自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章

losttoa 發表於 18-6-19 15:41
請問係咪bk舊post?

https://hk.news.appledaily.com/breaking/realtime/article/20180619/58 ...

幸福可以好簡單

男爵府

我冇去開連登,因為呢件事,我過去睇咗當中幾個同當事人相關題目,如果講真正濕疹題目,嗰邊其實可以話比BK更貼地,而且實際同實用建議更多,因為全部都係第一身感受同經驗。

經常見到有人對濕疹人話,醫咪得囉,使唔使呀?!呢d說話真係聽到麻木,得罪講句,寧願講嘅人唔講好過講,等同向抑鬱症患者講:開心d啦,睇開d啦咁 bull shit!

相信真正濕疹患者,只要有人話呢個醫生得,嗰個食療掂,已經唔理要使幾多錢二話不說仆去睇仆去試,中醫、西醫、食療、自然療法、香薰、偏方、藥膏、保濕、驗血、戒口⋯可以試得嘅都會去試!為求乜?唔係為要少條眼尾皺紋、唔係為有雀斑唔夠靚;只係為求唔使不斷好似被無數蟻咬,剛瞓著幾分鐘就刺痛痕醒!為求當伸高手拎少少野,唔會撕裂背脊皮膚不斷滲出黃水!為求皮膚唔會結成硬塊,摸下塊面好似落雪咁!為求頭皮唔會結塊,痕時一R就連頭髮一齊脱落!為求⋯可以脱離一個無底地獄!

如果自己唔係濕疹患者,或身邊人唔係濕疹患者,奉勸真係講少句當幫忙,只要唔好將濕疹患者當痳瘋病人已經功德無量。

大宅

waynewon 發表於 18-6-19 20:10
我冇去開連登,因為呢件事,我過去睇咗當中幾個同當事人相關題目,如果講真正濕疹題目,嗰邊其實可以話比BK ...

係,其實簡單講一句加油支持祝福就夠,不過bk d jms有啲好mean, 我之前病上黎呻過,有個人都係質疑咁既口吻,意思係話你博同情,都幾好笑,我冇諗過會有人咁諗野

男爵府

Conybrownbb 發表於 18-6-19 16:05
如果佢黎bk問應該好多jm都會俾到有用嘅建議佢,可惜佢去嗰個討論區開post
...

其實我地BK JM 們好多樂於提供意見,連登,香討全部都係度廢up ,而家出左事希望大家同屋企人都留意唔好胡亂上網問人攞意見。

子爵府

ljhy10 發表於 18-6-19 19:17
BK jm 覺得 BK 的討論成熟理性,但我認識的大學生覺得BK內容老土、討論離地,佢地話睇Bk 會火燒心。無計, ...
bk不少人歧視時下年青人, 經常話(label)依家d後生/大學生點點點, X青...試問又有邊個會喜歡去一個對自己年齡層不友善的地方

公爵府

2023年兔年勳章

littleyen 發表於 18-6-19 18:08
佢去學術台,仲話學術討論,自己都唔想俾人幫,無人會幫到佢

其實讀得護理系,唔駛討論都知道點做。 先前大陸有個醫生,重識得先打 Insulin,可以掛得快啲。

你睇番啲回應,如果啲網民唔係咁揼果個叫佢打熱綫電話嘅網友,件事唔會變成咁。果啲網民絕對係幫兇。

琥珀宮

畀面勳章

WY2864 發表於 18-6-19 15:56
有朋友send了比我睇,留言仲有人教唆樓主點自殺離譜

呢種垃圾討論區應該摺左佢啦

大宅

小可愛11 發表於 18-6-19 18:34
起碼呢邊多啲人 share 經驗,不過好似話事主有情緒病,呢點就難啲。
...

同埋佢憎父母係因為父母唔比錢佢醫,呢d真係家家有本難唸的經

侯爵府

我冇去開連登,因為呢件事,我過去睇咗當中幾個同當事人相關題目,如果講真正濕疹題目,嗰邊其實可以話比BK ...

