自由講場

跳至

首頁
45678...19

尾頁

男爵府

kmbb519 發表於 18-6-20 21:10
我頭先同99 講開坐月要㷛咩飲,佢話.... 邊駛補架?我生左三個都無補過!而家咪又係行得走得!坐月食乜都得 ...

信99一成,雙目失明!

kmbb519    發表於 18-6-20 22:57

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

(Samantha) 發表於 18-6-20 21:57
其實你想補嘅,真係唔好預有人準備,
想嘅話真係要出聲,家人能配合嘅就最好,
不能嘅咪自己諗掂囉,產後 ...
我明白... 其實我一路都以為99 會識呢 d野, 所以一心旨意左佢, 而家佢咁講, OK 啦, 咁我咪自己搵月子餐....

我身體都唔錯, 唔係要點樣大補, 但我起碼想食清淡的坐月餐 同埋有啖湯水飲下.... 因為我冋老公兩個住, 平時係日日茶餐廳的.......

我老公仲好笑, 佢岩岩又同我講, 你唔駛驚, 你99 得把口架咋, 佢而家話唔補, 到時就會煲野比你架喇!!

我而家唔旨意佢喇, 我自己訂月子餐好過!!
大事化小, 小事化毛.........

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主

大宅

美之選468 發表於 18-6-20 21:18
使唔使補.....這要睇坐月果個係邊個啦?如果坐月系99的女兒?不單止要補,而且要大補。如果坐月果位系心抱?.. ...

全對

子爵府

我坐月又爆線又傷口發炎, 所以唔補得, 生完過左1個月, 先食薑醋, 飲過1次鹿茸湯, 以家無病無痛。

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

castle100 發表於 18-6-20 21:52
坐月一定要補!我2個補足100天!未聽人講坐月唔補!
衣度好多 JM 答左話唔駛補.....

珍珠宮

Lovelovebear 發表於 18-6-20 21:48
請陪月或者訂月子餐啦
我而家搵月子餐啦, 有冇好介紹? thanks

男爵府

回覆樓主:

99話人哋啲女就唔駛補 佢自己個女就會補

水晶宮

(Samantha) 發表於 18-6-20 21:14
個個體質唔同,如果你身體一向差少少嘅補下都應該。

我生2個前後都無補,平時食得正常健康就無問題。 :fun ...

我都無補, 連薑醋都無食。只係普通飲食。電在都健健康康。
天空之城, 快樂之地

大宅

艾菲BB 發表於 18-6-20 21:18
其實之前真係人人生完即刻落床做野,我阿媽都係咁講
當然,我冇理佢,自己照坐月啦
...

係呀,以前d人一來冇錢,二來冇咁多資訊,生完BB都冇休息。
佢地老咗係點,有d嚴重嘅會成個子宮跌出來,朋友做政府婦科,好多女人老咗要帶子宮環,不是用來避孕,個環用來頂返個子宮上去,尤其是以前d女人生4、5、6、7、8個。如果用子宮環頂得返上去都仲好d,有d婆婆個環成日跌返出來,或者帶咗環唔舒服成日出血。有d婦女係需要做手術去改善生活質素,例如失禁。
樓主生完BB頭一日開始要聽姑娘話初細個子宮同勤力做收陰運動,對你自己身體有好處。仲有唔好拎重嘢、唔好痞低,所以你最好都係搵定人幫手坐月好d,一陣又自己同BB沖涼就大獲,唔係濕水咁簡單,仲要盆水又重,又要坐櫈仔好似痞低咁,第日老咗真係好易子宮下垂或者嚴重會子宮垂脫。

大宅

回覆樓主

以前啲人無咁多食物種類,係唔係都話要補下,我諗以前所謂嘅補,都係飲下雞湯咁,同而家嘅補下下都要蔘茸海味有啲分別。西醫來講,正常飲食就得,我諗反而注意下個人衛生,傷口護理,到時有人幫下手睇下bb等自己可以休息多啲仲實際。

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我頭先同99 講開坐月要㷛咩飲,佢話.... 邊駛補架?我生左三個都無補過!而家咪又係行得走得!坐月食乜都得 ...

睇你自己啦!
我陀B時無食過補品,無買 supplement 食,同以前一樣咁生活方式!
生完無坐月,無產後進補!生完出咗院,仲日日抱啊B去公園散步曬太陽!未滿月就入迪士尼,2個月大就去游水.....
啊B家下都4歲,我兩母女咪一樣健健康康!
睇你自己信邊套啫!

男爵府

我奶奶都係咁~佗緊又冇整咩比我食,話唔洗~跟住仲冇一個月生得,個胎勁輕,係我自己臨生一個月係咁食蛋白,重返啲~
同埋我坐月冇乜點補,身體差左好多,成日病,又成日頭痛,以前做女好健康,一年都唔洗睇一次醫生,
現在後悔了~

男爵府

唔坐月無野架,一樣行得走得

但....真係會老得又快,又走晒樣咁囉

我自己就坐足月,身體好過做女時,樣同身材 同樣keep倒

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

kmbb519 發表於 18-6-20 21:18
我本身都唔睇中醫果種人,但生仔 我都唔知

其實唔需要太刻意!點講呢.... 唔補開就唔好專登補,刻意補,可能會有反效果!

珍珠宮

bdrescue 發表於 18-6-20 22:10
咁你咪叫老公煲, 佢話唔得, 咪同佢講如果你錫我應該緊張我吧..
頭先係99 度食飯, 講完 "唔駛補" 的理論啦, 咁我無出聲, 咪上網搵月子餐囉, 跟住返到屋企, 我老公仲要話.... 你定啦, 你 99 得把口架咋, 佢而家話唔補啫, 到時佢就會煲好多野比你架喇, 佢係咁架!!
我理鬼佢, 我咪同佢講, 唔駛喇, 而家我訂月子餐! 唔好靠人!

男爵府

回覆樓主

講真睇你要求d咩,唔補好易老,大把姐妹話自己天生麗質唔化妝,唔做facial 都靚爆架。

珍珠宮

baby_chu 發表於 18-6-20 22:36
其實唔需要太刻意!點講呢.... 唔補開就唔好專登補,刻意補,可能會有反效果!
...
就算唔補, 我諗三餐都要清淡 d 掛, 但我 99 係話坐月可以落街飲茶 我係真係唔識, 不過我而家都打算訂坐月餐, 起碼係坐月食得野先,...... 清淡 d, 加碗湯水, 唔駛飲茶餐廳例湯

公爵府

回覆樓主:

我生完出院奶奶叫我食pizza飲忌廉磨菇湯

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

其實要配合番體質

我自己生兩胎,坐月都係清淡飯餐,無刻意進咩補,身體托賴算好好

首頁
45678...19

尾頁

跳至