自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

今日帶1歲小朋友去健康院打針,打完小朋友訓左,所以就在健康院門口的士站上的士,一上的士我就同司機講,唔好意思,麻煩你去康怡吉之島再去鰂魚涌xxx,係好短程,只跳2次錶左右,無諗過個司機問我,你咁多廢話做咩?直接講去邊就得,語氣是惡加大聲,我同奶奶都無諗過佢會咁,我就話司機你做咩要咁無禮貌呢?我帶住小朋友先搭的士,司機話我邊有唔禮貌,我都無講粗口,叫我唔好再講野,我真係好嬲,但有小朋友,到站後我奶奶同小朋友下車,我比完錢同司機講,司機我都無唔禮貌,我希望你將來也會受到同樣對待,佢當然好嬲大聲鬧我8婆,有本事打去投訴啦

別墅

Annie516 發表於 18-6-20 15:20
今日帶1歲小朋友去健康院打針,打完小朋友訓左,所以就在健康院門口的士站上的士,一上的士我就同司機講, ...

唉,都唔明白點解搭的士要受氣,我明白係好短途,我每次搭短程的士也會比多d錢,搭的士真的好受氣

男爵府

畀面勳章

回覆樓主

咁衰,咪就係以為女人好恰

子爵府

http://www.td.gov.hk/tc/contact_us/index.html

JM你呻是無用的,打去的士行投訴更加無用,有用的方法係記底1.)車牌, 2.)人名, 3.)時間地點

如果你識英文就直接email比運輸處投訴,會有人查佢
我試過投訴綠VAN,我自己就唔會信VAN仔上面個手機投訴熱線,有咩野直接搵政府查核就ok

別墅

chitosefung 發表於 18-6-20 15:24
咁衰,咪就係以為女人好恰

其實我真係好嬲,佢停係母嬰健康院門口的士站,大部份應該都是住附近,或同區,無錯我的車程真係短,但我無諗過會咁,有時候搭的士長途又話唔識路,短程又唔想接,我而家搭長途已經會call的士,盡量減少司機會有不滿,但短程真係無諗過call的士,可能以後短程我應該要淨係講去邊,其餘的廢話都不要講,真心怕左搭的士

子爵府

其實短加長減佢地都賺唔少,我都唔係好明點解要咁對人....

不過有同事笑說話有網絡潮文的士有幾個情況唔接客:

1.)短程唔接,無肉食
2.)長程去到好遠好偏唔接,出返黎好麻煩
3.)就到交更時間唔接
4.)地區唔就交更地點唔接
5.)女人帶細路,醉漢唔接(怕那渣),空姐,老人家唔接(姐手姐腳又有行李好慢)

結論就係:咩情況都唔接客,但佢地又會投訴uber搶佢地生意

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

今日帶1歲小朋友去健康院打針,打完小朋友訓左,所以就在健康院門口的士站上的士,一上的士我就同司機講, ...
你的確唔需要咁客氣同佢講咁多嘢.
我唔會理幾短程, 坐的士係我既權利, 你拒載我就投訴你, 完全唔使理佢諗物。

你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

別墅

Vin828 發表於 18-6-20 15:26
http://www.td.gov.hk/tc/contact_us/index.html

JM你呻是無用的,打去的士行投訴更加無用,有用的方法係記 ...

JM謝謝你,我因為太嬲,所以我已偷偷記得車牌同司機名,唔敢影相,怕會刺激到佢,落左車我已在政府網站投訴,我希望佢會知道佢咁既態度會令人很反感,唔好再咁對其他乘客,特別你選擇停在西灣河健康院的士站,很多父母真係要拎住好多野又要帶住小朋友才會選擇搭的士吧,而且我有比車費的,自問我的態度非常好,亦好有禮貌,希望佢以後會有一點同理心吧

琥珀宮

Annie516 發表於 18-6-20 15:30
其實我真係好嬲,佢停係母嬰健康院門口的士站,大部份應該都是住附近,或同區,無錯我的車程真 ...
坐的士唔使幫佢諗咁多嘢, 無論長短程, 我一向坐得心安理得。
佢要 男女男 係佢既問題.

你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

我都試過,俾佢話我帶住兩個小朋友去咁遠,麻煩近又話我$4x都坐的士。
究竟幾錢至好坐的士?
當我見到好的士司機就好感動

別墅

超級特務 發表於 18-6-20 15:35
坐的士唔使幫佢諗咁多嘢, 無論長短程, 我一向坐得心安理得。
佢要 男女男 係佢既問題.

JM我現在明白了,以後我唔會咁多廢話了,盡量我都唔搭的士了

伯爵府

2024年龍年勳章

麻煩你去康怡吉之島再去鰂魚涌xxx

唔明
即係停兩道地方?
吉之島落一落, 再去鰂魚涌xxx?
我~好~幸~福~呀~

琥珀宮

Annie516 發表於 18-6-20 15:37
JM我現在明白了,以後我唔會咁多廢話了,盡量我都唔搭的士了
唔洗怕咗佢地, 講真, 有時唔方便趕時間都要搭的士架.
呢d害群之馬專蝦婦孺淋善, 只要你不卑不亢就可以.

你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

應該係先送走佢奶奶,再自己同個B返家掛?

別墅

Ashleycorina 發表於 18-6-20 15:36
我都試過,俾佢話我帶住兩個小朋友去咁遠,麻煩近又話我$4 ...

當我見到好司機就好感動<--我好有這個感覺,唉,但唔好的司機真係太多了,我個時大肚,亦都受過不禮貌對待,個個司機仲衰,特登揸好快,又會突停,我個時唔敢出聲,怕會有意外,只希望快d落車,我之後唯有安慰自己個司機唔知我大肚啦,但我其實都67個月了,個次話短程其實都要40幾元的

大宅

熱血勳章

唔好唔開心啦,唔係你問題,唔關路程短事,我試過路程長亦一樣受到冇禮貌對待,所以現在好小坐的士

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

咩都唔識 發表於 18-6-20 15:38
麻煩你去康怡吉之島再去鰂魚涌xxx

唔明

係呀,因為我同奶奶一起,最後我唔敢分2站了,因為怕我落車後佢會對奶奶不好,是否不可以停2站所以司機咁話我? 2個地方是順路的,直路,如果唔可以停2站,我下次會注意一下

子爵府

Annie516 發表於 18-6-20 15:35
JM謝謝你,我因為太嬲,所以我已偷偷記得車牌同司機名,唔敢影相,怕會刺激到佢,落左車我已在政府網站投 ...
影相同佢嘈係最蠢,通常我係唔出聲,或者全程保持禮貌,事後投訴佢再比人查都唔會記得係你..........
咁當然要就事實來說,如果佢一路渣車一路比說話你聽你可以有技巧同運輸處講成:
"行車時不斷對乘客咒罵及要求回應,影響行車安全,而且更有小孩陪同,十分危險及擔心人身安全 etc."總之落個釘先,到第日佢真係touchwood hi花左車有意外就有record對佢作出致命一擊,政府唔會博唔落record,佢地紀錄左再到時拿返出黎對就甘

首頁
12345...8

尾頁

跳至