跳至

首頁

尾頁

大宅

打算帶囝囡回加拿大讀書, 住Markham, 手頭要幾多現金呢,? 那邊生活水平貴嗎? 唔計供樓,請問我一家4口, 2個小朋友15歲及9歲,每月基本開支要多少,因怕初到埗找不到工作,所以希望有個預算,謝謝

大宅

回覆 gin-mom 的帖子

我們也是一家四口去年回流,住Markham, 買了屋和兩架車,有兩個小朋友 (11&13),讀公校。你睇下以下大概開支作參考:
水,電,暖氣:平均280@
油:280@
家居電話,手提x2,電視,上網:230@
車保險x2:400@

因為唔知你買定租屋/condo, 所以屋保險和地稅就唔寫喇。
食就豐儉由人,買肉呀菜呀麵包牛奶汽水平香港少少,出街食茶餐就貴過香港,但食韓日餐就平過香港dd(我覺得)。
返學通常都pack lunch,如果叫送餐就7-9蚊一餐。學校方面幾本上洗費好少,只係如果去旅行呀果D要俾錢,如要搭校車都係免費。課外活動比香港平,大人yoga 都係15蚊一堂。

希望幫到你,有問題再問。

大宅

appleng 發表於 18-6-18 08:20

我們也是一家四口去年回流,住Markham, 買了屋和兩架車,有兩個小朋友 (11&13),讀 ...

Dear Appleng

Tks for your useful info

別墅

gin-mom 發表於 18-6-17 09:22
打算帶囝囡回加拿大讀書, 住Markham, 手頭要幾多現金呢,? 那邊生活水平貴嗎? 唔計供樓,請問我一家4口, 2 ...

CA$1,600 - 2,000 不包括供樓和汽車有關費用

別墅

appleng 發表於 18-6-18 08:20

我們也是一家四口去年回流,住Markham, 買了屋和兩架車,有兩個小朋友 (11&13),讀 ...

若不幸speeding被抄牌,汽車保費會加得很厲害!在交罰款前,一定要想想是否要Appeal! 切記!我五年多交的保費可以買一架二手車!I'm not kidding!!

大宅

leokmcheung 發表於 18-7-8 19:08
若不幸speeding被抄牌,汽車保費會加得很厲害!在交罰款前,一定要想想是否要Appeal! 切記!我五年多交的 ...

tks for your information

子爵府

回覆樓主

離題一問
Berczy 同Wismer 是否超多華人?

別墅

chichiho 發表於 18-7-9 03:05
離題一問
Berczy 同Wismer 是否超多華人?

Yes

複式洋房

我哋一家三口(老公, 我+1歲小朋友) 都計劃回Markham住, 都擔心到步後搵工問題

大宅

回覆樓主:

因老公工作関係,頭幾年不能回加拿大與我們生活,他已伸請了non residence超過15年,而我暂未能申請公民,因丈夫不能回加長住,現安排明年帶囝囡回加讀書先,請問我如何在銀行開户口呢,請指教

大宅

gin-mom 發表於 18-10-18 13:11
因老公工作関係,頭幾年不能回加拿大與我們生活,他已伸請了non residence超過15年,而我暂未能申請公民, ...

聽說td 有一些acct for non resident 申請,只是沒有利息。 不過呢d 是for 大人。 小朋友到teenage high sch, 也有一些戶口可以under 他自己開。 你打去td 問下。 如果td 無,就應該是cibc。 最好親自去branch 問啦。 再不是就是hk hsbc 開global/ international acct,你打去hk hsbc 問下就得ga 啦。

大宅

kellyfan 發表於 18-10-28 11:02
聽說td 有一些acct for non resident 申請,只是沒有利息。 不過呢d 是for 大人。 小朋友到teenage high s ...

tks kelly

大宅

gin-mom 發表於 18-10-28 12:31
tks kelly

不客氣。祝你們順利

首頁

尾頁

跳至