論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

今晚啱啱放工返到入屋,聽到工人好大聲叫細佬行開,原來係細佬入咗廚房,工人掛住煮野,所以冇留意到細佬入咗廚房,細佬差啲辣親!我問工人到底煮野緊要啲定細佬安全緊要啲?點解唔可以停咗手上面嘅工作叫細佬出廚房先繼續?然後佢就發脾氣話聽日辭職

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

但工人係廚房煮到一頭煙,可能惡咗啲對細佬姐,你知廚房又熱又危險,所以大聲咗叫小朋友出返去,畀著樓主你自己,今日咁熱係廚房煮野,都會忟忟地,如果姐姐辭職應該是你煩過佢,啲姐姐現在好快搵到新僱主,但你請過新工人起碼要幾個月。

大宅

aptcan 發表於 18-6-20 23:07
但工人係廚房煮到一頭煙,可能惡咗啲對細佬姐,你知廚房又熱又危險,所以大聲咗叫小朋友出返去,畀著樓主你 ...

明白,其實同佢關係一直吾錯,不過,我覺得佢有d過份,因為佢話吾知細佬入左去,但我個廚房得50呎吾夠

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我姐姐下月中去加拿大,我近日假期都開始預習吓煮午餐晚餐,因之前很小入廚房煮正餐,星期一個晚,我係廚房煮飯,右邊爐要睇住煎雞翼驚痴底,左邊爐又要睇住粉絲煲驚頻瀉,啲汗流到件衫濕哂,啲細路入嚟廚房針水我都唔知,煮完到食時啲衰仔衰女又彈三彈四,我直頭話倒哂佢唔好食,所以我理解你姐姐發現細佬入廚房後,好惡叫佢出返去,你可以識吓放假時煮一餐正餐畀屋企人食,你就知係廚房幾辛苦。

大宅

aptcan 發表於 18-6-20 23:24
我姐姐下月中去加拿大,我近日假期都開始預習吓煮午餐晚餐,因之前很小入廚房煮正餐,星期一個晚,我係廚房 ...

假日都是我煮的,他們入來,我都未至於吾發覺!關鍵係佢個態度

水晶宮

Miloeva 發表於 18-6-21 08:13
假日都是我煮的,他們入來,我都未至於吾發覺!關鍵係佢個態度

唔知你小朋友幾歲。但如果真係覺得有危險就加門欄。廚房裡面有人煮餸時就關門欄。

唔好下下以自己同外傭比。或者你醒覺/聽到, 唔等於外傭一樣。或者佢聽覺或警覺性無咁高。而且外傭都有叫小朋友出番廚房。 佢覺得自己已經做左應該本份。

其實除左教外傭外, 你都要教小朋友, 如果外傭係廚房煮食中, 叫小朋友係入廚房之前, 叫一叫姐姐(等姐姐知道)或叫小朋友盡量唔好係嗰個情況下入廚房。

wcpcelia    發表於 18-6-21 09:36
天空之城, 快樂之地

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

除前面jm所提及之外,每人都會有脾氣,又或果日佢已經不止一次叫小朋友唔好入去,但咁啱就發惡果吓你返到家?

如小朋友細,幾時都係用門欄最穏陣,始終廚房都多危險,小朋友有6,7歲的話,我會選擇提醒小朋友,因為無論係自己屋企,親戚朋友家,又或完約轉另一個姐姐,小朋友都應該要學習危機感,明白廚房唔係煮緊飯時隨便走入去

子爵府

佢態度係差

不過咁, 如果姐姐煮緊飯, 應該有其他人喺廳睇住小朋友唔好比佢有機會入廚房
我估姐姐無諗過小朋友可以咁衝入黎

佢話辭職應該意氣用事, 你地平心靜氣再傾下啦

大宅

crubie 發表於 18-6-21 13:24
佢態度係差

不過咁, 如果姐姐煮緊飯, 應該有其他人喺廳睇住小朋友唔好比佢有機會入廚房

當時屋企未有其他人

大宅

PCCW2319 發表於 18-6-21 08:54
唔知你小朋友幾歲。但如果真係覺得有危險就加門欄。廚房裡面有人煮餸時就關門欄。

唔好下下以自己同外傭 ...

已加

伯爵府

回覆樓主:

我家廚房都係約50尺
但爐頭對正門
煮食時一定係背向門
工人或我煮都發現唔到有人入來
會嚇一嚇
或者從佢角度諗下
明白佢因何會有這樣反應
兩方面都諗下辦法解決
例如叫工人一開始煮都哦下小朋友唔好入廚房
你又教小朋友唔好入去
其實細路仔係會明

複式洋房

回覆樓主

有時啲野雙向,唔知成件事係點樣,但係可能你自己都緊張所以問佢嘅時候佢聽落就有啲難受
同埋小朋友細,安全措施真係要做足。得工人同細路喺屋企,我叫佢做緊野就關細路入playpen

大宅

John_3_16 發表於 18-6-22 21:30
有時啲野雙向,唔知成件事係點樣,但係可能你自己都緊張所以問佢嘅時候佢聽落就有啲難受
同埋小朋友細,安 ...

係!自己當時緊張,語氣態度都吾好!真心多謝你地意見

水晶宮

回覆樓主:

楼主工人被指責, 覺得委屈, 正常啦。

人在廚房面向爐頭煮緊嘢, 背住廚房, 開埋抽油煙机有噪音, 小朋友腳步輕入咗廚房, 工人唔為意, 係好正常。唔可以只怪工人冇留意小朋友, 要教小朋友唔可以隨便入廚房。

公爵府

Miloeva 發表於 18-6-22 22:48
係!自己當時緊張,語氣態度都吾好!真心多謝你地意見

其實姐姐可能都係緊張小朋友係廚房整親先大聲左.
比我都會la.

複式洋房

回覆 aptcan 的帖子

同意

首頁

尾頁

跳至