為佢係哩個環境長大
反而心底裏會覺得你有問題
點解你做唔到呀媽做到既事

複式洋房

完全明白你感受(emoji)重要全世界都覺得好似你有問題咁,一齊住都係因為唔想另一半咁辛苦,但自己既犧牲又有誰理解

子爵府

回覆樓主:

今時今日仲要做妹仔?
咁真係要問自己係咪要揀條咁嘅路
無能力就去增值自己
唔靠人自己講嘢大聲自己話得事

複式洋房

回覆樓主:

好能明白你的心情~

就今朝早出去飲早茶,畢99鬧左餐。
飲茶時我囡囡坐係bb車度,我餵佢食野
買完單……準備走人,99同c6(c6咩都聽曬99)就想畢bb訓平係車度。
我諗佢岩食飽,唔好畢佢立刻訓平,就打算抱一陣,再加上近排我做野好忙,有半個月冇見個女啦,難得假期,當然想多接觸下

點知,99就大大聲就鬧,"既然你甘喜歡抱,就帶返大陸抱過夠,佢現在未識行,就係因為你成日抱佢,點點點……講左一堆",當時我面色好難睇,我好想駁回去,但都忍住了,真好火爆~

複式洋房

回覆樓主:

完全明你感受,c6係獨仔,99簡直係人上人。我煮既野永遠唔食,乜都要聽佢講,自私到爆,講野又勁硬耳,冇乜事都唔好直接溝通。

PS: 99比首期,老公負責供樓,所以我又唔覺得係c6問題,只係結婚前衰心軟比佢做孝順仔先一齊住

別墅

回覆樓主

在外家呀媽比雞脾我食,在夫家雞脾只有C6、99、叔仔食,我?食雞胸囉(emoji)仲要餐餐都食唔飽,驚食太多C6/叔仔無飽飯仔,所以有時收工真係寧願自己一個出去食完飯先再番屋企

男爵府

回覆樓主

如果去到咁委屈,比人恰到上心口仲要被侮辱,我會帶埋仔女返娘家,因為我都帶呀媽生!個老公仍然盲撐佢呀媽,咪由佢攬住呀媽訓囉,人地都唔愛你唔在乎,點解仲要留係到受苦呢?!

子爵府

我唔係同住都有你煩惱,可想而知同住會更可怕,真係無得出聲,家中事務大小都唔需要你既意見,提出也是徒然

子爵府

章魚妹妹 發表於 18-6-23 15:51
如果去到咁委屈,比人恰到上心口仲要被侮辱,我會帶埋仔女返娘家,因為我都帶呀媽生!個老公仍然盲撐佢呀媽 ...

如果無娘家呢?唔係個個都有強大back up, 好似我咁,有時想離開一下都無處可逃

首頁

尾頁

跳至