自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

Fion_Chan 發表於 18-6-19 09:47
濕疹係嚴重遺傳病?我都有濕疹(托賴唔係嚴重個隻)但從來睇醫生無問過我家族病歷。
...

我唔係醫生..俾唔到意見你

但身邊朋友勁濕疹用開類固醇既
生出來既b都有濕疹

BB樣但面紅又見佢係咁R
睇都覺得陰公
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

侯爵府

yurijm 發表於 18-6-19 00:11
可能有情緒病,睇唔開
希望大家唔好用常人眼光去評論
同意.... 報紙寫真係唔好盡信.... 死者係有計劃去死... 背後故事只有當事人先最清楚...不過, 都係嗰句, 死唔可以解決問題...希望呢D事真係唔好再有啦...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

opl2 發表於 18-6-19 01:59
其實大家咩都唔知就唔好亂咁鬧啦
一家唔個一家事
病情嚴重到影響幾大,針唔拮到肉唔知病

岩岩去連登睇完, 只係覺得果個妹妹好慘, 宜家得到解脫
希望佢可以開開心心, 唔使比濕疹折磨

佢係女仔黎架, JM 們部份都有化妝扮靚, 整容
佢話唔再乎靚唔靚, 只希望皮膚唔使咁辛苦
見到都心酸

妹妹一路好走 RIP

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主

悲劇
我都有濕疹
之前有看中醫
排毒又真係控制到
之後發現一定要介口
先可以好d

男爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

應該係有情緒病,希望家姐可以堅強

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

fuhk 發表於 18-6-19 09:33
就咁睇呢度的回覆話事主初發時已經18歲,咁大個人,爸媽唔識幫佢求醫的話就要自己去求醫呀,18歲了,不是8 ...

好奇怪
公立睇街症已得

珍珠宮

lingfu 發表於 18-6-19 09:40
"你有冇睇到佢地長期虐待個女"
望住個女痕死都唔搵人醫佢
咁樣本身已經係一種長期虐待!

我朋友嚴重濕疹一個洗萬幾二萬,周圍搵方法都醫唔好,佢都話d錢去瑞士安樂死算,好彩佢老公不離不棄,但試問一個18歲女仔點負擔到開支去醫?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆 lingfu 的帖子

父母有做得唔完美既地方,今次真係還晒俾個女,但到最後大家都係一個悲劇。 如果個女選擇去面對自己個病,人生又會有另一種祝福!!!

水晶宮

回覆樓主

濕疹真係可以好折磨人
我見過
醫極醫唔好
以為好返 隔一陣又黎過
瞓唔到覺
係完全令人喪失希望

但唔理解 點解要殺爸爸媽媽

子爵府

回覆樓主

其實行為已反映佢應該係有啲唔正常啦
大家用常理判斷佢行為動機其實冇咩意思

翡翠宮

AGa1111 發表於 18-6-19 09:58
我朋友嚴重濕疹一個洗萬幾二萬,周圍搵方法都醫唔好,佢都話d錢去瑞士安樂死算,好彩佢老公不離不棄,但試 ...

但宜家個女仔都大學畢業,人生仲有好多美好既野未經歷,可能下一刻個天會安排一個不離不棄既老公俾佢......

水晶宮

2024年龍年勳章

我同老公結婚時做哂全套婚前檢查, check唔到有遺傳基因. 可是, 在阿仔小一暑假踏入小二昤, 濕疹一發不可收拾. 阿仔已經17歲了, 當中的醫治之路, 心路歷程, 只有同道中人, 才會明白. 而家阿仔的濕疹時好時壞, 壞起上來, 成個荔枝人一樣, 全身通紅, 類固醇一枝接一枝, 濕敷, 湯水, 總之坊間有何方法, 總去試, 屢敗屢試, 屢試屢敗... 明白了嗎?

好幾年前, 一則新聞說, 一位年青人因受不了長期濕疹困擾, 趁媽媽煲中藥期間, 跳了... 那些叫當事人自己去死的留言, 叫我情何以堪... 這新聞出了有一段時間, 我非常恐懼, 好害怕阿仔一出去唔會再返來, 好怕接到學校來電... 我經常同阿仔講, 我會同佢一齊面對, 一齊作戰, 但係, 痕果個唔係我呀, 眼見佢受呢d苦, 我真係好心痛.

濕疹=可以殺人? 唔比打機=可以肢解父母 ? 非也, 一件事之所以發生, 必有因由. 千絲萬縷環環相扣, 人已不在, 再責罵也無補於事, 寄望不會再有同樣悲劇發生, 願生者節哀, 逝者安息.

SY_Joanne    發表於 18-6-19 17:56
ic34    發表於 18-6-19 17:20
coolalalala    發表於 18-6-19 12:08
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

AGa1111 發表於 18-6-19 09:58
我朋友嚴重濕疹一個洗萬幾二萬,周圍搵方法都醫唔好,佢都話d錢去瑞士安樂死算,好彩佢老公不離不棄,但試 ...

濕疹不會一開始就要駛幾萬蚊吧,怨父母初發時唔幫佢求醫,痛苦只有自己知,父母唔理解,幫唔倒,就要自救架啦。起碼自己要去了解個病,盡量戒口食藥令病情唔好惡化呀。惡化咗怨返轉頭仲殺埋父母。。。。點都講唔通吧。

侯爵府

lingfu 發表於 18-6-19 09:52
我唔係醫生..俾唔到意見你

但身邊朋友勁濕疹用開類固醇既

我下次睇醫生要問下先。我都有仔中四、中五,佢地有好輕微濕疹但都無乜嘢(唔使用藥,注意保濕就可以),但如果突然話中五發個嚴重濕疹出來,豈不是好危險?

水晶宮

回覆樓主:

乜講到殺父母都值得包容!?細女有病唔開心想自杀,同情佢。但含恨到要斬死父母一鑊熟,咁點都講唔過去。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

lingfu 發表於 18-6-19 08:00
做父母就可以遺傳濕疹俾仔女
仲一路唔俾錢佢醫
等到嚴重到無藥可醫
其實我都有D 愕然, 點解佢父母可以咁..
得2個女啫, 又唔係好似以前年代 生10個8個... 大既20歲, 對下仲有 6, 7歲要養
食都冇得食, 要打工 過活就難講D

我屋企7兄弟姐妹, 但我中一開始就由心痛面青 先知我原來貧血得好嚴重

我 mami 都帶我去 睇醫生, 買維他命同好多 補血野比我食

佢好緊張

如果我mami 好似佢父母咁, 我諗我一早瓜左

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

ricky0223 發表於 18-6-19 09:03
父母養到你咁大,供書教學讀完大學,可能有唔岩既地方,但佢地係付出左好多,點都唔應該咁樣用刀殺死父母, ...

事主上哂網問人,係有計劃殺人,唔係精神失常而去殺人。

翡翠宮

Rita 發表於 18-6-19 10:03
我同老公結婚時做哂全套婚前檢查, check唔到有遺傳基因. 可是, 在阿仔小一暑假踏入小二昤, 濕疹一發不可收 ...

個女仔父母可能就係缺乏左對佢病情既關心,有時病者唔係怕個病,反而係怕自己最親都無支持同鼓勵。

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

首頁

尾頁

跳至