懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一胎16年前順產,嗰種痛依家諗起都仲…
黎緊呢胎想揀開刀,但又有d擔心開刀完身體會無甘好,開刀係咪會流血多d呢,有冇人分享一下相同情況,順產同開刀後身子如何吖

男爵府

回覆樓主:

我覺得第二胎開刀有d唔值,
又要多條疤,又傷身。我兩胎開刀。覺得好傷元氣。
反正第二胎會快生d,好快過

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

回覆樓主:

我第一胎順產,早上三點生完,下午可以落床。
第二胎無得揀,要開刀,第二日先落得床,仲要抱住個肚,慢慢行去睇細b

大宅

回覆樓主

順產到順產
無謂捱一刀

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

差16年...你到左高齡未?

如果唔係好大恐懼,順產好d。 始終年紀唔同,復元程度有別。我第三胎同第二胎比係痛耐左,但冇止痛藥下算頂得順。最緊要識呼吸法,要專心做,分一分心可以令你冇咁痛。

大宅

bosch 發表於 18-6-19 15:13
差16年...你到左高齡未?

如果唔係好大恐懼,順產好d。 始終年紀唔同,復元程度有別。我第三胎同第二胎比 ...

梗係高齡啦,擔心無力生,第一胎嗰時甘候生順產生完都好辛苦,好似好虛甘,企都企唔穩,傷口又發炎溶唔到線,事隔多年都仲好恐懼

回覆 yannieyanyan 的帖子

Hello yannieyanyan ,順產是指BB經媽媽陰道自然分娩,需要面對陣痛到BB出生的痛楚,媽媽唔會留下疤痕,傷口容易處理,身體復原較快。開刀/剖腹產是以手術打開媽媽腹和子宮壁取出BB,需要半身/全身麻醉,媽媽會留下疤痕,傷口復原較長。醫生主要考慮BB大細、BB位置、媽媽同BB嘅身體狀況等選擇邊種方式分娩,順產媽媽一般康復得比較快,媽媽可以係產檢時問下醫生建議,下次幾時產檢呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

回覆樓主:

我係呀,簡直最明智的決定,多條巴同傷元氣對我黎講唔係最重要,痛唔痛先係最重要,我係屯門生,自問承受唔到順產的痛,好辛苦,好大陰影,都係聽左老公講慳錢,好後悔,食唔到,屙唔到,坐唔到,一個月先叫好番啲
到第二胎堅持私家生,原來真係好大分別,個種痛係接受到,介損咁,生完第三日已行得走得

男爵府

回覆樓主

我無得揀一定要開刀生,但生完都唔係咁痛,第二日落床已經可以行得好正常,亦唔覺得有元氣大傷,所以我覺得用你安心嘅方法生就好。

別墅

yannieyanyan 發表於 18-6-16 16:50
第一胎16年前順產,嗰種痛依家諗起都仲…
黎緊呢胎想揀開刀,但又有d擔心開刀完身體會無甘好,開 ...

忍下啦,係好痛,但痛完之後就無事,順產系好過開刀好多!

別墅

MC(TIGER) 發表於 18-6-19 11:34
我第一胎順產,早上三點生完,下午可以落床。
第二胎無得揀,要開刀,第二日先落得床,仲要抱住個肚,慢慢 ...

點解開刀?

別墅

pandaeyes 發表於 18-6-21 18:46
我係呀,簡直最明智的決定,多條巴同傷元氣對我黎講唔係最重要,痛唔痛先係最重要,我係屯門生,自問承受唔 ...

私家生點解冇咁痛?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

queenqueen21 發表於 18-6-22 08:42
點解開刀?

胎盤前置

大宅

回覆樓主:

開刀生, 真係唔多痛 最痛就係第二日落床果下 但完全可以接受, 通常好多話開刀痛果d都係政府生, 唔知係咪真醫生手駛, 同埋之後比果d麻醉藥問題。 依家第二胎我都係返私家開刀, 如果負擔到, 就去私家開刀生。

大宅

回覆樓主:

順產啦,雖然真係好恐怖但身體復元得比想像中快好多,同bb出世時經產道食到細菌,腸胃會健康D!
如果我生第二個都會揀順產,痛一陣捱左佢,對大人bb都好!

