自由講場

跳至

首頁
34567...19

尾頁

男爵府

我無補,食得正常健康就無問題

子爵府

kmbb519 發表於 18-6-20 22:03
我而家的心情就係咁! 你講中哂!! 講真你唔煲野比我我會死咩, 不過就好慘好委屈咁!! 仲要叫我唔好咁緊張!! ...
咁你咪叫老公煲, 佢話唔得, 咪同佢講如果你錫我應該緊張我吧..

子爵府

回覆樓主

首先補唔補真係睇自己身體點,有d身體好,以前條件唔好,呀姨話佢直頭用凍水喉沖,宜家身體咪一樣咁好。

至於點補真係好睇咩地方人,有d地區反而係食涼野,咩芥菜芥蘭果d。有d地區就蔬菜都唔會食。

睇自己選擇啦

子爵府

kmbb519 發表於 18-6-20 21:57
本身99 對我好好o既, 其實我覺得佢唔係唔錫我, 佢應該真心唔認為生完需要補! 咁無辨法啦.... 學你話齋, 靠 ...

坐月期間食下月子餐都好,費事奶奶煮完唔適合食又要夾硬食仲慘,坐完月都仲可以補,女人生完頭100日都適合進補,最簡單就花膠雞湯。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

kmbb519 發表於 18-6-20 21:10
我頭先同99 講開坐月要㷛咩飲,佢話.... 邊駛補架?我生左三個都無補過!而家咪又係行得走得!坐月食乜都得 ...

睇人睇鄉下啦,好多因素。
我99生三個又真係無補因為窮。
不過佢鄉下連薑醋都唔興。

我自己食產後乜乜坊覺得啱我自己

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

SophieYan 發表於 18-6-20 21:46
吾係喎!我奶奶好緊張我坐月架,湯水、飯菜、焗茶一一俱備!佢話坐月好重要,坐得吾好,老左就知味道
...
我見好多老人家都係咁, 唔知係我99特別, 定係我特別
大事化小, 小事化毛.........

公爵府

回覆樓主

如果樓主要認真地睇"坐月",不如正正經經揾個陪月啦,可以照顧你飮食之餘,又可以幫你湊一陣B,令你有少少時間休息下。

大宅

kmbb519 發表於 18-6-20 21:10
我頭先同99 講開坐月要㷛咩飲,佢話.... 邊駛補架?我生左三個都無補過!而家咪又係行得走得!坐月食乜都得 ...

我覺得唔一定要補,不過有能力補身,其實係反映到坐月期間有冇人(錢)照顧飲食同埋幫手湊b 令新手媽媽唔洗單打獨鬥咁辛苦 ,只要有飯食,間唔時又有人幫下手唔洗chur 到太盡搞到晚晚冇得訓,其實都ok

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

我都無補!我奶奶仲要煲左三煲薑醋都衰左,倒晒,所以我都無食薑醋,而且仲要做家務同湊B,我最初都驚會唔會身體差左,但又無事喎!仲好過做女時

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

chemlo0920 發表於 18-6-20 21:51
可能佢意思係搞掂個B
唔係呢, 佢岩岩仲要講多句........ 你定啦! 你 99 咁講架啫, 佢把口話唔補啫, 到時就唔係咁架啦, 到時佢會搞掂架喇.....
比佢吹漲

子爵府

回覆樓主

如果有能力,最好自己請陪月,不要被奶奶害!
當年我奶奶話我晒錢不用請陪月,食咩話俾佢聽!而自己上網搜集左好多食譜(寫咗本天書那100天應該食什麼)!懷孕後期,因為要長住院直至到生。所以將那些食譜全交托我奶奶去辦理!
點知出院後⋯什麼也沒有!亦把我嘅食譜掉晒,話個工人整唔見左!仲要連薑醋都唔俾我食!話因為過咗農曆新年唔可以再食薑醋(我年廿幾生小朋友,過咗大年初幾才回家)!
我個恐怖奶奶乜嘢都唔俾我食!(因為她每一天22小時都在我家中)
坐月期間,我一次湯也沒有飲過!
所以可以的話!自己請一個陪月吧!

伯爵府

2018復活節勳章

siu-mai 發表於 18-6-20 21:16
其實西方人都冇補嘅概念啦,咪又係咁
. 係呀生完 醫護人員 奉上凍橙汁一杯

男爵府

ngokwan 發表於 18-6-20 21:17
其實我都沒有補;
坐月所有禁忌都做齊

me too

大宅

回覆 kmbb519 的帖子

我無請陪月,老公負責煮,他放工去買食普通魚,豬展等普通湯,菜,均衡飲食。都有食雞,但一隻雞2個人食要食3餐,唔想食了。阿媽有幫忙準備鹿茸,我開刀,唔記得幾時先開始食,但食了一餐,bb就爆瘡,都唔敢食了。羌醋果d只喜歡食蛋。還有謝絶朋友探訪。我覺得最重要有充分休息,食得飽,多保充水份,保持心境開朗,就叫成功坐好月了。我放前0後10,年尾生,年假產後放,放了100日假才上班。而家身體不錯,無話頭痛腰痛果d。希望令你放心。

子爵府

回覆樓主

其實信自己,唔駛理

珍珠宮

flowertree 發表於 18-6-20 21:51
聽我講,濕水嗰啲冇所謂⋯ 但係進補一定要!
我以前身體好差,生左兩個坐月坐得好
宜家好咗好多
我都係咁詅呀! 我覺得掂水無問題, 我會照沖涼洗頭洗手, 不過唔吹風咁解..... 但補, 我都認為要囉... 我而家會搵月子餐, 希望唔太遲

男爵府

回覆樓主:

我生完餵人奶, 都冇專登補, 生前有整定薑醋但都冇食, 只係均衡飲食, 暫時身體正常

其實我覺得生完唔一定要補, 適度休息, 正常飲食, 等身體復完已足夠, 好多外國人都冇生完補身呢回事

不過當如果你覺得有需要咪補囉, 最緊要自己開心

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我生大女坐月不太好,
之後好易病,到生細女时,
99幫忙坐月飲食,坐返好身體,
之後又真係冇咁易病啊

公爵府

我奶奶又係乜都唔識,我自己補,上網揾資料同老公兩個人自己搞掂

男爵府

回覆樓主:

我都無補過

首頁
34567...19

尾頁

跳至