自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

cindy203 發表於 18-6-21 10:19
其實除左佢個電話難打通之外facebook回覆都算可以接受,同埋有左餐廳訂位系統可以自己查到唔洗下下問

不過 ...
剛剛都inbox左佢問8月份既班,咩原來間野有清潔日落半閘咁嚴格?

複式洋房

jipjipjip 發表於 18-6-21 11:43
剛剛都inbox左佢問8月份既班,咩原來間野有清潔日落半閘咁嚴格?
緊係啦,依家個個家長都當細既係金叵蘿,佢要做好口碑點都要搞好清潔

琴晚睇東張西望先驚,游水都有海蟲會刺傷,仲要係一大桶蟲,救生員話政府完全無通知泳客留意,真係鬧爆佢啦都痴線既

咁大堆蟲可以完全唔知睇唔到?好彩有報導出黎炸

別墅

saufongng 發表於 18-6-21 11:58
緊係啦,依家個個家長都當細既係金叵蘿,佢要做好口碑點都要搞好清潔

琴晚睇東張西望先驚,游水都有海蟲會刺 ...
琴日我都有睇超恐佈仲想夏天消暑去海灘游水...真係你遊埋我果份

BTW終於打得通大樹先生電話8月份LEGO仲有位,阿仙奴搞既足球班就爆爆地叫我盡快報.....

大宅

畀面勳章

saufongng 發表於 18-6-21 11:58

琴晚睇東張西望先驚,游水都有海蟲會刺 ...
我都有睇,好那核突
呢排都係唔好去海攤住,玩住室內活動等8月先算
真係垃圾政府來,班權貴高高在上游私家池理得你班蟻民仔女比虫針....
班尊貴議員又唔理呢D "小事",走去做政治SHOW

別墅

water_monster 發表於 18-6-22 10:17
我都有睇,好那核突
呢排都係唔好去海攤住,玩住室內活動等8月先算
真係垃圾政府來,班權 ...
其實堆海蟲邊鼠來.......以往都係紅潮者......
題外話,如果報足球班報唔到阿仙奴搞果個唔知7月份香港足球先生會唔會比大人同佢單人合照呢?

魔術其實都ok,學校年年聯歡會都會叫小朋友搞天才表演,我個小朋友就唔鍾意朗誦同唱歌,學樣野都還可....

別墅

不過最怕就係到時個個同學仔原來暑假都來左大樹上堂一齊表演同一個魔術就好笑,個畫面想到都

大宅

畀面勳章

jipjipjip 發表於 18-6-22 10:27
不過最怕就係到時個個同學仔原來暑假都來左大樹上堂一齊表演同一個魔術就好笑,個畫面想到都 ...
正,一諗起都笑出嚟

大宅

畀面勳章

不過正常魔術以我所知一係就要買好多工具做戲法......

一係無工具就可能用唔同方法分散人注意力再快速轉移物件達至魔術效果

我估應該都幾好玩,即使小朋友未必會有能力去買咁多工具去玩魔術,但起碼有個認知唔會咁易比人呃到,都係好事

子爵府

water_monster 發表於 18-6-22 10:33
不過正常魔術以我所知一係就要買好多工具做戲法......

一係無工具就可能用唔同方法分散人注意力再快速轉移 ...

睇你地講我都諗到好笑野,細過中學果時有男同學想識女仔係女同學面前威
表演所謂硬幣魔術(其實收硬幣入手錶底),之後跌左出黎比人笑足成個學期

大宅

畀面勳章

Vin828 發表於 18-6-22 10:36
睇你地講我都諗到好笑野,細過中學果時有男同學想識女仔係女同學面前威
表演所謂硬幣魔術(其實收硬幣入手錶 ...
男仔青春期想吸引女同學注意真係會做埋好多低B野,

我個仔話依家有個卡通潮語去形容呢種情況,叫做"中二病",

諗落仲貼切過果堆專家扮哂高深名詞,我中學時期堆男同學都係咁上下時間同歲數"發病"

子爵府

water_monster 發表於 18-6-22 10:42
男仔青春期想吸引女同學注意真係會做埋好多低B野,

我個仔話依家有個卡通潮語去形容呢種情況,叫 ...
呢一代應該早熟好多啦下話,我家姐個囝囝兩歲都識聽大人講野,仲會搭嘴話唔係,又會知道大人討論緊係係度大叫"唔係,唔講!"
不過親子時間係開心既,陪住佢玩同陪住佢大........有時我都想到佢真係上到中學叫做大過仔,我會唔會唔捨得放手?

