自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我只係諗,如果個家人一開始幫樓主移開架BB車
到時樓主又會話人地好搞佢啲嘢

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 18-6-18 00:26
真係救命!
叫B.B. 唔緊要,咁大個仲當佢BB就真係

我係bk見過有人叫自己 “bb” 24個月大

大宅

happygirl25 發表於 18-6-18 00:10
我其實冇拎咩,得一個backpack揹住,1個b, 1架車。好少野了。我其實有個辦法就係上到車開始訓,甘應該突發 ...

樓主當自己是BB

珍珠宮

回覆樓主:

我每星期去完99屋企都會坐一次長途巴,通常去到中途會有輪椅上,我老公會9秒9仆出嚟收車,之後攝落我櫈底

坦白講,你叫人幫你收車確係麻煩人地,對方亦唔想掂你啲嘢,一陣爛左追究就麻煩,移開再泊埋輪椅隔離就更加無可能,掟彎整到人點算?

大宅

happygirl25 發表於 18-6-18 01:13
甘大吧拎行李箱放完,坐上層LA. 我用左人地位sorry, 我當時冇吾好意思。我諗緊好吾好提議下bus公司整個bb ...

大把人做得吾对, 所以可以大條道理一齊錯?

男爵府

回覆樓主

霸佐人地輪椅位,仲串串貢,咁巴閉你搭的士啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

happygirl25 發表於 18-6-18 01:13
甘大吧拎行李箱放完,坐上層LA. 我用左人地位sorry, 我當時冇吾好意思。我諗緊好吾好提議下bus公司整個bb ...

你坐邊條巴士線?點解成日咁多行李喼

伯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主

樓主下下話咩安全問題,睇返佢以前d post 佢試過推B車搭lift 連車轆都夾爆

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

根本坐長途即使推車出去。。。都要帶埋揹帶,我從來唔會expect有人幫,而bb車我都唔會泊輪椅位,拎入去裡面四人座或企喺度自己睇住架車,你唔會知幾時有輪椅要上車,永遠自己都要做好準備。。
我d小朋友都唔輕,我果時都揹到佢地3x磅都係咁揹。。。睇自己情況需要去決定搭咩車。。。
明白你遇到呢d事係唔開心,但經一事,長一知,下次再有同類情況,就會預備得更好了。

禁止訪問

珍珠宮

littlelittlekwa 發表於 18-6-18 08:56
一開始你問人點做好
人地話你知個個位係輪椅位 有需要時你就要讓返出黎比人>你聽唔到見唔到 後尾仲要話下次 ...

Agree
睇到我以為自己有幻覺

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主

1歲半過時過海中途有輪椅上車,
我坐上層抱住阿仔急急腳拉B車去車尾坐
有揹住個袋,也可以做到估唔到咁手腳快自己

男爵府

happygirl25 發表於 18-6-18 00:03

到最尾都冇人搭到我部車臨時甘應該放邊,而大家不斷強 ...

都忍唔住要留言,用BB車搭巴士係無問題,無錯係大把人用,問題係人地處理到,你處理唔到嘛,咁咪聽下啲jm 提議囉

珍珠宮

回覆樓主

我仔細時經常坐巴士由屯門去鴨利洲(巴士轉巴士)兩大袋物品⋯我一定係用揹帶囉!

子爵府

回覆樓主:

首先,嗰個係輪椅位,當然係輪椅優先,如果無輪椅,就邊個用都無咩問題。 不是樓主所講,我總站上,佢中途上, 這不是先到先得位置。 第二,如果樓主係不能同時抱住bb, 拎住摺起的bb車,背住背包及拎佢要和別人交收,日常用品的話,請自己想辦法。輪椅人仕和你不同,佢地身體缺憾導致想自己活動都不能。

公爵府

happygirl25 發表於 18-6-17 21:26

bb車放左係bus平時大家放bb車位(冇用巴士鎖), 我坐係後面 ...

一個人坐巴士,我一定用揹帶啦

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

happygirl25 發表於 18-6-18 01:15

睇曬到呢版。
自私+不知所謂來形容!

1.全世界圍著你來轉好嗎?
2.買咁多嘢自己就叫的士啦!
3.輪椅位不是放BB車㗎!
4.淨係得你湊B有咁嘅問題?做媽媽出街帶B就自己諗掂點解決?我哋坐巴士帶車冇你咁嘅情況喎!有時候太麻煩,用揹帶/ hip seat好過帶車!一係坐的士!什麼負擔唔到的士錢?咁咪衡量下唔好去街!留返等個老公陪你出!

而家仲要多多藉口話人點點點!生個B就預咗會有咁嘅情況!你醒未呀!

男爵府

回覆樓主

我無本事一手買野一手抱b一手拎車,咁樣我會叫uber算,一次半次何必辛苦自己

大宅

回覆樓主:

自己有問題唔係自己諗點解決,係怪全世界唔幫手,好似全宇宙欠左你咁

首頁

尾頁

跳至