懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

新手媽媽,乜都唔識。想問問各位發現有咗之後,幾時要去做第一次產檢?同埋要做D咩嘢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

你而家係咪 4w? 見到你另一 post 話一個月

驗孕捧驗到之後就可以去普通診所拎懷孕証明, 跟住去你住果區的政府醫院登記拎期, 政府越早去越好, 佢會同你排期

另外如果你想搵私家醫生做產檢, 都可以開始搵心水醫生, 搵到就好打去 book, 第一次見醫生最好係 7-8w 時間 (唔駛等7w先打去, 早 d 打去, 佢會比適合的期你, 因為 d 醫生都好 full 下)

祝你好孕
大事化小, 小事化毛.........

複式洋房

kmbb519 發表於 18-6-21 18:09

驗孕捧驗到之後就可以去普通診所拎懷孕証明, 跟住去你 ...

喺啊,多謝你回答我。依家4W左右。
想問問我應該喺同姑娘講做邊D檢查?
定喺直接話想做產檢等姑娘安排?

別墅

mysunshinebaby 發表於 18-6-21 18:14
喺啊,多謝你回答我。依家4W左右。
想問問我應該喺同姑娘講做邊D檢查?
定喺直接話想做產檢等姑娘安排?

你指既姑娘係普通睇傷風感冒果d?
想拎懷孕証明到政府醫院排期既話
同佢講驗孕就得架喇

如果你係想照超聲波既
去返婦科診所 打去約果陣話想做產檢照超聲波就okay ga la
不過你咁早 應該未聽到bb 心跳架
我第一次去做產檢都係等到8weeks幾

複式洋房

企鵝仔小P 發表於 18-6-21 19:25
你指既姑娘係普通睇傷風感冒果d?
想拎懷孕証明到政府醫院排期既話
同佢講驗孕就得架喇

驗孕證明我喺家計會擰咗啦
同埋,琴日去咗廣華排期。廣華比咗個唐氏期同產檢期,分別喺8月同9月。
因為見好多都話最好另外自己穩個私家醫生做檢查。
但因為自己第一次,唔知到底喺要做邊方面檢查,同埋幾時做先啱。
仲有就喺見到網上話檢查BB喺宮內孕定宮外孕,唔知喺邊方面

大宅

mysunshinebaby 發表於 18-6-21 19:58
同埋,琴日去咗廣華排期。廣華比咗個唐氏期同產檢期,分別喺8月同9月。
因為見 ...

依家打電話去任何一間婦科診所,約定7-8w嘅時間做產檢,到時會幫你照超聲波,確認係咪正常懷孕。

珍珠宮

回覆樓主

我6週時有去照胎囊啊,算唔算第一次產檢吖?

複式洋房

mysunshinebaby 發表於 18-6-21 19:58
因為見 ...

政府醫院登記咗,佢會自己幫你排產檢。

最緊要有兩個檢查要有, 唐氏同結構。如果政府俾唔到期你, 建議出去私家做。

我見政府俾咗你唐氏,你可以選擇去唔去私家做T21 或nifty , 係抽血驗, 10 週可以做, 凖確度99.x%. 政府早期的唐氏係照超音波, 準確度無咁高,大約8 成。

結構就20-22 週做, 政府有無期睇彩數, 最好早啲book 家心水醫生,因為好醫生真係好full。

複式洋房

ykm103 發表於 18-6-22 09:12
政府醫院登記咗,佢會自己幫你排產檢。

最緊要有兩個檢查要有, 唐氏同結構。如果政府俾唔到期你, 建議 ...

咁我應該喺想約結構,謝謝你

複式洋房

mrs.suen 發表於 18-6-21 22:21
依家打電話去任何一間婦科診所,約定7-8w嘅時間做產檢,到時會幫你照超聲波,確認係咪正常懷孕。
...

唔該曬

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我系7W左右開始睇醫生,應該算系第一次產檢。

複式洋房

回覆樓主

我第1次私家產檢係9w3, 照下bb心跳,打算1個月去1次
政府第1次係oscar 11w6,健康院就12w3
11w會另外去做t21, book左20w5搵陳敏儀做結構

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

yc716 發表於 18-6-23 03:37
我第1次私家產檢係9w3, 照下bb心跳,打算1個月去1次
政府第1次係oscar 11w6,健康院就12w3
11w會另外去做t ...

明白曬,多謝你

複式洋房

pianna 發表於 18-6-23 10:39
WK4睇下係唔係BINGO
之後正苦 和或私家登記
WK7-8睇心跳

好清楚,多謝你

已刪除用户

回覆樓主

大宅

mysunshinebaby 發表於 18-6-21 02:00
新手媽媽,乜都唔識。想問問各位發現有咗之後,幾時要去做第一次產檢?同埋要做D咩嘢?
...

我第一胎就6w做第一次産檢,而家呢胎就8w,如果心急就早啲但係有啲jm6w未必照到,咁可能會嚇餐飽。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

kmbb519 發表於 18-6-21 18:09

驗孕捧驗到之後就可以去普通診所拎懷孕証明, 跟住去你 ...

如果驗孕棒有兩條線係咪即係已經有?需要搵普通醫生confirm先打去婦科醫生嗎?

我想搵佢做產檢個位醫生好full... 至少等一個月

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

JD930 發表於 18-6-26 22:23
如果驗孕棒有兩條線係咪即係已經有?需要搵普通醫生confirm先打去婦科醫生嗎?

我想搵佢做產檢個位醫生好 ...
私家婦科唔駛証明信, 你打去 Book 時佢會問你最後一次M 係幾時, 然後會約你大約 7-8w 時去睇........
大事化小, 小事化毛.........

首頁

尾頁

跳至