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

回覆樓主

第一胎順產,第二胎開刀感覺唔抵,因為第二胎會快生過第一胎,而且分分鐘第二胎唔駛剪,未必有傷口。我就係第一胎要剪,有傷口痛咗半個月,但第二、三胎都冇剪,第二日落床已健步如飛,完全唔痛,而且真係一胎生得比一胎快

珍珠宮

回覆樓主:

其實橫掂第一胎都順產,點解第二胎唔試左順產先?係我就會揀左順產先啦~
不過高齡,可能你有你嘅理由,我覺得最好揀個好D嘅醫生,萬一要開刀,傷口都靚好多~
我係揀開刀,我復原得好好,而且唔係好痛咋,身體好過未生前~

大宅

christy1220 發表於 18-6-23 17:36
開刀生, 真係唔多痛 最痛就係第二日落床果下 但完全可以接受, 通常好多話開刀痛果d都係政府生, ...

我係政府開刀呀
但又真係唔算痛喎,係落床第一下痛之後好快行得走得
反而生完第三日子宮收縮痛到呢

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

yannieyanyan 發表於 18-6-19 15:33
梗係高齡啦,擔心無力生,第一胎嗰時甘候生順產生完都好辛苦,好似好虛甘,企都企唔穩,傷口又發炎溶唔到 ...

你有不愉快既經驗, 自然會有陰影, 但每次產前產時產後情況都唔同, 順產或開刀都好, 總有人輕鬆咁過, 亦有人係痛苦中渡過.

我生3個都唔後生, 生細女時都高齡, 好彩夠力生. 雖然我唔係少食多餐, 但一向唔會俾自己肚餓, 咁會好d. 如果你去順產, 除左入院前食野外, 你個走佬袋要帶定糖, 麵包果d野, 半夜有餅有奶派既話, 食得落咪食. 陣痛果陣唔好亂咁嗌, 要保留體力, 呢d 你應該都知.... 我身邊有2個朋友40歲生第一胎, 順產都冇問題.

我陀二仔時試過暈低, 我生大二仔胎時失血300ml, 細女失1200ml 血後要吊2包鹽水. 我生完大二仔後冇野, 好精神, 好快彈起身落床四圍行都得, 生完細女瞓左一晚, 姑娘有叫我注意要慢動作起身防止暈低, 我第二日龜速起身落床去廁所都ok, 之後返屋企有時心急起身或企得耐就見暈, 好彩只係發生過一次. 生完bb 會虛d, 無論開刀或順產, 生完bb 後小心d, 坐/瞓低起身時唔好咁快, 注意保暖.

我生完大仔後傷口發炎要拆線, 拆線真係仲痛過生仔!! 之後要食抗生素同埋浸藥水. 我懷疑當年我因為懶乾淨, 用左滴露同埋d 女性濕紙巾搞成咁. 有呢個經驗後, 以後再生bb 咪小心護理傷口, 只係用清水洗傷口, 同埋保持乾爽. 香港d 姑娘教我洗完傷口照10分鐘燈, 我冇枱燈咪用風筒吹乾個傷口. 外國姑娘教響屋企瞓覺時只係著底褲同冚被, 目的都係
等下身透氣d, 傷口可以乾爽d. 我覺得呢d 方法都有用. 仲有畢竟你生上一胎係16年前, 可能聯針d 線會唔同. 十年前我生大仔, 姑娘話用硬線 (要拆線) 會冇咁易發炎, 咁你可以同醫生/助產士商量, 睇下用咩線去聯針好d.

生過一次, 之後再生真係會淆底. 我最擔心係要剪會陰同埋b鍊 (我大仔中過b 鍊, 有肺炎). 都係果句, 每次生bb 都係獨立, 之前發生過既事未必會再發生, 同埋你有經驗會更加小心照顧自己, 防止同類事件再發生.

你仲揀緊去唔去順產, 又有budget 去開刀, 有冇諗過搵私家醫生順產?

首頁

尾頁

跳至