夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

全為愛,我覺得自己係婚姻中搵唔到方向,已經鑽牛角尖了
我有睇好多你既文章,好多道理我都知,但真係做唔到放下自在

我好辛苦,每日過得唔開心,每日都係痛苦邊緣
但我仍然放唔低個c6

但每當我諗起佢同小三對話,曖昧小四對話,每日主動打比人,我就唔會搵,我覺得自己已唔再重要

間中又凌晨先返,有時又開ot,唔知係咪又係度扮工我唔覺得佢緊張我,關心我

我走唔出呢個困局,想長痛不如短痛離婚,但又唔捨得

我份人真係好執著同硬頸,我已盡力去改,但始終未做到
全為愛,我好想你可以指點下我

大宅

回覆樓主

我故意學佢出去玩,飲酒,唱k
玩到天光先返,最近有次玩到佢朝早返工,我都未返
我故意咁做,想佢着緊我,擔心我,問我係邊,叫我早d 返,但都無

全晚,佢一個電話,一個信息都無
我唔覺得佢擔心我,緊張相,我覺得好唔開心

唯一安慰係第二日,佢有同我講,唔係話早d 返咩,佢只係講左呢句,我都覺得開心

其實自己都幾白痴

大宅

回覆樓主

我成日覺得佢唔問我去左邊,唔問我幾時返,唔問我同咩人一齊,乜都唔問

天光未返,都唔問句

我會覺得佢係唔愛我,唔緊張我,我同咩人一齊,佢都唔在乎
緊張一個人,點會唔問

大宅

回覆樓主

我覺得佢只會關心其他女人,同埋會花心思係佢地度,我就無

因為我成日煩佢,唔比佢去飲酒同夜返
又唔夠出面女人好,佢地溫柔,講野又姣,又會對佢好,又唔會煩佢

總之人地放個屁都係香,我就做乜都係煩
扮乜都唔夠靚

識煮飯,煲湯又如何
出面d 飯比住家飯更好,人地都唔稀罕

大宅

jm你要面對現實,佢已經唔愛你了
你既人生唔係只為佢而活的,好好愛自己吧

子爵府

回覆樓主:

去到咁,你老公反應都咁冷淡
但你係真心仲愛佢定只係唔甘心?
唔好為左個男人作賤自己,
格硬迫自己玩通宵、飲酒冇意思
你要活得比佢好
扮下靚,搵朋友食飯吹水
試下唔好以佢為生活重心,唔好再咁緊佢
加油,祝福你

伯爵府

回覆樓主

唔好將個重心放曬係個男人身上,你已經迷失自己喇。不如放自己一個大假散下心又好……

水晶宮

回覆 haileypinki 的帖子

haileypinki JM:

你用開post的形式來諮詢我,你必定是處於很 desperate 的狀態了。

這一路走來,你辛苦了!

從你的描述看來,你心底在渴求愛和關注,是嗎?

而~ 為什麼一定要是他?
為什麼你想從他身上去得到愛和關注?

大宅

zoe_youngshop 發表於 18-6-17 23:57
jm你要面對現實,佢已經唔愛你了
你既人生唔係只為佢而活的,好好愛自己吧 ...

佢有講,我唔check你電話,唔問你去左邊,等餘唔關心你?
佢話知我係咁諗
佢話佢無咁做係因為信得過我,我玩天光都未返佢唔搵我,話知我有d 唔開心,比d 空間我

又講佢點做,都做唔到我心目中既老公

又話唔覺放左工,同人吹水飲酒有咩問題,佢身邊好多已婚男人都係咁,不過我唔鐘意,佢咪唔去囉

(講話唔去,一星期有一,兩日話ot,另一,兩日又話係車度訓死,公園度訓死3-4am 先返,因醉左嘛)

我真係唔知點信佢,因佢同小三一齊時,都係用呢招,係街訓死,但其實就上左人地屋企訓,到天光先返黎扮訓左係街

小三好似無再聯絡
但曖昧小四,早兩個月我已警佢唔好再搵,佢又話之前搵佢係傾下公司野,因佢地係同事,話而家無做,人地怕左我

但原來佢地到上星期都仲有聯絡,日日打幾個電話比佢,我就幾日先打一次
又成日話好忙,唔得閒成日覆信息,但人地send 野比佢,佢1-3小時就會覆,我就十問九唔應,或已讀不回

又話唔鐘意聽錄音,所以家庭群組d 錄音佢話好小會聽,但人地錄親音佢都聽

對我就話好忙,一日都可以唔搵,但原來背住你又得閒同人通電,信息

放左工又試過扮返工,被踢爆又唔認約左人,唔認講大話,話我煩,乜都唔比,唔信,所以求其講返緊工

對住佢,我覺得佢句句大話,唔知邊句真
我個心好痛,小三,小四係同時間發生,我已經原諒,唔再提,自己療傷中
但傷口都仲滴緊血時,佢再插多刀埋黎

我已崩潰了,再一次嘈交
我專登去玩,等佢感受下等人既滋味,但原來佢可以好安返咁訓覺

我真係感受唔到,佢愛我,緊我,接受唔到,我係佢心目中已變到唔再重要,唔駛花心思係我身上

大宅

回覆樓主

之前有同佢講過離婚,佢唔會氹我,但佢仍想要個家,話出面d 女人唔係認真,只係玩

小四到而家係打死都唔認有野
你話,日日傾電話,日日都打幾次比人,又同人互傳whatsapp,但死佬同佢講既都係呻公司野
條八婆又會約佢食午餐,死佬又試過扮工,好似約埋一齊咁
又叫死佬返到屋企前,打比佢先,等佢知已回到家
你地話,朋友會咁,條女又dry,無男朋友,又無老公,咁都唔係有野,當我傻架咩

