自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

大宅

bb車放左係bus平時大家放bb車位(冇用巴士鎖), 我坐係後面,前面關愛座冇位坐,但車行左陣有輪椅上車。(有2個家人部同)我一個人抱b約左人交收1袋野。佢地第一句講有輪椅入,吾該拎走部bb車。我同佢講吾好意思抱b, 吾方便出來,請你幫手移開佢。佢地無動於衷黑面。之後好快有另一個3吾識7中佬話bb車放係後面坐位,吾好左住老人家。我心情已吾好,甘我好快甘出黎輪椅位話我拿開bb車先,你泊好輪椅,我再放bb車係隔离。佢地泊好,我試圖放bb車係佢輪椅隔离。佢地又話驚我整親老人家

大宅

happygirl25 發表於 18-6-17 21:26

bb車放左係bus平時大家放bb車位(冇用巴士鎖), 我坐係後面 ...

我心諗甘叻自己包的士LA, 態度又吾老奉就你,我淨要抱住bb等你搞e樣搞果樣平時輪椅都同bb車照放
車長又冇野講,我真係吾係吾鐘意老人家,我真心吾鐘意佢屋企人。結果我手抱b, 袋放地下,bb車用另一隻手拎住,不㫁希望吾好有人上車坐爆。 其實巴士有咩指引幫到我。

禁止訪問

大宅

至愛朱古力 發表於 18-6-17 21:34
如果我自己一個人湊b出街,我只會帶揹帶,唔會帶車仔出街。

我住村屋,家所有日用品都係要我買既真心吾用bb車冇力呀,bb都12kg

禁止訪問

男爵府

回覆樓主

抱住個B,一袋二袋,又買日用品,又BB車,恕我直言,要搭的士嗰個應該係樓主。

伯爵府

2023年兔年勳章

芝達 發表於 18-6-17 21:54
抱住個B,一袋二袋,又買日用品,又BB車,恕我直言,要搭的士嗰個應該係樓主。
...

心聲!

公爵府

happygirl25 發表於 18-6-17 21:26

bb車放左係bus平時大家放bb車位(冇用巴士鎖), 我坐係後面 ...

我係兩小朋友之母 都係自己湊佢地出街 巴士一定用咩帶 就算兩公婆出去 都只用咩帶

直至識行 乜都唔帶
日用品揾送貨超巿 新鮮食品買D d 其他星期日一次過買 b俾老公睇住一陣

珍珠宮

環保接龍勳章

...

agree.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

瑪瑙宮

大廚勳章

...

俾你打左先。。。我都係想咁講。。。點解會覺得坐輪椅的人這個包車自己就需要幫助啦?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

回覆樓主

你架bb車放左人地個輪椅位仲要人地幫你移開架bb車。。。。

其實你handle唔到咁多野應該搵人幫你手,唔係搵唔識既人幫你!

男爵府

回覆 happygirl25 的帖子

以為你問坐長途飛機,原來坐巴士,有時坐巴士,通常一有輪椅就會立即出去拿返架車,
通常坐小巴,anyway好唔方便,到bb3歲就唔帶車,方便好多,當然有時要抱佢

侯爵府

回覆樓主

我上車前會用揹帶揹起bb,收定車,上巴士放好bb車後先坐低,一路揹住bb。遇上有輪椅,自己唔坐就可以企埋一邊扶住bb車。

2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我從冇試過一個人湊B用B車。
我冇本事一手抱佢仲一手顧住架車。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

...

Exactly!

大宅

回覆樓主

如果知道個日要買好多野 仲要搭巴士 我唔會用bb車 因為巴士唔一定有位坐 冇位坐時 你點樣抱住bb又要顧住d野同架車??
咁情況我一係會坐的士或者call車
如一定要坐巴士我會揹著bb 再帶架購物車 架車一定放身邊 自己扶住唔比佢周圍轆
個個係輪椅位 係比有需要人士用 冇人用 你放車仔 未必有人出聲 但有人用 你就要讓比人
唔好怪巴士司機唔出聲 佢出聲好大機會叫你搬走 自己處理 因為個位係比輪椅用
至於你話人地唔比你攝架bb車埋去
比係人情 唔比係道理 咁個度真係輪椅位
巴士一個掟彎 你自己又冇人扶住確保安全
架車整到人咁又點好?
可能我講呢d你一定唔岩聽 但有時都要諗下
難聽d講 做左媽咪 去得遠路 所有野應該要計好
唔係成日咁好彩有人會幫你

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

你有無收起摺好架BB車?
其實你買咁多,仲點抱b+shopping 拎上巴士?仲要長途?其實好危險㗎。
香港人節奏好快,上巴士快,又多人。我真係唔敢响香港推bb車坐巴士。我自己一拖二,只會揹一個拖一個,有乜買叫老公買,一係上網買啦,好多都送村屋。
仲有,BB車是optional ,wheelchair 一定是必須

男爵府

happygirl25 發表於 18-6-17 21:42
我住村屋,家所有日用品都係要我買既真心吾用bb車冇力呀,bb都12kg

12kg已經不算bb,識行識走

大宅

回覆樓主

輪椅坐係優先㗎啦,一次搭巴士?有BB車,BB,又大袋野,要坐的士嘅係你呀

子爵府

...

Hi

首頁
12345...14

尾頁

跳至