自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

sharon_pig 發表於 18-6-18 17:30
我係沙田區 仲要湊住兩個小朋友 咁遠真係有難度

睇下有無jm分享下,希望新界果邊都有啦

男爵府

sharon_pig 發表於 18-6-18 17:31
真係好感動

http://www3.ha.org.hk/bbh/content/dayhospice/DH_c.htm
樓主,你打電話去問下,希望幫倒你

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

馬騮狗 發表於 18-6-18 17:37
http://www3.ha.org.hk/bbh/content/dayhospice/DH_c.htm
...

沙田醫院我都記得有

http://www.ha.org.hk/visitor/ha_visitor_text_index.asp?Content_ID=10096&Lang=CHIB5&Dimension=1

大宅

我娘肺癌4期,剛走了2個月,她臨終前是由威爾斯腫瘤科病房轉至沙田E院舒緩科病房。我是過來人,明白你這段日子好難捱,你要加油撑住呀!

公爵府

mantak 發表於 18-6-18 17:41
我娘肺癌4期,剛走了2個月,她臨終前是由威爾斯腫瘤科病房轉至沙田E院舒緩科病房。我是過來人,明白你這段 ...

我就係唔明點解隔離左右由威記去沙田醫院
但家母是轉介白普理跟進

珍珠宮

回覆 sharon_pig 的帖子

雖然唔相識, 但真心替病者覺得辛苦. 希望樓主及家人要堅強, 多多陪伴.
生老病死乃人人都要面對同經歷. 希望醫學進步並不是研究如何令人長生不老或勉強拖長病人嘅痛苦, 係令每人個人都能好舒服好有尊嚴咁走到人生嘅盡頭.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

公爵府

馬騮狗 發表於 18-6-18 17:37
...

Thx

大宅

sharon_pig 發表於 18-6-18 17:45
但家母是轉介白普理跟進

我估計入住沙田E院舒缓科的病人身體情況應該差過白普理

公爵府

mantak 發表於 18-6-18 17:51
我估計入住沙田E院舒缓科的病人身體情況應該差過白普理

原來分程度架?我真心唔知 以為分治療方法

伯爵府

回覆樓主:

樓主,沙田區除左樓上JM提及的白普理之外,佢對面仲有間賽馬會善寧之家都提供舒緩科服務,你可以問下

公爵府

野人好索子 發表於 18-6-18 18:06
樓主,沙田區除左樓上JM提及的白普理之外,佢對面仲有間賽馬會善寧之家都提供舒緩科服務,你可以問下 :funn ...

Thx

大宅

回覆樓主:

屯門醫院有舒緩科,舒緩科大樓係醫院另外一邊,我媽臨終前住過。

伯爵府

sharon_pig 發表於 18-6-18 17:45
但家母是轉介白普理跟進

樓主放心,白普理的服務都好好架!

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我婆在家兩星期就走了,臨走兩日直頭食唔到,好痛苦,只有不停叫醫生為佢止痛針
到最後可能又無水無食物落肚,最後一口氣見齊人就走

大宅

回覆樓主:

https://www.hospicecare.org.hk/we-serve/jchh/

講起PC 如有需要可考慮善寧之家環境好好 又新 個設計好好 亦有資助非資助位 相對少人識 所以都快有位 相信會令家母更舒服
腹水問題我就唔識 祝福

公爵府

funbi0816 發表於 18-6-18 18:42
我婆在家兩星期就走了,臨走兩日直頭食唔到,好痛苦,只有不停叫醫生為佢止痛針
到最後可能又無水無食物落 ...

由停止治療到走有幾耐到

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

sharon_pig 發表於 18-6-18 19:00
由停止治療到走有幾耐到

一星期度,之後臨走前兩晚,體溫好滾好熱,唔知係發燒定點
對腳又腫,腳甲手甲變灰黑

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

沙田可以refer白普里, 係沙田火車站有小巴上去, 位置係有d吊脚❨回程等車你會覺得❩
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

公爵府

funbi0816 發表於 18-6-18 19:01

一星期度,之後臨走前兩晚,體溫好滾好熱,唔知係發燒定 ...

明白 我會留意一下

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至