自由講場

跳至

首頁
45678...16

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我同D兄弟姊妹都無拎成績單畀父母睇喎,嘜大部份父母會睇子女的大學成績單?

珍珠宮

chillimom 發表於 18-6-21 07:52
香港「品學兼優」只是讀書(背資料)叻和聽話。不等如懂得抗壓或懂得愛和關心他人,換位思考,problem sol ...

對,problem solving直情係the weakest link.

男爵府

2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

nintendo 發表於 18-6-21 01:42
真係心寒,咁都可抽水。
前兩日幾個陰濕之徒抽水,鬧人地父母唔理個女,呢d先真係心寒!

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

vespa 發表於 18-6-21 08:08
稅局會抽查的,老公有被要求提供亞女學費証明同學生証副本。

稅局抽中先要提供,我自己從來冇中過,咪中咗先摷證明,對父母來說,個個月交學費,個女又讀緊,學費單學生證證明冇難度

男爵府

回覆樓主

無論咩原因,咁樣處心積慮殺人就係唔岩,仲要殺既係自己父母!咁殘忍!
而家d人,永遠有咩事都賴政府,賴父母,賴地硬咁大個人,人生係自己架
養到咁大,生到咁靚,供書讀到大學,有私人樓住,生活無憂,有無感激過父母?父親節咁樣回報,死左係一個結束,亦可能係另一個開始!

RelaxHippo    發表於 18-6-21 13:32
karenlyk    發表於 18-6-21 13:04
leekung261105    發表於 18-6-21 10:52
TKTL    發表於 18-6-21 10:38

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hahaha1231 發表於 18-6-21 08:02
家姐畢業, 左2係佢

好的

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ricky0223 發表於 18-6-21 08:48
無論咩原因,咁樣處心積慮殺人就係唔岩,仲要殺既係自己父母!咁殘忍!
而家d人,永遠有咩事都賴政府,賴父 ...

咪係,不過一定有人話針唔吉到肉唔知痛

寶石宮

bik1229 發表於 18-6-21 07:59
讀緊書的成年子女父母可以報稅囉「供養子女免稅額」,不過稅局唔會查你係咪真正在學。
...

但好似唔駛拎學費單架?

禁止訪問

伯爵府

MayJoeydd 發表於 18-6-21 08:43
我同D兄弟姊妹都無拎成績單畀父母睇喎,嘜大部份父母會睇子女的大學成績單?
...

係囉,我讀大學都無比父母睇成績表喎。仲係中小學咩。
讀得大學成年人,學業仲要父母操心

珍珠宮

個女仔思想偏激,吾去感恩父母比作既好,只着意d吾好野,社會風氣就系將責任推比人,就算做錯事都有人同情,尼代教育真系要反省下,真系吾好再一面倒標榜自由民主,道德倫理都好重要

珍珠宮

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

cdn 發表於 18-6-21 07:50
過去果3年,真係好辛苦。每天要對住家人講大話

一開始係佢自己要講大話,而且佢可以選擇隨時唔再講。而且佢就係讀唔掂護理,大可轉科或再重新報另一科,再唔係的起心肝去搵嘢做,我睇唔到有乜需要非講大話不可。當然講呢個大話會有好處,學費私吞,父母家姐不會迫她搵嘢做,可以繼續hea, 响父母,親戚朋友面前扮大學生,高級(?)d

珍珠宮

靚靚C9 發表於 18-6-21 08:25
咁係父母冇問啫,除非讀夜校自己供自己讀,否則父母俾學費想了解吓成續都有權掛。
...

我由在學到半供讀,父母都唔知我搞嘜鬼,淨係知我係"返學"定"返工", 内容都係得我講,我父母只係對我信任。(利申:同父母關係超好,我亦係一個乖乖囡)

係而家d父母要求知道多d, 什或自己都讀過大學,所以先有sense, 所以假若佢父母唔個佢囡騙佢地,真係唔出奇。

唔明點解咁多人同情個女仔,如果話個女仔慘,佢父母真係慘100倍, 湊大個女仲比錢佢讀大學,父母本身亦唔老,個女竟然有計劃(上網查資料), 去殺左佢地,嘜野原因都不可接受, 好得人驚

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

咁d學費去曬邊
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

smpoon 發表於 18-6-21 07:10
報紙報導佢讀護理系,dse開始要讀5 年,未知係唔係今年畢業,另外,護理系有好多時數要去醫院實習,佢點樣 ...

係,護理讚5年,應該今年畢業
佢應該讚唔上,讀護理都辛苦嫁,心理質素好緊要,壓力都大。

翡翠宮

luckybaby2011 發表於 18-6-21 08:33
要呃人總有方法、父母又未讀過、大學唔駛校服同家長簽名、時間表又成日改、空堂又多、咁大個人點check?

...

对!此終大个,父母負責供養。囡大了佢講咪聽。吾太講都未必太chur.

男爵府

(Samantha) 發表於 18-6-21 00:26
家姐唔係社工咩,應該敏感D架!

有個家庭媽媽是社區中心主任,夠哂資歷啦,她的兒子有2年每星期六騙媽媽返教會,並且也有騙話教會情況怎樣,其實是每星期去了打機,之後也是其他人告訴她媽媽的。所以社工不一定敏感!

珍珠宮

miffyumiffy 發表於 18-6-21 06:39
我覺得咩都唔關事,佢本身精神病,唔係點落到手

根本精神病發,所以情緒病真係要及早去治療

珍珠宮

薯圈 發表於 18-6-21 09:09
我由在學到半供讀,父母都唔知我搞嘜鬼,淨係知我係"返學"定"返工", 内容都係得我講,我父母只係對我信任 ...

心寒,只同情父母

首頁
45678...16

尾頁

跳至