自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

sharon_pig 發表於 18-6-18 16:54
你見既情況係完全食唔到嗎?
家母乙水 佢食 都只係食到六個月嬰兒份量
如果乙水佢食只係增加痛苦時間咁唯 ...

其實我都唔算太清楚情況!總之就係定期抽腹水! 但就每況愈下!
放下自在

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 18-6-18 17:10
家人最後兩星期是在舒緩醫院渡過,初初無唸過咁快,純因病人失去活動能力,唔想食,家人無能力幫佢自理沖涼 ...

請問要排幾耐先安排到入去?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Moti 發表於 18-6-18 17:16
請問要排幾耐先安排到入去?

我細佬果時情況唔好,2日後就入住到
果時都唔知情況咁差(都知差,無唸過咁快),仲唸住有機會可以home leave,點知好快就要上氧氣機,離唔開醫院

公爵府

Charlotte_mom 發表於 18-6-18 17:10
家人最後兩星期是在舒緩醫院渡過,初初無唸過咁快,純因病人失去活動能力,唔想食,家人無能力幫佢自理沖涼 ...

我都有聽過 多謝意見 我再詳細了解一下

公爵府

cattz288 發表於 18-6-18 17:15
其實我都唔算太清楚情況!總之就係定期抽腹水! 但就每況愈下!

多謝解答

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

sharon_pig 發表於 18-6-18 17:18

都要睇老人家意願,但我保證你真係一間好好嘅中心(佢可以約去睇架,你問問,都要問下醫生轉介情況)

公爵府

佢前身係咪南朗醫院 幾十年前我阿爺是南朗走 當時也是末期癌症病人住的

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 18-6-18 17:17

謝謝

男爵府

回覆樓主

我爸剛走一個月
臨走前冇胃口食唔到
到走前幾日 夾硬食小小 但其實全部係落唔到去
格幾個鐘會咳返哂出來
臨走前一日 已經要聞氧氣 但有反應 小小對答
走果日已經昏迷 昏迷中走了
Jm 我過來人 爸未走時我都好似你咁諗 寧願佢早點走 冇咁辛苦 到走了 根本接受唔到走左既事實
我地果時 全部跟爸爸意願去做 佢想食就食 唔食唔食 唔想化療就唔化療 唔想去檢查就唔去
盡量有時間陪就陪多d
同埋唔好諗住媽媽可以出得院返家就叫穩定
我爸就係醫生話可出院 但我地要搵老人院 所以叫醫生比佢住多一星期 安排左一星期後出院去老人院 估唔到原本出院既日子變成過身既日子
老人家一差就差得好快 話走就走
祝福你一家

伯爵府

睇到你形容都覺得好好!!

王國長老

sharon_pig 發表於 18-6-18 17:22
佢前身係咪南朗醫院 幾十年前我阿爺是南朗走 當時也是末期癌症病人住的
...

係呀就係南朗
而家係防癌會operate,拎賽馬會贊助,所以有自費病人,亦有人拎資助
我都明白家屬始終對呢d好抗拒,覺好似等.....果d
但細佬住過,我對佢印象真係改觀左
佢除左收未期癌病人,都有收其他長期病患的。聽講有長期病不能自理就可要求轉介

男爵府

回覆樓主

如果好痛,可以叫醫生refer 痛症科,開一些勁D的止痛藥,舒服D

男爵府

sharon_pig 發表於 18-6-18 17:18

樓主,黃竹坑葛亮洪都有紓緩部.嗰到d醫生同護士好好.好記得嗰日,個護士叫我地同姐夫講,一路好走,唔好留戀!

公爵府

張妹媽 發表於 18-6-18 17:23
我爸剛走一個月
臨走前冇胃口食唔到

有過來人分享下 等我有心理準備 多謝

公爵府

samo 發表於 18-6-18 17:26
如果好痛,可以叫醫生refer 痛症科,開一些勁D的止痛藥,舒服D

佢就係唔痛 只係無胃口 所以醫生唔俾佢去舒緩部

珍珠宮

有用資訊分享

王國長老

Ronnym 發表於 18-6-18 17:25
睇到你形容都覺得好好!!

真係感動到喊架,唔係講笑
果段日子真係唔好過....差d唔記得院牧Mary。佢有佛教同天主教/基督教院牧(係咪都係叫院牧呢)
由我細佬第一日入去,院牧已不停跟進,成日同我地傾計。到最後臨走、領遺體,佢都一路幫手。我弟婦話我細佬走左,Mary都有whatsapp問佢近況

公爵府

馬騮狗 發表於 18-6-18 17:27
樓主,黃竹坑葛亮洪都有紓緩部.嗰到d醫生同護士好好.好記得嗰日,個護士叫我地同姐夫講,一路好走,唔好留戀! ...

我係沙田區 仲要湊住兩個小朋友 咁遠真係有難度

公爵府

Charlotte_mom 發表於 18-6-18 17:30
真係感動到喊架,唔係講笑
果段日子真係唔好過....差d唔記得院牧Mary。佢有佛教同天主教/基督教院牧(係咪 ...

真係好感動

王國長老

張妹媽 發表於 18-6-18 17:23
我爸剛走一個月
臨走前冇胃口食唔到

係,真係估唔到咁快

首頁

尾頁

跳至