自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

selinako^^ 發表於 18-6-19 08:52
唔可以, 早幾年曾經陪 朋友去 積金局 (係葵涌) 想話攞強積金
點知姐姐仔話: 一係65歲, 一係 永久傷殘導致唔 ...

係呀, 所以我先"强烈要求無條件"比返我哋之嘛

大宅

馬霸 發表於 18-6-19 10:48
呢幾年賺到笑,幫你滾大佢

滾我就有

大宅

心肝寶貝 發表於 18-6-19 05:20
其實 1x 年做全職家庭主婦, 眼見 MPF 年年扣哂 d 費用, 到 65 都冇得浄啦, 仲講咩保障吖。

強烈要求各人無 ...

叫 d 議員唔好搶人電話, 唔好拉布住, 幫吓我哋班家庭主婦先 la

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

good_pig 發表於 18-6-19 08:37
保本應該點都有增長架wo

無架!

放下自在

水晶宮

回覆樓主

我都好想拎,不過仍在職。
戶口係4月時計,有60萬係度。

大宅

Kittymummy 發表於 18-6-19 11:20
我都好想拎,不過仍在職。
戶口係4月時計,有60萬係度。

我寧願自己決定點用呀

象牙宮

回覆樓主:

政府驚你用清光,所以而家係唔會咁易拎得返架

大宅

無話可說 發表於 18-6-19 11:28
政府驚你用清光,所以而家係唔會咁易拎得返架

即係積金局用我哋 d 錢, 去請班基金佬睇實我哋 d 錢, 因為驚我哋用清光?

水晶宮

其實 1x 年做全職家庭主婦, 眼見 MPF 年年扣哂 d 費用, 到 65 都冇得浄啦, 仲講咩保障吖。

強烈要求各人無 ...

除非你移民(外國批咗你嘅移民申請,帶埋封信去宣誓)或身故先可提早攞返,N年前宣誓話一世唔再做野都可以拎返,依家唔得喇

我都諗住一世做ftm唔再做野所以打過去積金局問,佢話唔會因為收手續費而扣晒啲錢,因為嚿錢keep住喺度點都會有增長,我答佢「我唔想比你地keep住我啲錢喎」,佢答「冇辦法,幫你唔到」

象牙宮

心肝寶貝 發表於 18-6-19 11:32
即係積金局用我哋 d 錢, 去請班基金佬睇實我哋 d 錢, 因為驚我哋用清光?
...

政府就係咁,怕市民自己用清份糧唔儲錢養老,又怕提前比,又係用清光,至於點解咁做咁諗無人知,算把啦!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

good_pig 發表於 18-6-19 09:14
咁都係供左3年,有限錢者....2000年先開始

大宅

笑得好勳章

可以咩

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果滿60歲, 但繼續有做野, 攞唔攞得? 還是一定要退休先攞得?
THX

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

其實又唔係攞人地d錢,拎返自己d錢都咁難,咩世界

公爵府

強烈要求各人無 ...

如果我冇記錯,自願性供款嗰部份當您離職後係有得攞返㗎。
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

子爵府

壞蛋獎門人 發表於 18-6-19 07:41
好似可以宣誓講明呢世唔返工就可以攞番?(有錯請指正)

咁都要等到60歲,但其實好多人都有提早退休,尤其是要幫手湊孫果d

寶石宮

2023年兔年勳章

心肝寶貝 發表於 18-6-19 11:32
...

一語道破

大宅

活C人 發表於 18-6-19 16:40
其實又唔係攞人地d錢,拎返自己d錢都咁難,咩世界

係囉

珊瑚宮

愛德華一世 發表於 18-6-19 16:35
如果滿60歲, 但繼續有做野, 攞唔攞得? 還是一定要退休先攞得?
THX
足60歲再宣誓永不做工
玩具萬歲!

大宅

回覆 fitfish 的帖子

咁如果份工55歲退休,但最早要60歲先有得拎!咁中間果5年點算!都唔可以退休用!叫人食屎呀

首頁

尾頁

跳至