大宅

回覆樓主

同個死佬鬧完交,佢又好似有d 交帶
多左早返,收工會打比我
但持續左一星期,佢又ot,又話係街訓着左

我對住佢,又要扮無野,唔提
但心入面其實好唔開心,真係好辛苦,佢凌晨未返,我放唔低,做唔到自己野,勁唔開心,係咁喊同自隊酒想好訓d

我仲想買安眠藥食,佢一唔返,唔知去左邊,我就食,食左可以唔駛諗,唔駛唔開心,可以訓到覺

但我驚自己有一日,會勁唔開心,唔理3,7 ,21 ,成樽食曬

我而家已變得唔再係自己,每日都活得唔開心,痛苦之中,對任何事都無興趣,提唔起勁,成日都好攰同眼訓
真正既自己好似跌左落深淵,被蠶蝕緊,感覺唔到開心
每當小朋友仲要激我,唔肯做功課,同我對抗,發脾氣態度惡劣時,我真係無力量再支撐落去,好辛苦

大宅

Natalie625 發表於 18-6-18 01:08
去到咁,你老公反應都咁冷淡
但你係真心仲愛佢定只係唔甘心?
唔好為左個男人作賤自己,

我有試過唔將佢放係重心,搵朋友食飯吹水,扮靚

但其實我仲好在意佢,好想佢搵我吹下水又好,信息下又好,但原來都係乜都無,感覺會好失落

我唔係唔甘心,只係諗,初初同佢拍拖時好開心,乜都會陪我,又成日同我傾電話
而家乜都唔陪我,佢淨係諗自己
我好想佢可以再重視我,緊張我,對我好,好懷念以前日子

我知熱戀期過左就乜都無,而且我同佢都識左10+年以上,結左婚又6-7年了,咩新鮮感都無,邊有出面d 女人咁有趣,咁有新鮮感

翡翠宮

回覆樓主:

兩個都辛苦死
我係佢會走吾好意思

大宅

全為愛 發表於 18-6-18 03:14
回覆 haileypinki 的帖子

好感激全為愛你睇到我個post ,真係會入黎覆我

我知愛可以係家人,朋友,小朋友
好多人都叫我唔好再諗佢,將重心放係其他和小朋友身上
我媽直頭話覺得我對我c6 ,比小朋友重要

我唔會咁比,小朋友係重要,但唔開心時,已無動力處理任何事

我解釋唔到,世上有好多愛,但我偏偏好想佢愛我,關注我
可能人都係犯賤,越得唔到,越想要
所以我覺得自己鑽左去牛角尖,已經出唔到返黎

面對個困局,好痛苦
成日諗,離左婚,我會舒服d?
但自己暫時又未做到,我發覺原來自己仲好在乎佢,我係仲愛佢

所以我得唔到愛同關注,我好難受

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

又小三、又小四。
又要講大話呃你……
睇唔到有繼續留低、繼續落去嘅理由
好好振作,重新上路
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

回覆樓主

一個願打,一個願捱,你明知你老公有小三小四,你都甘心愛佢,令佢想返來你身邊,咁你就要扮繼續唔知囉!扮傻啦!因不論朋友家人點樣勸你都沒有用,自己已有決定,你根本釋放唔到自己,對你講幾多無無用,你係聽唔入耳!

男爵府

其實你唔想離婚得一個字 *忍* 基本上現階段你先生係唔會有改變, 但你心裏質數要做得好好如果唔係你會好辛苦同會有抑鬱, 忍唔一定浪子回頭同埋講緊無年期的希望...... 搵好朋友傾多d 計舒緩吓

男爵府

回覆樓主:

樓主,其實你已經有左答案,亦唔需要問任何人,你係選擇繼續留低,冇人會講得服你,基本上你老公已睇穿你既心態,俾著係我,我都要咁做,幾過癮呀!你又唔會離婚,而我又可以繼續搵二奶、三奶……X奶,左右逢迎,真開心,你都冇符,因為你放唔低,係咪?所以你老公只會繼續咁做及變本加勵,除非佢到左媾唔到女既一日啦!冇女騷佢,佢自然會諗起你,你等下啦!冇人救到你,只有你自己先救到自己。祝你好運。

瑪瑙宮

佢 D 行為都已很明顯, 佢有你同無你無乜分別, 你對佢重有期望就等, 等唔等到唔知, 等到乜唔知.

水晶宮

haileypinki 發表於 18-6-18 06:01
面對個困局,好痛苦
成日諗,離左婚,我會舒服d?
但自己暫時又未做到,我發覺原來自己仲好在乎佢,我係仲愛佢

看了你更多的敍述,是的,你很在乎他,但你的這些在乎並非是愛。

你並非真的愛他,你只是想得到他的愛和關注,你在乎的也只是他對你的愛和關注吧!

因為你太想得到他的愛和關注,所以你向他索求、你限制他的自由、你要求他要如何怎樣、你吵吵鬧鬧也是想要他依隨你的要求好去証明他是在乎你和關注你的。

他其實並沒有感受到你對他有愛,所以他不可能用愛去回應你。

他感受到的是你對他的追迫索求和諸多限制操控,所以他用逃避去回應你;你越追迫、越索求,他越走、越逃避;他需要空間,可以喘氣和真正休息的空間。

還有,他說他怎樣做也做不到你心目中的老公 (好男人),所以哩~ 他去做別人心目中的好男人。男人非常之需要感到自己是一個有用的好男人, 非常之需要他所愛所喜歡的人認為他是很棒很有用的好男人。

他在外邊的自我感覺很良好,在家裡的自我感覺很糟糕。你估他會願意時常留在家裡嗎?

你現在看到問題出在哪裡嗎?

首頁

尾頁

跳至