自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

littlefunpig 發表於 18-6-19 18:31
我邊句講過因爲濕疹就可以殺父母?

我講係就算父母強姦虐待仔女,仔女都唔可以殺父母,殺人本身就唔岩好 ...

你有無諗過死者長女睇到你篇偉論會有乜傷害,反思喎,反思係咪可以洗牌重新再黎過?你肯定你依家叫人反思既係事實的真相?你乜都唔知,反思什麼?

男爵府

Harper小哈 發表於 18-6-19 20:02
患濕疹很痛苦,有想自殺念頭,我好明白。但睇番佢謀殺父母和自我了結嘅方式係迴異之别。我覺得女兒好不人道 ...

無錯!我完全明白濕疹既生不如死,佢選擇了結自己既生命唔想去受苦,呢個係佢自己條命,佢有權自己揀點行,我相信呢度大部份jm唔係真心blame死者,只係好概歎佢揀既呢條路,始終好後生,正常人係有測隱之心,唔通見到人自殺仲要拍手掌讚佢有勇氣咩!
我同你一樣都有同樣既疑問,佢點解對自己就選擇咁舒服既自殺方法,但對父母就要咁凶殘呢?同埋佢有乜野權力同資格去取人地既性命呢?

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

用把刀係咁插父母直至父母死亡,阿媽仲要被佢插三刀,好恐怖,個女簡直喪心病狂!

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

ChingYee123 發表於 18-6-19 20:38
用把刀係咁插父母直至父母死亡,阿媽仲要被佢插三刀,好恐怖,個女簡直喪心病狂! ...

根據報導,阿媽係唔止三刀,係“刀傷纍纍,包括左胸,右腰及左小腿”。
要插咁多刀,應該好恨個阿媽。自己死都算,要殺埋人至死,點都冇可能體諒

伯爵府

Jnam 發表於 18-6-19 20:50
根據報導,阿媽係唔止三刀,係“刀傷纍纍,包括左胸,右腰及左小腿”。
要插咁多刀,應該好恨個阿媽。自己 ...

喪心病狂

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆樓主

我早兩年突然腳面生濕疹,痕到r損哂,後尾揸類固醇先好返,身體一差好易翻發

男爵府

littlefunpig 發表於 18-6-19 18:31
我邊句講過因爲濕疹就可以殺父母?

我講係就算父母強姦虐待仔女,仔女都唔可以殺父母,殺人本身就唔岩好 ...
你話人人都可以有唔同諗法,咁點解覺得"話濕診只係小事,唔洗殺父母" 既JM係執著,而唔係覺得佢地堅守做人既底線呢?

"但呢個個案係殺左,指責完有咩用? 不如反思下背後原因仲有用吧?"指責點解冇用? 指責不適當行為,有警世作用. 莫非個女仔被人擲落樓單案, 大家又唔可以指責,因為指責冇用? 有人遭受家暴,大家當然係第一時間指責加害者,同時睇下點樣保護受害人同懲罰加害者,而唔係叫個受害人唔好BLAME, 要問WHY, 點解你預測唔到個結婚前循規蹈矩,溫柔體胋既男人結婚之後會去滾都打老婆,然後要反思?
你話:不如反思下做人父母係咪只係俾溫飽養活成人就叫做為人父母? 呢個問題同呢單案有咩關係? 你提既所有反思問題,都好似唔關個女仔事. 點解唔反思子女係咪因為自己不幸就要遷怒父母? "

翡翠宮

畀面勳章

睇完呢則新聞,事主的濕疹問題似乎不是嚴重到不能見人,不能過活的地步,會否另有內情?

【星島日報報道】屯門新屯門中心昨日揭發三屍倫常慘案,一名23歲女生疑不堪濕疹困擾,情緒突變,在父親節當日先以利刀手刃雙親,再以膠袋笠頭注入氦氣自殺身亡。街坊黃女士表示,認識死者一家近20年,對事件感到意外及心噏。她又指,涉事家庭相處融洽,不時會一家人去旅行,沒料到會發生慘劇。黃女士表示,與涉事家庭住樓上樓下,相識近20年,看著細女長大。她又指,從不知細女患有濕疹,外貌上未見有任何異樣,見到亦會與人打招呼,自己更曾誇讚對方「愈大愈靚女」。

她續說,涉事家庭相處融洽,不時會一家人去旅行,今年5月更一同日本自由行,未料回來會發生悲劇。
日日是好日

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

zayma 發表於 18-6-19 20:26
你有無諗過死者長女睇到你篇偉論會有乜傷害,反思喎,反思係咪可以洗牌重新再黎過?你肯定你依家叫人反思 ...

我只係同時個女既病,因我曾經有過皮膚病斷斷續續10幾年,明白咩叫生不如死。

我對長女造成咩傷害請問?

