懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我懷孕八週,只照到很小的胎襄,胎襄形狀亦唔正常,入面無胎的。醫生話係壞胎嘅機會好大,剛抽了兩次血,過兩日應該會知答案。醫生話怕有機會葡萄胎,因見到入面有一粒粒咁,所以要吸宮化驗。

其實我自己已打輸數,亦無任何期望了。好心痛,現時我想知有無媽媽曾都經歷過,可否share下吸宮/刮宮後應該點調理,有咩需要注意,有咩唔可以做的,另外之後隔幾耐可以再次懷孕呢?

感激大家解答

男爵府

一嚿大番薯 發表於 18-6-19 18:50
我懷孕八週,只照到很小的胎襄,胎襄形狀亦唔正常,入面無胎的。醫生話係壞胎嘅機會好大,剛抽了兩次血,過 ...

我冇乜調理過 但keep住睇中醫 中醫就話 可以試 bb都係小產計起8個月返黎 果次有計排卵日一次就中了 不過我係藥流既 其實好多媽媽都係m都未黎又中返 bb都好健康

大宅

o12345678 發表於 18-6-20 12:15
我冇乜調理過 但keep住睇中醫 中醫就話 可以試 bb都係小產計起8個月返黎 果次有計排卵日一次就中了 不過我 ...

多謝你嘅回覆。呢刻嘅心情真係好差,期待左好耐嘅小生命,一下又無左,我諗我都會睇返中醫幫我調理下
你意思係小產後八個月再bingo呀?

男爵府

一嚿大番薯 發表於 18-6-20 12:47
多謝你嘅回覆。呢刻嘅心情真係好差,期待左好耐嘅小生命,一下又無左,我諗我都會睇返中醫幫我調理下
你意 ...

係呀 不過快慢唔重要 最緊要順利 祝你下次都順順利利

大宅

o12345678 發表於 18-6-20 12:52
係呀 不過快慢唔重要 最緊要順利 祝你下次都順順利利

多謝你嘅鼓勵呀

男爵府

一嚿大番薯 發表於 18-6-20 13:03
多謝你嘅鼓勵呀

唔好客氣 同路人互相扶持 係呀唔記得講兩樣野 一就係淘寶有種叫定量既排卵筆 可以準確到4-8小時排卵 我就係用佢中返既 第二就係老公都調理下 有幫助 仲有edo 杜仲茶 我同老公耐不耐都飲 不過要清曬惡露先補 market place 有

大宅

o12345678 發表於 18-6-20 13:12
唔好客氣 同路人互相扶持 係呀唔記得講兩樣野 一就係淘寶有種叫定量既排卵筆 可以準確到4-8小時排卵 我就 ...

好詳細,真係好多謝你嘅分享。
我做完手術後會試下你嘅介紹。
really thx so much

男爵府

一嚿大番薯 發表於 18-6-19 18:50
我懷孕八週,只照到很小的胎襄,胎襄形狀亦唔正常,入面無胎的。醫生話係壞胎嘅機會好大,剛抽了兩次血,過 ...

我試過空心胎,冇做手術自己流⋯ D惡露/period 完左之後就開始補,坐小月其實同坐月差不多(時間上短D)。休息丶燉雞湯丶飲暖水。
補好身體,祝下次好孕

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

醫生話需要刮宮吖?好多媽媽條件允許既話 都會選擇藥流架

大宅

SVbaby 發表於 18-6-20 15:17
我試過空心胎,冇做手術自己流⋯ D惡露/period 完左之後就開始補,坐小月其實同坐月差不多(時間上短D)。 ...

知道,多謝你,我想問坐兩星期其實ok嗎?因之後都要返工。洗頭嗰啲都需要用薑水嘛?

