樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請教大家,大家會點揀
1. 本身自住舊樓,想買多間舊樓400尺,地點方便,諗住方便租出去,但未做大維修
連埋自己自住樓,如果兩間一齊維修都幾溶
但優點係平, 唔使供得咁辛苦,生活配套方便,方便小朋友返學
優缺點:新買間出租要比多點錢裝修下,兩間都係已補地價居屋,無會所

2. 還是賣埋本身間舊樓,買新樓,新樓係西鐘站上蓋物,但487尺比而住既細十尺,樓齡5年
優點:新有會所,交通方便
缺點:供貴點,會無咁輕鬆,細少少,星期六日樓下會勁多大陸人

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我喜歡新樓,因為仲要住多40年+

~到時樓齡45都唔算舊

水晶宮

回覆樓主:

可以的會換新樓

男爵府

回覆樓主:

自住就新樓,出租就舊樓。

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

big_bb_ff 發表於 18-6-20 08:59
想請教大家,大家會點揀
1. 本身自住舊樓,想買多間舊樓400尺,地點方便,諗住方便租出去,但未做大維修
連 ...
我自己清況同你接近, 我揀 1
你換樓都係想換大些,換樓換細左, 仲要無左層樓, 唔會咁 lor .

我而家手上2層舊居屋(已補假) , 自住就簡單裝修, 翻新廚厠,油牆舖地, 廿萬一定得。

租出去油下牆, 幾萬完化妝就得 lar 。

打算樓市跌, 賣左其中一層, 換間10年左右的半新樓。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

例如我層收租樓 5百萬(已供完), 想要的新樓 而家千5萬 , 差價係1千萬加5十萬厘印佣金, 要補3百萬先買到新樓。

如果5年後樓市跌一半 (假設)

雖然同時跌, 但差價係 5百萬連 20萬厘印佣金。仲可以由按5成, 變按6成, 咁我俾補幾十萬就買到新樓。

理論而已, 不喜勿插。

假設樓價一直升, 收租連儲蓄夠錢後, 才賣其中一間 買新樓長住。

首頁

尾頁

跳至