論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

海外印24歲,有個四歲仔,仲有兩個月完約。
優點-有禮貎,唔黑面,冇駁咀,好錫三歲bb,手腳乾淨
缺點-學野慢(尤其廣東話)有溝通問題,清潔表面,要叫先做,唔敢叫佢帶bb上堂,學校老師同佢溝通唔到。

姐姐,bb放在父母家照顧,老豆勁like 姐姐因爲以上優點,其實我已經申請緊個海外菲,老豆以家係叫我同姐姐續約,怕菲古惑同埋唔肯學廣東話 (之前話請菲冇問題)仲難溝通,未必會咁錫bb.

其實我見其他人遇到衰姐姐嘅不幸,又覺得尼個唔係咁差,只係懶同唔多幫到手。大家覺得再比多兩年教下定換人?謝謝

水晶宮

回覆樓主:

咁你現在申請緊嗰個係點?

現在嗰個係印傭? 其實BB 同外傭都係父母屋企多既話, 我會以父母意見為主。
天空之城, 快樂之地

侯爵府

Kasiufung 發表於 18-6-18 02:06
缺點-學野 ...

你都申請左菲姐就唔好續喇,講真呢個姐姐都唔差,起碼叫聽話但就未至於萬能……姐姐亦都冇需要同學校溝通,有乜事就叫學校打俾你,學校老師會明白

大宅

回覆樓主

唔太大問題, 續。
下一個溝通到但唔錫小朋友無耐性咪人仲衰?!

侯爵府

缺點-學野 ...

難得老豆勁like、一定同佢續約。請左菲同父母溝通不到米重煩。老師方面自己同老師溝通好d , 問題不大
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

PCCW2319 發表於 18-6-18 06:33
咁你現在申請緊嗰個係點?

現在嗰個係印傭? 其實BB 同外傭都係父母屋企多既話, 我會以父母意見為主。

以家申請個菲係馬拉幫印度人醫生屋企打兩年工,照顧老人家,本身有兩個仔。

屋企姐姐係印,好多時唔明或跟唔到指示。阿仔有長期醫院覆診,出去做言語治療,我唔可以話約係醫院等或centre 等,因佢講唔到位置。我買d點讀筆叫佢倍阿仔點讀,發聲玩具全部同我收埋

只可以做清潔同倍阿仔玩,但佢廣東話幾差,阿仔d口音又跟埋佢。

佢唔太識煮飯,我阿媽煮埋,佢又唔可以去買餸。

我上個月叫佢煮home cook food 比我隻狗,最後變咗煮湯。佢喺幾乖幾順,但係廣東話學得好慢,佢應該明我地兩三成,冇乜common sense, 冇乜危機意識。

水晶宮

Kasiufung 發表於 18-6-18 11:51
以家申請個菲係馬拉幫印度人醫生屋企打兩年工,照顧老人家,本身有兩個仔。

屋企姐姐係印,好多時唔明或 ...

個新外傭有視頻傾過嗎?同佢溝通到? 你父母同新外傭溝通到?

佢醫生家除左照顧老人家, 會做乜工作? 佢知道要照顧有言語問題小朋友?
天空之城, 快樂之地

大宅

ming1020 發表於 18-6-18 07:04
你都申請左菲姐就唔好續喇,講真呢個姐姐都唔差,起碼叫聽話但就未至於萬能……姐姐亦都冇需要同學校溝通 ...

老師問我佢係講英定中因佢只答yes or 係。老師追還圖書同功課全部whatsapp 我。有次有兩個家長whatsapp 我,阿仔比人咬,但見姐姐好似唔明,就whatsapp 我。我打返屋企,我老豆問姐姐,佢答係吖係吖,老師三四個鐘打比我。我返到去先見到原來咬到五蚊咁大個,瘀哂。

雖然我唔會去投訢學校家長,只係擔心姐姐照顧bb 又尼d特發事唔識出聲

大宅

chumiguan 發表於 18-6-18 09:14
唔太大問題, 續。
下一個溝通到但唔錫小朋友無耐性咪人仲衰?!

係,以家尼個唔係好,性格幾好,只係工作能力麻麻。只係怕下一個仲衰

大宅

SaBB 發表於 18-6-18 09:33
難得老豆勁like、一定同佢續約。請左菲同父母溝通不到米重煩。老師方面自己同老師溝通好d , 問題不大
...

係我老豆成日覺得d 姐姐好慘,離鄕別井,成日話四千蚊唔好洗死人,要阿媽幫返姐姐轉頭,就算屋企唔乾淨,都唔會話佢。阿媽係典型工人型,覺得姐姐懶,會幫佢做埋又唔出聲。我有去agent 投訴佢清潔問題,我阿媽已demo 比佢睇點清潔,但佢同阿媽講唔明我投訴,佢覺得好乾淨。

侯爵府

Kasiufung 發表於 18-6-18 12:00
老師問我佢係講英定中因佢只答yes or 係。老師追還圖書同功課全部whatsapp 我。有次有兩個家長whatsapp 我 ...

我媽之前請過印姐做左3個約,走既時候我先知佢原來一直都唔明我地講乜,我話呢個係白色(姐姐知呀但佢揸住個黃色 話係白色)唔怪之得咁多年佢都成日要翻手做,佢一直都唔多明

大宅

PCCW2319 發表於 18-6-18 12:00
個新外傭有視頻傾過嗎?同佢溝通到? 你父母同新外傭溝通到?

佢醫生家除左照顧老人家, 會做乜工作? 佢知道 ...

有同新姐姐視像過,可以溝通到,當然同父母溝通唔到,但亦有同姐姐講佢哋要一齊生活,姐姐話會去學廣東話。照顧老人家,煮食,清潔亦會去診所幫手(醫生比額外錢)。
佢知道要照顧一個有語言障礙嘅細路。
其實言語治療師話最好請廣東話流利嘅印,但知道好難請,第二個選擇係英文好好嘅菲,要小朋友有多啲詞彙,先幫到講野。

大宅

ming1020 發表於 18-6-18 12:38
我媽之前請過印姐做左3個約,走既時候我先知佢原來一直都唔明我地講乜,我話呢個係白色(姐姐知呀但佢揸住 ...

好奇怪喎三個約廣東話都學唔到。 其實我自己學咗咁多年英文同國語都唔係講得好,所以我自己要求都唔會高。

大宅

缺點-學野 ...

同我個印印簡直一樣,我唔會續,溝通唔到帶來好大麻煩,有好多指令完全做唔到。不過我果個仲衰,對小朋友冇愛心,完約即走

大宅

cutie_sheep 發表於 18-6-18 13:48
同我個印印簡直一樣,我唔會續,溝通唔到帶來好大麻煩,有好多指令完全做唔到。不過我果個仲衰,對小朋友 ...

愛心好緊要,同埋態度幾好,只是覺得佢有心冇力。我朋友d印好快pick up 到廣東話。你下一個會係菲定印?

公爵府

回覆樓主

就咁睇你姐姐問題唔大, 比我唔會博新工人, 照續約。

首頁

尾頁

跳至