兩日黎我睇咗好多jm回覆,只有你呢個令我感受至深,刺中我心,原來世上還有人明白我們。老實說,我曾多次辛苦到幻想自己去廚房攞把刀切自己啲皮出黎,走到街上,行人會打個突嚇親,連自己在女見到我最嚴重時都驚一驚,嗰種感覺,唔係啲人咁輕鬆咁講兩句囉

侯爵府

2018復活節勳章

angiehouse 發表於 18-6-19 19:05
得罪d講句,連登高登尼d討論區邊有人有同情心嫁,成人起人底,笑人挖苦人就大把,好心政府規管下啦
...

咁我真係好彩。從來冇上過呢兩個網。好多年前唔係好識,上唔到,整整下冇打算去果度。原來果度嘅人係咁㗎 。真係唔去好過。唔去冇蝕底。

大宅

Xmas吸收勳章

回覆樓主

那麼年輕好可惜
一天一天健康快乐地长大!

男爵府

雖然我不是濕疹患者,但從你字裏間睇得出依個病的辛苦。

我之前有份工是服務性行業,有位患嚴重濕疹的同事正是你形容一樣,我仲耐不耐同佢拍更,佢d皮膚真是抓到流晒血,d皮喺一塊塊咁跌落地,身上還發出異味。但我冇遠離、逃避佢,因為我知佢都好辛苦和跟本唔會傳染人。但都有其他同事背後拿來取笑做話題

大宅

sakusaku 發表於 18-6-19 20:56

無錯,生出黎,連健康身體都比唔到,唔比錢去醫,好唔負責任

伯爵府

fionakong2008 發表於 18-6-19 21:04
兩日黎我睇咗好多jm回覆,只有你呢個令我感受至深,刺中我心,原來世上還有人明白我們。老實說,我 ...

其實我都好明白。 我有幾年, 心口最敏感既位, 兩邊都爛哂。 我都有諗過切左忽肉, 痛好過痕。 不過總算捱過左啦

侯爵府

回覆樓主

比蚊咬啖都有人痕到不得了 何況濕疹
願佢安息

大宅

ljhy10 發表於 18-6-19 19:17
BK jm 覺得 BK 的討論成熟理性,但我認識的大學生覺得BK內容老土、討論離地,佢地話睇Bk 會火燒心。無計, ...

不得不承認做左媽咪先黎呢度

琥珀宮

回覆樓主:

痴線,濕疹就要殺父母再自殺,佢根本唔知咩叫慘!濕疹慘,好多遺傳病仲慘!佢自己死咪算,仲要殺埋父母,痴線!

大宅

sakusaku 發表於 18-6-19 20:56

仔女有病,父母支持幫助好緊要
一時鑽牛角尖,父親節做出呢個決定,真係好憎爸媽

大宅

浩霆豬豬 發表於 18-6-19 18:48
後生仔女好少上BK,佢哋覺得呢度係C9網,其實呢度好多JM好有學識,人生經驗亦比較豐富
...

去得睇連登,佢唔係想要標準答案。
如果佢想搵人安慰佢、比標準答案佢,中學大學大把社工,佢就係正正想搵人認同自己,先至會去連登,病嘅人分兩種,一種係真正想去醫好個病,另一種唔係㗎。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

totally agree with you! 早一排皮膚敏感痕到半夜醒幾次, 要半夜起身沖水再搽藥膏, 每晚來回一兩次 已經搞到我喊咁口啦! 更何況還有嚴重濕疹嘅人真係好慘好陰公, 嗰種辛苦法唔係啲人下巴輕輕嘅人講句搽藥膏咪冇事囉! 你唔R咪唔痕囉! 所以我理解點解嗰個女仔要尋死, 同埋佢後生女廿零歲有邊個唔貪靚呀? 所以我都理解到點解佢咁憎佢父母唔早啲帶佢睇醫生, 但係點講都好殺人同自殺都唔啱, 而家仲淨番佢家姐一個你叫佢點算呀?

首頁

尾頁

跳至