子爵府

所以真係有時間我都盡量想趁佢仲未"唔要媽媽,媽媽好煩"時陪佢玩多d活動影多d相....

到時佢即使大個仔唔要我我都可以回憶下佢既得意野同大頭蝦樣

大宅

畀面勳章

Vin828 發表於 18-6-22 10:50
所以真係有時間我都盡量想趁佢仲未"唔要媽媽,媽媽好煩"時陪佢玩多d活動影多d相....

到時佢即使大個仔唔要 ...
JM你既想法都好難得........E+大多數爸媽都唔多識教,咩都比電子奶嘴,小朋友放假就玩手機,做父母ge自己都玩埋一份望住個屏幕,都無咩親子交流....

近兩日連續兩單新聞,有時我都會念自己關心個仔夠唔夠,第日會唔會好似佢地甘,一個就搞到憎父母,一個就無啦啦跳落街

子爵府

water_monster 發表於 18-6-22 10:59
JM你既想法都好難得........E+大多數爸媽都唔多識教,咩都比電子奶嘴,小朋友放假就玩手機,做父母ge自己都玩 ...
慚愧慚愧,有時我youtube同佢睇disneyland卡通 / discovery channel動物台,懶得搞電視投影轉駁
都會直接比手機佢自己睇

子爵府

其實我都係唔想佢放假係屋企睇卡通先度下有咩班岩佢玩下,同埋多些同同齡細路相處........

我估如果我報哂夏令營的話,應該有2日分別交比4大長老陪佢,始終自己都無咁得閒成個星期去......不過果兩日就一定唔訂餐廳,一陣寵壞哂叫哂炸野食同凍野飲我又唔知道背住我買咩比佢食,同埋個餐單都唔平無謂要佢地破費...........

我情願叫佢地上完堂湊返黎屋企煮野食好過

複式洋房

Vin828 發表於 18-6-22 11:06
其實我都係唔想佢放假係屋企睇卡通先度下有咩班岩佢玩下,同埋多些同同齡細路相處........

我估如果我報哂 ...
JM唔好比太大壓力自己,比起好多媽媽你已經做得好好
男人唔明白以為小朋友係天生天養,無個意識去陪佢地同愛佢地,可能佢地覺得好肉麻

其實你肯擺個心去陪小朋友一齊上堂玩已經好難得,同埋又唔係咩野野要好多錢先做得到

有時太多年輕媽媽信奉所謂育兒KOL/專家教育法搞到細路好大壓力
學唔知邊個講叫班專家食

子爵府

saufongng 發表於 18-6-22 11:19
JM唔好比太大壓力自己,比起好多媽媽你已經做得好好
男人唔明白以為小朋友係天生天養,無個意識去陪佢地同愛 ...
多謝鼓勵, 心情好多了,問下個C6如果7月份有足球班佢鍾唔鍾意香港足球先生先

大宅

有時我都覺得係咪香港先咁痴線,近日連續3單新聞都同教細佬有關,
一單弒親,一單16歲自殺,一單就將個4歲女仔打到變植物人.........

打4歲女仔果單最離譜,有咩理由落得到手,以前唔乖最多父母拿間尺藤條打手板/大脾,有咩理由將個頭撞上天花板,當遊戲打機定拳擊沙包呀依家?

到底係父母有問題,定係學校都闊佬懶理,教唔到就踢走佢眼不見為乾淨

大宅

幾忙都好,星期六日一定係family come first
珍惜小朋友仲會同你玩既時光

子爵府

剛剛成功報名了,原來夏令營個課程係包埋小食
同埋如果怕食唔飽,佢都同我講話歡迎家長自備乾糧,真係幾貼心,比個like佢

首頁

尾頁

跳至