自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

kikikay 發表於 18-6-19 12:16
殺父弒母呢啲,唔需要在道德高地上才知道是壞事吧?

...
好明顯道德高地太曬,好多人因為嚮高地太耐被曬盲咗都唔知...

男爵府

eliekim 發表於 18-6-19 12:17
呢個死者係因為類固醇反彈出事的,唔係因為玫瑰痤瘡啊!

咪係囉!乜都唔知就亂咁鬧,講講下仲竟然用父母2條人命黎同寵物相比,乜料呀,好恐怖呀!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

家陣大學生將所有問題都歸咎政府或父母,自己死就算,唔使殺父母,不過好明顯個女系有精神病,否則點落到手。

水晶宮

回覆 ivycwl 的帖子

可能係壓力大到誘發出來

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

lingfu 發表於 18-6-19 12:16
我又好似冇講過本人冇責任喎
不論咩症都好
最幫到自己只有醫生同自己

點會無方法解決?18歳好大啦!
我當年讀高中已經要自己幫人補習搵錢買書及支付平常個人生活開支,屋企窮、爸爸有病,有時候也會為錢爭吵,我有怨言,但也要自強,不能坐以待斃吧。

我只知方法一定俾困難多!

侯爵府

2018復活節勳章

lingfu 發表於 18-6-19 12:08
人地父母有在意過個女病情?
放下自己的主觀感情及道德高地先吧

其實,在 BK 這都見好多人唔明濕疹可以好嚴重。
咁可能呢對父母,當年都低估情況。
我地個個都是外人,女孩的話某程度是她個人的版本,
如果可以聽聽父母的版本,可能又會有些不同。
這是一個悲劇,有著兩代人的誤會,
一早大家一同面對,一同作戰,可能結果不同。
可惜實在太遲。
無論立場企哪一邊,大家都留一點口德。

小詠    發表於 18-6-19 14:14

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

lingfu 發表於 18-6-19 12:19
受害者殺人
同普通人殺人又豈能作同一論調呢?
父母兩個字都唔係免死金牌吧?

你又用埋啲9588嘅比喻,算啦
先言歸正傳吧!

fuhk    發表於 18-6-19 12:49

男爵府

受害者殺人

你呢啲叫濫用私刑架!無論你點講都唔會岩啦吓嘛!好似之前個女仔係台灣俾人殺咗,啲雜誌夠話佢俾綠帽人帶,又話個bb唔知係邊個啦,咁唔通你又話「咁唔怪得個男仔殺佢啦!」咁咩!好恐怖呀你個人,希望你唔好灌輸呢啲思想俾你既小朋友啦,如果有的話!

水晶宮

回覆樓主:

why個姨生有佢家鎖時?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

受害者殺人

受害者唔單止係個女吧?作為父母,見到孩子飽受濕疹煎熬,哩度應該好多JM都明白嗰種心痛,有咩證據該對父母對個女嘅濕疹不聞不問? 就算不聞不問,就係合理弑父母嘅原因?

再者,將哩件事同禽獸老豆姦女嚟比較,係咪有啲夾硬呀?

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

美之選468 發表於 18-6-19 00:20
我估她是擔心自己死後....父母無人照顧 ?

都還有個家姐吖

陰功,個大女得返自己一個還要面對咁多,間屋還點住呀..........

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

kikikay 發表於 18-6-19 12:22
點會無方法解決?18歳好大啦!
我當年讀高中已經要自己幫人補習搵錢買書及支付平常個人生活開支,屋企窮、 ..
唉,呢度有唔少jm都苦惱緊點幫仔女
你可以幫下佢地嗎?
奉勸一句

"針拮唔到肉唔知到痛"
好以之前有人話空氣污染係致敏源
咁你覺得應該點解決?

我之前激動都係因為見到有人話父母故意忽視病情
我覺得咁係對仔女一種虐待

咁炒咗車既話我都會認呀

(唔會似呢度某啲jm咁del post潛水)

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

子爵府

畀面勳章

唉,伊加講乜都無用,希望死者安息!!

子爵府

nintendo 發表於 18-6-19 12:25
我地個個都是外人,女 ...
師姐意見中肯!
我都係睇唔過眼啲人賴哂個女以至新一代才作出反擊
"一早大家一同面對,一同作戰"
即使失敗收場,都不會怨恨父母

別墅

toffeechoco 發表於 18-6-19 09:23
同意, 弒雙親都話要包容同理解佢父母可能初時唔理解濕疹既嚴重性冇及時俾佢醫, 但後嚟都有俾錢醫, ...

方向報登咗,佢係fb話佢阿媽冇借錢比佢去旅行。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

nintendo 發表於 18-6-19 12:25
我地個個都是外人,女 ...

長期病患好多時醫生都會叫病人同個病做朋友,
因為醫生都無法去醫好,
唯有減低病人心理上既痛苦,
但唔係人人都可以自己一個樂觀面對,
家人既支持真係好重要。

子爵府

DoReMi媽媽 發表於 18-6-19 12:27
受害者唔單止係個女吧?作為父母,見到孩子飽受濕疹煎熬,哩度應該好多JM都明白嗰種心痛,有咩證據該對父 ...
以上皆因炒車起

就係因為好多JM都明白嗰種心痛
所以如果咁都不聞不問
雖不是合理原因
但我會對此表示理解

子爵府

pearltsang 發表於 18-6-19 12:33
方向報登咗,佢係fb話佢阿媽冇借錢比佢去旅行。
要睇係咪主因/近因
係既話...有錢唔該拎去買藥啦X佢
(亦有見過話去旅行一轉濕疹好咗
但個隻唔係短時間去玩個種啦)

侯爵府

2018復活節勳章

lingfu 發表於 18-6-19 12:31
[size=16.799999237060547px]我都係睇唔過眼啲人賴哂個女以至新一代才作出反擊

明白。
這一點,是不可能改變的事實了,你越解釋,他們更會越再認定你是廢青。
自己做好就夠,不喜歡聽的,由他。
社會上 "仇青" 氣氛不會變。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

幾辛苦都好,父母供書教學養大你,仲供你讀大學,點可以咁冇人性殺得落手,自己死就算啦

首頁

尾頁

跳至