自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

秋天與楓葉 發表於 18-6-21 23:26
老人家唔識,好過唔識又以為自己識

我朋友話佢一生完,奶奶即刻煲木耳湯同整木耳飯,問左句木耳好寒應該唔 ...

木耳去惡露架喎

男爵府

flowertree 發表於 18-6-20 21:12
信99保你後悔一世

係咪福建人?我奶奶又係話吾駛補。之後佢問同鄕,佢日同鄉教佢日日煲濃度好高純朱古力我飲。我媽媽知道就梗係話吾可以啦,媽媽日日買隻雞俾我。。。始終自己阿媽好

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

CS_HON 發表於 18-6-22 00:00
木耳去惡露架喎
木耳好野黎,行血活血,提高免疫力,維生素B1,B2,胡羅白素。。。含鐵量高,生完食無問題,反而大肚唔好食咁多,因為行血活血,有機會令胎兒不穩

伯爵府

tabotabo 發表於 18-6-22 00:27
係咪福建人?我奶奶又係話吾駛補。之後佢問同鄕,佢日同鄉教佢日日煲濃度好高純朱古力我飲。我媽媽知道就 ...

福建果種朱古力好似坐月係好野黎
雖然聽落好駭人

大宅

回覆樓主:

坐月係自己既事。人地梗係口響唔洗坐...唔洗補。到時身體差咪又係自己受。你照自己意思做就好了⋯

我在媽咪度坐月。佢都係唔知補咩..但我有買廿八坊飲,佢就跟足日子邊日幫我煲邊一劑藥。我從來都唔信中藥。但自從生完飲完覺得好精神。即使我日夜湊b 加餵人奶。我捱夜亦唔攰...自始好信中藥可以調理身體。

你想坐月 就坐月。唔洗聽人講話唔洗。我生大b 20頭時 我係無坐月。生完20日後我落海旁跑步吹風添...但就容易攰和頭痛。身體係差。因為經常感冒...到我生細b 30中我就乖乖地學人坐足月。我2個月裡都係姜皮沖涼。少掂生水。多吃補品...精神更勝後生時。而且無咩感冒過... 少病。
最重要係我怕自己老得太快,殘得太快。虛耗了咁多做左都無壞。我就乖乖地坐月。

信則有不信則無...

侯爵府

回覆樓主

我小產過一次,冇補冇坐小月,身體好差,到生第2個正常飲食,有湯水,有炒米茶,有薑醋,身體係好左

用戶要求終止服務

回覆樓主

又唔錯得晒,我坐月都冇人幫,只係喺八珍買桶薑醋撈飯,平時肉餅菜心咁,本身我都好緊張,上網睇坐月勁緊要,不過生完重心都去曬個B度,又冇屋企人特別幫我,所以冇補

生完三個月去行山跑步,晒下太陽咁,依家都算不過不失

子爵府

yl88 發表於 18-6-20 21:18
邊有人坐月只意奶奶架
靠自己請工人請陪月啦!
靠奶奶 包你一世後悔

Of course... 又吾係自己生的女兒坐月!
注意:本人所發佈的帖子大部份均為轉貼,如本人所發的貼子有任何問題及投訴,如本人所發的貼子有任何法律責任,本人恕不負責!

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

第日我做99都係出錢請陪月算
我咩都吾識

公爵府

回覆樓主

我坐月都無補,99整左好多補品,我唔想食。薑醋我一啖都無食過。
最緊要係唔好入風,唔好濕凍水。
我咪又係咁坐月,而家黎m都無痛,幾好。

男爵府

stkyo 發表於 18-6-22 00:41
木耳好野黎,行血活血,提高免疫力,維生素B1,B2,胡羅白素。。。含鐵量高,生完食無問題,反而大肚唔好食 ...

我坐月頭果幾日都係煲白背木耳燉雞,下午茶隔日食白背木耳紅棗糖水,12朝已經d惡露已經清哂

珍珠宮

taiwoon 發表於 18-6-22 00:59
福建果種朱古力好似坐月係好野黎
雖然聽落好駭人

我99唔係福建人,但都整過朱古力蛋花糖水我坐月食,好味呀

水晶宮

kmbb519 發表於 18-6-20 21:10
我想講得詳細 d, 件事係咁的, 我同我老公傾坐月時的安排, 佢一直都話 99 會搞掂 (99平時煮飯好叻, 我都以為 ...

其實你99可能真係好似我咁坐月完全無食補品或任何特別湯水。而且身體又健健康康, 所以咪話唔駛補囉, 呢d都係佢既親身經驗。

其我覺得如果你訂左坐月餐, 或者預早同奶奶講聲。 因為老人家可能都會暗裡地同別人8下坐月要食乜(因為佢自己唔識), 到時會煮比你食。

如果你到時訂左餐,而佢乜都唔需要做, 佢可能好失望。

佢同你講唔需要咁緊張, 純粹真係想係放鬆d, 怕有憂鬱症。 或者你係講者無心聽者有意, 聽左個心唔太舒服。

珍珠宮

snowshine1357 發表於 18-6-22 07:03
又唔好講到所有奶奶都唔好,我眼見我媽,即人地奶奶,呀嫂坐月,日日要洗豬肚,煲湯煲雞敦花膠海參比我嫂食 ...

其實我99都好好,佢在鄉下生bb 都無坐月。但佢都整好多嘢我食,幫我湊女,同女沖埋涼餵埋夜奶,叫我瞓多d

我坐完月返工個個讚我面色好

大宅

美之選468 發表於 18-6-20 21:18
使唔使補.....這要睇坐月果個係邊個啦?如果坐月系99的女兒?不單止要補,而且要大補。如果坐月果位系心抱?.. ...

男爵府

siu-mai 發表於 18-6-20 21:16
其實西方人都冇補嘅概念啦,咪又係咁

係咪唔死得就唔洗補?

伯爵府

回覆樓主

奶奶有冇女?女生bb 個陣自然改口話要補

珍珠宮

CS_HON 發表於 18-6-22 00:00
木耳去惡露架喎

木耳有薄血功效,會影響身體製造凝血因子導致傷口出血,血排多左令人錯覺有助排惡露,子宮出血所以收縮得太快引起痛,醫院小冊子都寫明惡露未清唔好食木耳
如果太早食大量木耳甚至有血崩危險

木耳屬性寒,剛產後元氣大傷不宜食寒性食物,而且個個人體質唔同,有人食左無事唔等於個個都食得

大宅

我估計如果換轉係你99自己親生女就唔會咁講了!

首頁

尾頁

跳至