大宅

我要做媽媽 發表於 18-6-20 15:29
醫生話需要刮宮吖?好多媽媽條件允許既話 都會選擇藥流架

因為醫生幫我照陰超時,見到個襄入面係粒狀,然後我問佢是否即係葡萄胎,佢話會有呢個可能但現今其實好少人會係葡萄胎,但因為如果真係葡萄胎的話,手尾會長,之後兩年都要keep住check, 所以醫生係建議我吸宮或刮宮,將個組織抽出再化驗確定是否葡萄胎
我有問如果塞藥又點,佢話唔建議因為我排左嘅組織未必可以全部執得到俾佢化驗
唉…所以其實呢段時間好折磨,已經好唔開心仲要擔心係葡萄胎

男爵府

一嚿大番薯 發表於 18-6-20 13:16
好詳細,真係好多謝你嘅分享。
我做完手術後會試下你嘅介紹。
really thx so much

希望你係空心胎清乾淨後好好休養養好身體,葡萄胎好似要停一年先可以再要BB…

複式洋房

六月頭 八週 無左BB 心跳 ...做左刮宮~休息左兩個星期多少少 .. 心情平伏左好多 ... 醫院醫生話 兩次M 後 正常流量(即係同平時差唔多) 就可以再努力~但中醫就話要 3-6個月 後睇身體狀態~

我出院後如果要沖涼就煲薑水...等D血流清先 開始補.. 食薑醋 果D但唔可以大補.....一般都係食同訓...咩都無做(其實無心情)....第二個星期開始好暈同頭痛...發現血壓低 去睇中醫 食左兩日藥 個人正常返...

一齊加油丫~ 我諗住 精神同身體許可架話 七月開始做少少運動 ~九月再努力...但下一次我會CHECK 密少少 今次我五週照左 八週先再照...醫生話阿B 停左係 七週3天的大小....

大宅

laisausau 發表於 18-6-20 15:58
希望你係空心胎清乾淨後好好休養養好身體,葡萄胎好似要停一年 ...

多謝你!我自己已經高齡,我就係一諗到如果係葡萄胎嘅話,仲要等多一兩年我就好想死,又驚會變埋癌細胞 我已經喊左好多日,一靜落黎就想喊,我知心情好緊要但我真係開心唔到..

大宅

yan14371437 發表於 18-6-20 16:02
六月頭 八週 無左BB 心跳 ...做左刮宮~休息左兩個星期多少少 .. 心情平伏左好多 ... 醫院醫生話 兩次M 後 ...

多謝你嘅資訊,我而家等緊驗血報告後就安排做手術,我都希望早啲了結,然後早啲調理返好個身體再接再厲。
我都希望你快啲養好個身體,早日成功再bingo,我地一齊努力!

男爵府

一嚿大番薯 發表於 18-6-20 16:13
多謝你!我自己已經高齡,我就係一諗到如果係葡萄胎嘅話,仲要等多一兩年我就好想死,又驚會變埋癌細胞 :th ...

唔好喊啦,傷心令身體更唔好,多D睇笑片,堅信下次BB會健康返黎我小x2次,唔會放棄~我覺得小x雖然傷心又傷身,但對我來講係一件令我進步嘅事,從極忙嘅工作當中抽身出黎,係一個重整人生步伐嘅契機我努力戒緊夜訓,運動keep住做,改變工作環境多左陪家人&囡囡,你唔好傷心太耐BB中意快樂嘅媽咪呀

大宅

laisausau 發表於 18-6-20 18:11
唔好喊啦,傷心令身體更唔好,多D睇笑片,堅信下次BB會健康返黎我小x2 ...

你好好呀,好積極樂觀。
此時此刻,我都需要向你學習
大家一齊加油!

珍珠宮

回覆樓主

希望你可以順順利利,如果萬一真係唔好嘅消息,你之後搵中醫調理下,養好身子

大宅

回覆樓主:

醫生已經打左黎了
我兩次驗血指數分別係第一次,一萬九千幾,第二次一萬五千幾,跌左即胎已壞...
聽晚入院後朝做,原來我要吸完再刮,唔係是但揀一樣,我而家真心好驚,平時聽落刮宮好似好少手術,但原來發生喺自己身上會係咁驚
我而家只希望我唔係葡萄胎...

別墅

一嚿大番薯 發表於 18-6-20 19:27
醫生已經打左黎了
我兩次驗血指數分別係第一次,一萬九千幾,第二次一萬五千幾,跌左即胎已壞...
聽晚入院 ...

我試过全麻刮宮,感觉冇咁驚

首頁

尾頁

跳至