自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

littlecar 發表於 18-6-19 09:59
回覆 lingfu 的帖子

父母有做得唔完美既地方,今次真係還晒俾個女,但到最後大家都係一個悲劇。 如果個女 ...
今次真係一舖還清
個女用最悲哀最激烈方法來表達控訴
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

公爵府

2018父親節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

rip

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

lingfu 發表於 18-6-19 10:12
今次真係一舖還清
個女用最悲哀最激烈方法來表達控訴

件事發生左怪個女仔都無補於事,反而做父母真係要生,就唔可以基本關愛都唔足夠,有得食住係人道,仔女要既唔止咁簡單。

子爵府

Fion_Chan 發表於 18-6-19 10:06
我下次睇醫生要問下先。我都有仔中四、中五,佢地有好輕微濕疹但都無乜嘢(唔使用藥,注意保濕就可以), ...
中藥排毒個人覺得有啲用
但都係夾人
見成功例子都係一半半

珍珠宮

lingfu 發表於 18-6-19 10:10
真係難聽啲講
濕疹如果真係勁
真係連做X都冇生意

我以前都唔明,但見到我朋友完全明白,輕輕鬆鬆去街買嘢都比人白眼,最慘佢驗過晒致敏係空氣污染,唔係話戒口就解決,佢去外國病情係有改善,可能移民係最好辦法,但談何容易

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

其實我覺得上一代唔太識/正視濕疹呢樣嘅。
我阿媽都成日話我妹唔知俾乜我姨甥食,唔知點湊搞到佢咁,實情係我有濕疹我妹冇。
其實呢 d 輕視態度,講到當時人自己搞到咁嘅說話都好影響人情緒,所以我都叫我媽唔好成日話我妹,因為我知佢有帶我姨甥睇醫生同戒口,而我自己就唔會俾我媽睇到我濕疹發費事煩。
唔係話覺得事主殺父母合理,但有時留意下自己講嘅嘢就會減少傷害,有 d 嘢講出黎又幫唔到件事,純粹自己發牙痕有乜謂。

子爵府

selinako^^ 發表於 18-6-19 10:06
其實我都有D 愕然, 點解佢父母可以咁..
得2個女啫, 又唔係好似以前年代 生10個8個... 大既20歲, 對下仲有 ...
如果佢父母係有俾心機醫佢
我相信佢最多都係自殺
唔會去到殺埋父母
點都好啦
今次真係一個悲劇到尾既故事

男爵府

回覆樓主

唉!rip, 我覺得個女仔就算跳樓都唔應該殺埋自己父母,成二十三歲人,就算去銀行借都借到錢啦!

子爵府

AGa1111 發表於 18-6-19 10:16
我以前都唔明,但見到我朋友完全明白,輕輕鬆鬆去街買嘢都比人白眼,最慘佢驗過晒致敏係空氣污染,唔係話 ...
其實唔使去街買野
最簡單由小朋友去玩開始
好多家長都會指住濕疹小朋友同仔女講
唔好佢接觸,唔知有咩皮膚病
一陣傳染俾你就大件事!

另外睇到jm講樓主係連想去外國一轉都被反對

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

AGa1111 發表於 18-6-19 10:16
我以前都唔明,但見到我朋友完全明白,輕輕鬆鬆去街買嘢都比人白眼,最慘佢驗過晒致敏係空氣污染,唔係話 ...

我同事個女有嚴重濕疹,返學俾同學笑,好在同事晚晚陪佢瞓,半夜都幫佢查藥先叫平伏到情緒。

伯爵府

回覆樓主

Rip
知道真相,真心痛

大宅

Locherry1215 發表於 18-6-18 23:56
嘩。眼都凸埋。濕疹就殺人,自己父母喎、有無理人地仲想唔想死呀?
以家後生真係太令人失望。
...

好癲成件事,阿爸阿媽好慘好 無辜,生左個咁既女,我估佢係覺得爸媽生到佢有濕疹所以 萌生殺人動機

珍珠宮

15週年勳章

做乜要殺埋父母,好恐怖

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

lingfu 發表於 18-6-19 09:40
"你有冇睇到佢地長期虐待個女"
望住個女痕死都唔搵人醫佢
咁樣本身已經係一種長期虐待!
你既諗法好恐怖, 對殘殺雙親既人不可批判, 父母唔俾錢醫病, 被殺也可理解...一個人要怨恨總有千千萬萬理由, 只怨恨父母冇及時俾錢醫病, 但又有冇顧念父母養育左佢廿三年...我如果生cancer冇錢醫, 我會去政府醫院,病到生不如死, 頂多只會去自殺, 或者我真會唔會明冷血人既人態...
請唔使嘥你時間覆我, 你令我打從心底寒上嚟

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

睇到都好 心噏 我女都長期濕疹困擾

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

珍珠宮

littlecar 發表於 18-6-19 10:24
我同事個女有嚴重濕疹,返學俾同學笑,好在同事晚晚陪佢瞓,半夜都幫佢查藥先叫平伏到情緒。

...

嚴重濕疹好易有抑鬱,街外人歧視,如果連父母都唔體諒,真係好易諗埋一邊

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

lingfu 發表於 18-6-19 10:19
如果佢父母係有俾心機醫佢
我相信佢最多都係自殺
唔會去到殺埋父母

我諗佢接受唔到係, 明明早D 正視, 可以醫返好, 或者唔會搞到咁嚴重 已經傳染左呢個病比我, 又唔理我
同學可能排擠我, 街上面D人眼神又厭棄我
果種孤立無援

如果係我, 一定好憎佢地

但利申, 唔支持殺埋父母

子爵府

fuhk 發表於 18-6-19 10:08
事主上哂網問人,係有計劃殺人,唔係精神失常而去殺人。

精神病有好多重
有計劃有部署唔等如佢係精神正常

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Gee! 發表於 18-6-19 10:32
精神病有好多重
有計劃有部署唔等如佢係精神正常

但你肯定事主有精神病?咁係邊隻精神病呢?

首頁

尾頁

跳至