自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我有個JM個仔已經12歲﹐但佢仲成日咬手指
唔知關唔閞事﹐佢成日都會肚痛

有冇JM可以幫下佢

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主

咁大個都仲咬已經成癮,我有朋友成三十幾歲都係咁,一得閒就伸手指入口咬咬到d指甲變晒形

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

通常成日咬手指既人.係情緒有問題或壓力好大..
咁成日咬手指有咁多細菌...佢地唔會咬前走去洗手..
所以會肚痛又唔出奇...我女細時都係咁..
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

大宅

回覆樓主

除壓力問題會咬手指同肚痛
係oral stage (0-2歲)無滿足佢地吸啜慾望都會

子爵府

回覆樓主:

我由細咬到大依家成30歲人仲會咬介唔到。但我好少會肚痛可能細菌已習慣左。有jm樓上有講多為情緒有問題先會有此習慣, 我唔肯定其他人係咪但我的確係咁, 有情緒焦慮抑鬱, 咬手指可舒緩一下

男爵府

回覆樓主:

我囡小時候咬手指甲和倒刺。叫極都無用,不知不覺的。但慢慢大開始減少次數,完全介左就13歲左右,可能是開始注意儀容。

水晶宮

fishfish121 發表於 18-6-16 20:11
我由細咬到大依家成30歲人仲會咬介唔到。但我好少會肚痛可能細菌已習慣左。有jm樓上有講多為情緒有問題先會 ...
我C6都有呢個習慣,依家我女13歲都仲有咬,我女的確有情緒問題,睇左醫生食左藥,但咬手指戒唔到~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

男爵府

回覆樓主

我以前又係咁 由幼稚園咬到中學仲咬緊,介唔到,一見到有指買生出來又走去咬⋯⋯之後讀完書先知要靚 唔可以再咬,好有定力忍住唔咬,呢家有時專登留到好長,影相望落都修長d 靚d

大宅

回覆樓主:

小朋友d牙齊唔齊? 如果唔齊,去cool個牙,一定順便戒到。我咬到讀大學才cool,cool果陣咬唔到,到cool完無左呢個心癮。

別墅

陪月勳章

回覆樓主

買寶寶手指水,黃色嗰隻,好堅

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

我仔9歲都咬緊,成日咬手指鬧左好多次,今日睇手指公隻指甲有1個下面咬到薄晒 我話係咪要買戒咬手指水比你用

男爵府

女仔易戒d,只要開始留指甲油指甲油,就好大機會戒得到,但仔真係比較麻煩,另外指甲修得唔好,都會令佢地好想咬,所以直接去搵修甲師修好d指甲,會有幫助。

首頁

尾頁

跳至