自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

我係你會揀舊工,大假多啲,5日工,壓力少啲,都抵返晒
我而家份工個老細都比好大壓力,本身份工唔大壓力的,我都想走,但我冇你咁好彩,有份工等緊你,我仲要周圍揾

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

睇唔到有乜理由要留喺新工呢度?健康係多多錢都揾唔到,更何況冇另一個唔錯的選擇?

大宅

mickeywinnie3 發表於 18-6-19 08:08
選沒有壓力的

❌2,壓力令人老

珍珠宮

回覆樓主:

我都要搵冇壓力,我承受唔到,會身體唔舒服,所以我搵錢唔多

水晶宮

回覆樓主

壓力大到M都唔黎,可想而知身體已經負荷唔到,有錢都未必有命享

比我一定轉工

珍珠宮

八婆仔@ 發表於 18-6-19 08:22
係...離開舊公司都唔想面對壓力,但新呢份我估唔到壓力大都禁

兩份工都有壓力.... different $2000

你應該唔係高層

無生活壓力你應該停工休息,咪逼到生cancer唔好喊

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

45歲,一定健康行先,接近更年期,好多病係壓力大而引發出嚟,趁舊公司搵你就返去啦
主 賜 平 安

水晶宮

回覆樓主:

一定係健康行先!揀份自己做得舒服d嘅工作。

不過每個人面對壓力嘅考慮唔同,如果我45歲,我仲返緊份contract工,會覺得有壓力,壓力來自怕冇得續約,而我又有排都未搵夠退休。所以,到左某個年紀,我只求一份穩定可做到老、人工又不俗嘅工作,其他工作上嘅人和事可以睇得好開,入化境。心中團火留番俾自己追求想要嘅生活,plan下去邊度食和玩,發展自己興趣。

侯爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

壓力會危害健康

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

身體永遠第一

子爵府

回覆樓主

唔會無用。我都係之前壓力大裸辭。
抖左一個月,依家有新工返。
感覺好好
打工太大壓力就唔好做。咁樣有情緒病就唔好。
我之前都係硬頸覺得自己可以受到壓力,但壓力越來越大,最後有日我打俾老公哭住話要辭工頂唔住。
好彩老公都支持我。依家佢都覺得岩,至少唔駛晚晚聽得呻。

大宅

回覆樓主

壓力大會影響身心,持續落去有機會影響荷爾蒙、內分泌、血壓等問題。
返工時間多過係屋企,應該要搵一份自己開心既工。

侯爵府

畀面勳章

壓力大好易出事
轉工係應該
但舊果份都未必適合你

首頁

尾頁

跳至