自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

easy 發表於 18-6-19 22:14
我媽媽同一類cancer,治療過程都好似,臨走又係腹水,抽完好快又有,最後唔夠一星期就離開了,感恩是昏迷走 ...

由開始有腹水到走大約幾耐

侯爵府

2018復活節勳章

sharon_pig 發表於 18-6-18 16:24
七十幾卵巢癌末期 15年發現已三期 做手術 化療完 半年復發 再化療 四個月再復發 再化療 今次一停就升番 決 ...

我爸當年有腹水,抽咗3次,之後腹水已經唔受控。

抽腹水,係會連同好多營養都抽走,包括蛋白質,所以個人係會瘦晒,無蛋白,就無肌肉力量,所以到晚期,基本治理已經唔得了。

侯爵府

2018復活節勳章

sharon_pig 發表於 18-6-19 22:58

我爸爸由10月發現有腹水,到第2年2月走咗

水晶宮

腹水已係晚期,我親人抽左一次,無抽了,由腹水到走,一個月

大宅

唔夠一星期,補充一點,媽媽年紀也是七十多歲,所以情況都幾似,她是今年年初離開的。
:-P

大宅

sharon_pig 發表於 18-6-18 17:45
我就係唔明點解隔離左右由威記去沙田醫院
但家母是轉介白普理跟進

我外公當年都係威記,醫生都話冇架喇,於是轉左佢去白普理,個到靜d,唔似醫院,又可以俾家人長d時間陪住,我公公係個到約一星期就走左喇。
有時候見到佢辛苦,真係寧願放手,雖然好唔捨得

「在那裡你會更開心,我怎可以自私
為了你有更好開始 再不捨也願意」

公爵府

easy 發表於 18-6-19 23:01
唔夠一星期,補充一點,媽媽年紀也是七十多歲,所以情況都幾似,她是今年年初離開的。
...

咁快......

大宅

sharon_pig 發表於 18-6-20 07:03
咁快......

每個case情況和反應都唔同,不過要有心理準備,加油呀!
:-P

公爵府

李露眉 發表於 18-6-19 23:00
腹水已係晚期,我親人抽左一次,無抽了,由腹水到走,一個月

唔好意思 題起你的傷心事
但我仲有少少野想問
你媽咪係咪又係自己提出唔肯再抽呢?
抽完第一次醫生係咪都估計個半月先再谷番?
咁你媽咪走時係咪因爲未夠一個月已超谷到食唔到野 餓到昏迷走?
還是有其他併發症?
抽完最後一次就留係醫院到走嗎?
係咪一谷就好快昏迷?

我見家母除了無食慾 成日唔知餓 同話口好苦外 無乜唔妥 面色都正常 真係咁快就會....
咁我真係要有心理準備 因為我原先以為仲有三個月到架

公爵府

easy 發表於 18-6-20 07:09
每個case情況和反應都唔同,不過要有心理準備,加油呀!

我依家心跳長期都跳得好快 好驚呀!

子爵府

回覆樓主:

不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

公爵府

牛年勳章

sharon_pig 發表於 18-6-20 07:59
但我仲有少少野想問
純經過此post, 口苦, 俾啖甜她, 問她, 飲一啖例如蜜糖, 朱古力奶, 好唔好呀!

公爵府

CMMANDY 發表於 18-6-20 08:10
純經過此post, 口苦, 俾啖甜她, 問她, 飲一啖例如蜜糖, 朱古力奶, 好唔好呀!

我都有呀 但一食其他野就話苦 食唔落

水晶宮

sharon_pig 發表於 18-6-20 07:59
但我仲有少少野想問
係奶奶.佢因為腹漲入急症(化療中)
再上房俾醫生睇, 其實醫生唔想抽,
他解釋, 肚未去到好漲, 同埋抽完都會漲番,
但我地話, 食唔到野,谷住, 連屙尿屙屎都唔得,
最後幫佢抽左一次,

當然好快又漲番, 第二次, 其實奶奶唔想抽,
因為好痛個造口, 但最後幫佢抽多次,
但係醫生話結果唔理想, 唔會再抽,
唔理想意思係, 抽唔得多,佢地好似要抽到1L 定2L 先成功抽腹水.

所以之後無抽了, 但其實有腹水意味著係晚期,
當然, 之後每日都有變化, 例如無胃口, 隻眼有澀同黃, 連個肝都有事,
到最後,睇唔到野,認唔到人, 昏迷, 用呼吸機,到離世,
真係一個月左右.

公爵府

李露眉 發表於 18-6-20 08:55
係奶奶.佢因為腹漲入急症(化療中)
再上房俾醫生睇, 其實醫生唔想抽,
他解釋, 肚未去到好漲, 同埋抽完都會漲 ...

咁我明了 最後是肝功能受損而去既...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

如果唔啱聽,講聲sorry先。

我覺得你唔好問得太深入會好d。即係有幾耐命果d問題,因為人人唔同,最重要你知左就自然去倒數,對自己既壓力會仲大。

有時唔係太清楚都係好事,有一日就過一日,加油。

公爵府

bosch 發表於 18-6-20 09:02

我覺得你唔好問得太深入會好d。即係有幾耐命果d問題,因為人人唔同,最重要你 ...

我都明既...

公爵府

bosch 發表於 18-6-20 09:02

我覺得你唔好問得太深入會好d。即係有幾耐命果d問題,因為人人唔同,最重要你 ...

其實我一向不善言辭
家母成日話 不如快快唔食野咪可以早點餓死 話我成日俾野佢食 佢咪仲拖耐左辛苦耐左
跟著我就唔知點答佢
攪到有時都問我自己 我係咪害緊佢呢

水晶宮

sharon_pig 發表於 18-6-20 08:59
咁我明了 最後是肝功能受損而去既...
係抗散,未期都意味著cancer 擴散,擴散就會影響其他器官

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

sharon_pig 發表於 18-6-20 10:23
其實我一向不善言辭
家母成日話 不如快快唔食野咪可以早點餓死 話我成日俾野佢食 佢咪仲拖耐左辛苦耐左
...

就算你係能言善辯都改變唔到伯母既想法, 就算你講乜都唔啱佢聽, 佢想呻, 你做聆聽者聽佢呻可能仲好.

響照顧病人或者協助病人選擇療程等各有好壞處, 每個人既觀點都唔同, 你揀得呢個方式去照顧佢就唔好想太多, 好多問題係冇答案亦冇定律. 坦白講有幾多個人做得出俾病重既家人餓死.... 捱餓都好折磨...

你照顧佢都夠身心疲累, 你都要保重, 唔好再添加壓力俾自己.

首頁

尾頁

跳至