自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

你想補就補,奶奶唔識就訂餐食訂湯飲,中醫都話唔係個個需要補,個個情況唔同
我就過左12朝個個星期睇中醫調理到100日,反正都係要用錢買補品,中醫夾埋體質補得重好

子爵府

kmbb519 發表於 18-6-20 21:10
我頭先同99 講開坐月要㷛咩飲,佢話.... 邊駛補架?我生左三個都無補過!而家咪又係行得走得!坐月食乜都得 ...

me too,我奶奶咩都冇理,話唔識,我媽攪

男爵府

jyjy1684825 發表於 18-6-20 23:21
問題係, 補咗無害, 点解唔補?
第時唔舒服, 妳會好後悔架.

講得好啱!有能力嘅就一定要補,身體係你自己嘅第時有乜事多多都補唔返(無論錢同身體)

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

kmbb519 發表於 18-6-21 00:06
我唔係屈佢, 如果你得閒睇哂我 d 回覆就會明 或者我簡單咁解釋你聽, 事緣係我同我老公講開坐月, ...
睇唔到你99問題喺邊, 唔識咪唔識, 佢認為唔使補都係佢既認知, 問題係你老公大隻講, 夾硬想推自己阿媽出嚟搪塞你
你自己做媽媽啦, 想點補就點補, 自己話哂事, 食月子餐又好, 請陪月又好, 自己喜歡就OK, 根本唔關你99事, 你亦唔需要介懷佢講過乜

男爵府

BK Milk勳章

我想講得詳細 d, 件事係咁的, 我同我老公傾坐月時的安排, 佢一直都話 99 會搞掂 (99平時煮飯好叻, 我都以為 ...

信佢一成雙目失明
身體係自已
女人一定要好好補!

我99 以前都係咁講
怕我駛佢仔錢買補品比我!
而我99, 隔日食燕窩丶花膠

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

toffeechoco 發表於 18-6-21 00:55
睇唔到你99問題喺邊, 唔識咪唔識, 佢認為唔使補都係佢既認知, 問題係你老公大隻講, 夾硬想推自己阿媽出嚟搪 ...
exactly!! 你中 Point !! 頭先我可能太激動, 而家冷靜落黎諗 根本就係我老公, 乜都話得得得.... 到同 99 講完, 返到屋企, 佢都仲要同我講, 話 99 只係把口話唔識, 其實識! 到時會搞掂!! 火都黎..... 到時唔係咁點? 身體係我的, 有咩辛苦唔舒服都係我受, 佢把口就響! 哼..... 跟住又話我太緊張.....
我之前都衰, 大安旨意諗住 99 會黎照顧我, 而家知道了, 你講得岩, 我應該自己揀, 佢到時黎咪 bonus 當多個人幫下手, 但就唔好旨意哂人.....
大事化小, 小事化毛.........

大宅

回覆樓主

我生個陣奶奶送左盒花旗參比我就算
到姑奶生既時候緊張勁多,煲湯、豬腳薑、薑皮,乜都有。
生完仲指我做呢樣個樣,但姑奶生既女就一腳踢幫佢做哂
不過睇開d,係咁架啦,靠自己,獨立既人唔會旨意人幫

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我都冇乜點坐月,日日食茶記,熟客仔叫廚房煮淡味d,次次都係薑炒飯再食餸食下魚肉餅果d,湯就叫茶記個嬸嬸私底下煲,每日比錢佢煲比我飲 仲有食豬腳薑

男爵府

大廚勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

我响外國無人幫手,只買咗盒產後廿八坊,加雞或瘦肉煲,飲咗一個月,算係好過無啩。

伯爵府

我想講得詳細 d, 件事係咁的, 我同我老公傾坐月時的安排, 佢一直都話 99 會搞掂 (99平時煮飯好叻, 我都以為 ...

我媽話,以前一代無錢就唔補,但這一代,補得就好補,身邊朋友同自己補得好,容光换發,補得唔好精神皮膚都差D

侯爵府

kiko_mami 發表於 18-6-21 01:21
我都冇乜點坐月,日日食茶記,熟客仔叫廚房煮淡味d,次次都係薑炒飯再食餸食下魚肉餅果d,湯就叫茶記個嬸嬸 ...

哈!妳都有坐月呀! 喺荼記度坐啫.

男爵府

回覆樓主

唔知點解,陀仔坐月補身變咗99既責任,睇到好多jm都係咁諗,我重來都冇旨意我99幫我,我地2公婆自己安排哂,唔識就陀仔時睇書學,上網或者BK呢到學,再唔係有乜野問題,去母嬰健康院問姑娘,總好過靠人

男爵府

回覆樓主

自己睇書丶上網學野,我生三個,無請陪月,有工人

公爵府

畀面勳章

kmbb519 發表於 18-6-20 21:42
我係信錯左我老公! 佢話99會搞掂! (因為我本身自己呀媽唔會理我, 佢自己有個家庭) 我唔係要補 d 乜野, 有普 ...

唔開心緊有,但最衰係你老公,冇同99傾掂數,唔怪得你99,如果要怪,就公平d,自己阿媽咪又係唔理,唔可以一句另外有家庭就咁,你係佢女喎!

依家訂左餐咪好囉,唔洗求人。自己照顧好自己!

侯爵府

我問我中醫點為之坐月坐得好
佢話飲食要夠營養,唔需要食咩補品
不過我中醫係中西結合

我反而覺得由奶奶幫坐月係照顧bb方面嘅問題大啲
照顧初生真係好辛苦
你奶奶係唔係幫到手,可以比到時間你休息

伯爵府

回覆樓主:

要補架,我生完第一個無餐好食,一係外賣一係罐頭,瞓又無得瞓,搞到我成日病,以前我一年都唔病一次,腰又痛,頭又痛,我媽以為我腦生嘢,成日叫我睇醫生。所以坐月你自己話事,認為有需要就去做。

珍珠宮

回覆樓主:

無人幫就自己叫老公買湯水
自己產前整定代茶
我自己就真係唔補得
次次飲到牙痛喉痛
太易上火
你摸清自己個底先
99幫唔到幾多又未必合自己心意

琥珀宮

以前d人窮冇得補,同埋又真係唔使點補,以前邊有味精架,又冇咩油炸野食,佢未必hea你,不過佢咁講最好自己攪掂

子爵府

sillycat008 發表於 18-6-21 01:17
我生個陣奶奶送左盒花旗參比我就算
到姑奶生既時候緊張勁多,煲湯、豬腳薑、薑皮,乜都有。
生完仲指我做呢 ...

大宅

kmbb519 發表於 18-6-20 22:19
我都係咁詅呀! 我覺得掂水無問題, 我會照沖涼洗頭洗手, 不過唔吹風咁解..... 但補, 我都認為要囉... 我而家 ...

自己身體永遠是自己!記得!

首頁

尾頁

跳至