自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止訪問

回覆樓主:

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

李露眉 發表於 18-6-19 15:12
咁個樣係..? 無左忽? 定點?因為我親人因病過身,所以個樣係齊整,
但化完妝,望完,到而家都過左兩個月,成日都 ...

係我上司個細佬。佢話因為冇乜親人朋友,所以叫我哋去。
基督教儀式,日間推出嚟。跟住要在座每一個人放支花喺佢身體上面,冇玻璃嗰種棺木
。 我已經避開無睇個樣,但係擺花都睇到佢身體。下巴以下,上身係凹咗落去。所以之後就成日發惡夢
不要從別人的嘴裡去認識我

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

會望

珍珠宮

felicesmile 發表於 18-6-19 14:56
甚少, 怕見到會喊, 因為死咗又雪過唔同樣。 以前試過瞻仰遺容, 朋友癌症走, 個樣唔同晒, 即時爆喊, ...

我係驚所以從來唔敢望
自己細膽怕日夜都諗住

好多親友都係因病離世
加上雪咗好多日
望完既人話我知其實都唔同哂樣
而且都唔係電視好似訓左咁安詳
所以我去好多次喪禮都無望過.....

伯爵府

回覆樓主:

普通朋友唔會啦

男爵府

回覆樓主

會,守夜去靈堂時,都會隔玻璃在心中同仙人講句,我嚟左了。走時都會隔玻璃道別。大殮通常好親先去,都會望最後一眼。
看穿了,死屍沒有什麼好怕,只是一個皮囊。

伯爵府

回覆樓主:

唔望 小學時公公死 家人叫我做儀式唔好望 愈講我就愈會望 結果的記到而家 婆婆彌留時病床上個樣 我又係印象深刻

子爵府

oran04 發表於 18-6-19 15:15
親人的話我覺得想記住在生的樣多點,未必會望:

exactly,所以我唔會望

水晶宮

李露眉 發表於 18-6-19 14:33
大家會唔會望?

至親一定望,但如果只係朋友關係,

同我關係好close 先會望

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

我有望, 個位先人係老公的親戚, 天主教儀式, 放花前我仲鞠躬, 之後望樣再放花, 自己覺得安心就做, 但我眼見奶奶將支花摘向個棺, 可能老人家避忌呢D嘢.

男爵府

回覆樓主:

我每次都會,朋友親戚都會望一望,say goodbye

男爵府

MommyPanel勳章 育兒性格勳章

唔會

大宅

笑得好勳章

親人會

珍珠宮

回覆 李露眉 的帖子

你有你的,我有我的,方向;
  你記得也好,
  最好你忘掉,
在這交會時互放的光亮!

比著是我, 會望, 因為以後再也看不到了

道別了, 遲些會淡忘

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

侯爵府

陪月勳章

大家會唔會望?

有﹐但長輩見過、朋友見過﹐
我腦都都只閃過我以後無得再見你真人喇﹐
然後爆喊。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

親人會望

伯爵府

大家會唔會望?

唔會望,我接受唔到,好細個望個老豆,有一段長時間心理唔太舒服,講真如我識既死者佢咩樣咩為人已經深深起我心入面,無必要見佢最後離開既樣

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔望

男爵府

So far 我望過兩次:呀嫲同呀婆。

其餘親友的喪禮,我冇瞻仰遺容,因為我覺得本身大家的关係唔係咁close, 所以選擇唔望。

比較翻我呀嫲同呀婆,兩個都算托賴,雪咗咁耐,都冇乜走樣。

不過,我自己覺得,望落去恐唔恐怖,关鍵係化妝師的功力。我呀嫲個妝好好,真係100%似瞓著咗,顏色拿捏得恰到好處,非常自然。

反而,呀婆個妝太重手,唇太紅,搞到好有先人feel. 個化妝師仲叫咗我行入去放遺體的細房中,問我覺得個妝有冇問題。我心諗:其實係有問題,眉同唇都太濃,我亦知道呀婆唔會鍾意咁濃,不過,我又唔想佢再搞咁多(又要整翻淡d)所以我答ok. 反而我想摸吓呀婆……

我仲成日諗起呀婆的遺容,不過因為太close, 所以又冇覺得不安。

珍珠宮

fitceo 發表於 18-6-19 14:36
通常呢PART都係大殮先進行, 朋友同事好少會出席.

如果係家人親友會望.

首頁
12345...6

尾頁

跳至