閣下又知道咩?

殺父母唔岩係人都知,咁就盡情指責個女啦,個女係殺人凶手,知恩不圖報,無情無義,十惡不赦,凶殘成性,咁你滿意未?

大宅

回覆樓主

不嬲都話窮唔生,有病唔好生,唔識教唔好生

唔一定要有車有樓,不過連自己起居飲食都負擔唔到,食綜援嗰啲人,出街食個大家樂都要左計右計就真係唔好生

宜家個老豆老母明知有濕疹都生小朋友唔緊要,但佢地無盡家長責任,積極佢去醫佢,連錢都唔比去睇醫生

個女濕疹嚴重到返唔到工,搵唔到錢,又醫唔到病,等死咁

咁老豆老母就係生個女出黎折磨佢,無盡責任,根本個老豆老母就係唔啱

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

mother904 發表於 18-6-19 21:38
睇完呢則新聞,事主的濕疹問題似乎不是嚴重到不能見人,不能過活的地步,會否另有內情?

【星島日報報道】 ...

相信d相未係最嚴重時影吧,新聞有講佢讀中大但讀讀下退學,即是剛剛一兩年前,有講佢係突然惡化,變紅皮症。

不過病情肯定影響心理,導致抑鬱,思想負面,造成今次既悲劇

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mother904 發表於 18-6-19 21:38

【星島日報報道】 ...
但中大話佢未完成學業就離校!!

大宅

回覆樓主

如果係遺傳病,即係父母都有啦,冇理由唔明及唔醫佢。個女都大學啦,自己唔識去搵醫生,冇錢搵私家,政府都得架。我以前的大學都有駐塲醫生日日當值,用學生証就有得睇。再者,資訊發達,上網搵方法、偏方都大把,做人要積極樂觀才能自救。父母都供到大學畢業,點會有病唔理佢,可能有理但醫唔醫到又係另一件事。成件事都唔太合理,但絕對是一件悲劇,願死者安息,生者可以堅強下去。

翡翠宮

畀面勳章

littlefunpig 發表於 18-6-19 21:45
相信d相未係最嚴重時影吧,新聞有講佢讀中大但讀讀下退學,即是剛剛一兩年前,有講佢係突然惡化,變紅皮症 ...
但係街坊話佢地一家今年5月先一齊去日本自由行,相處和諧,唔似精神長期受困擾
日日是好日

翡翠宮

牛年勳章

美之選468 發表於 18-6-19 00:20
我估她是擔心自己死後....父母無人照顧 ?

唔會囉,我仲有個家姐
刺父母咁多刀點睇都唔似咁「孝順」

翡翠宮

uoaccf 發表於 18-6-19 21:24
你話人人都可以有唔同諗法,咁點解覺得"話濕診只係小事,唔洗殺父母" 既JM係執著,而唔係覺得佢地堅守做人既 ...

唔殺人不嬲都係一個做人既底線,你有見到我講過一句殺人仲要殺父母係應該嗎?

再爭辯亦無意義, 觀點與角度不同。

家暴個案既受害者係值得同情,但是否只有單一角度思考? 指責受害者,同情被害者,完?

我提出既係萬事皆有因果關係,如果你覺得父母完全無關係,係個女一心發狂,痴症線,無緣無故殘殺父母就隨便你。

思想單純都係好事,無咁多煩惱。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kamjjj 發表於 18-6-19 19:52
呢d咁偏激既人,正是點解社會而家咁恐怖!
令人失望係佢哋嘅所思所想,卻被引伸誤導至廢青,佢哋怨氣,不就是因為哩種分化而起嗎?

男爵府

其實大家睇連登,是阿女單方面就事件的看法,當然是以自己角度寫;你們有聽過父母的講法嗎?(不過現在已沒機會了)法官判案都會聽雙方講法,不會偏聽,大家又怎能一口咬定父母錯呢?但可以肯定的是,無論什麼原因,也不能殺人,法官會判有罪。

翡翠宮

mother904 發表於 18-6-19 21:54
但係街坊話佢地一家今年5月先一齊去日本自由行,相處和諧,唔似精神長期受困擾 ...

呢樣外人好難會知,去旅行影相表面上相處和諧,唔代表內裡係咁,正如唔少人中意上FB 放閃曬恩愛,但背後就老公有小三處於離婚邊緣都有呢d

睇討論區個疑凶疑似嬲父母唔俾錢佢去旅行,可能父母係唔俾錢佢同朋友去,但同父母去就得!個女覺得不滿但好過無maybe,好多呢度父母中意曬子女成長仲肯跟佢地旅行架!

公爵府

回覆樓主:

生女原來也可以咁恐怖,個女仔何來咁大氣力?

首頁

尾頁

跳至