懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

黎緊7月係預產期,在威記生,網上有d在公立醫院生既媽媽話若果你入院時簡左餵人奶,醫院就唔會俾水奶你餵,但重點係我想餵母乳,但若果到時無奶又唔俾水奶餵B,怕BB脫水或者出院前輕磅唔俾出

伯爵府

Alicelau111 發表於 18-6-21 18:56
黎緊7月係預產期,在威記生,網上有d在公立醫院生既媽媽話若果你入院時簡左餵人奶,醫院就唔會俾水奶你餵, ...

如果你驚就話餵奶粉,出院後先餵人奶囉。
其實醫院有個標準畀BB補奶粉,護士都會監察住BB血糖和大小便情況。例如:BB血糖低過2.6,超過12小時(好似)無小便。
我5月頭都喺威記生完,喺醫院無要求過補奶粉,又未上奶,BB啜到我損晒,出院果日護士見BB超過十幾個鐘無小便,主動畀左支水奶餵20ml,佢話要BB再痾一次尿先畀出院。

別墅

回覆樓主

我都係5月頭喺威記生,
醫院好樂意俾水奶喎。

別墅

黎緊7月係預產期,在威記生,網上有d在公立醫院生既媽媽話若果你入院時簡左餵人奶,醫院就唔會俾水奶你餵, ...

自己叫家人帶奶粉

水晶宮

如果你有心餵人奶的話,其實越早開始越好。BB同你都需要時間學習同磨合,唔應該錯失時機。
我喺另一間公立醫院生過兩胎,都係一開始餵母乳,其間BB試過血糖低(因為我妊娠糖尿)或者唔夠濕片,姑娘知道後主動提出要幫BB補水奶。如果有醫學上需要補奶,醫護人員唔會唔理BB死活。做媽媽嘅有責任記錄低BB大小便情況,如實報告畀姑娘聽。

要留意,醫院一般唔容許媽媽自備奶粉畀BB,要餵就要餵醫院提供嘅水奶。

別墅

謝謝🙏🏻各位

別墅

危記就唔知啦,早一個月聯合出世,講起好嬲,聯合知道你想餵人奶,佢唔會比奶水你餵,到出院第三日都未有人奶,醫院仲話正常,話一個星期bb可以唔食飲奶,到出院第二日去健康院檢查,磅重輕了13%,嚴重輕,健康院醫生立即叫我飛的返聯合,返聯合兒童專科,專科見轉介信內容立即安排上病房,要留醫檢查,最後係因為脫水,冇奶所以導致。出院唔理醫院點講,轉食奶粉,我非常後悔唔一開始比奶粉。第二,健康院醫生問昨天出院沒有幫BB磅重嗎?其實醫院真係冇磅重,如果有磅重,知道輕甘多係唔比出院的。醫院根本好大責任。諗起都心痛

別墅

薰妮@2017 發表於 18-6-21 23:22
我都係5月頭喺威記生,
醫院好樂意俾水奶喎。

如果一開始講餵人奶,之後想比水奶,都唔係個個姑娘肯比,見過有啲媽媽求極都無得比,好慘(我6月威記) 。

別墅

回覆樓主

我舊年六月威記生 都係開始講明人奶
但由於阿女頭一日係兒科 都係比水奶先 我住左兩晚 佢第二日番我身邊後 我都有頂唔順問姐姐拎水奶架 拎左兩次 佢地都好樂意 由其你夜晚時 你好累 佢地都肯既 當然你都要不停埋身啦 否則上奶會慢架

大宅

我1月係威院生⋯我係餵人奶!
但住院期間聽到有媽媽原先餵人奶但要求要支水奶⋯俾姑娘講完一大輪野(15分鐘)⋯最後先拎到一支! 睇下好唔好彩遇到好心當值姑娘~

別墅

回覆 Tracykian 的帖子

禁真係要睇下當時遇到既姑娘好唔好人

別墅

回覆 mysuperhi 的帖子

陰公,俾著邊位媽媽都心痛,聯合真係好無責任心,無可能唔磅重就俾BB出院,真係點做野嫁

別墅

回覆 CARRIE8397 的帖子

希望我都遇到d好心既姐姐呀

別墅

回覆 queenqueen21 的帖子

自帶奶粉有d人話會俾姑娘鬧到飛天

別墅

回覆樓主:

瑪嘉烈都係唔比。要嘈佢先比
所以如果下次生。死人都話食奶粉。
自己try 下餵母乳。吹你唔脹

洋房

agnes_bebee 發表於 18-7-6 08:51
瑪嘉烈都係唔比。要嘈佢先比
所以如果下次生。死人都話食奶粉。
自己try 下餵母乳。吹你唔脹

我3月係伊x生,簡左人奶,頭兩日都未上奶但佢地都話正常繼續就岩嫁啦,點知最後到左第三日既凌晨,BB因為食唔到拉發脾氣唔肯再啜我個乳頭,姑娘兒話俾食水奶,但太遲啦,BB開始黃坦好疲倦,之後人奶夾水奶一齊喂BB,我住左7日醫院先退倒黃,BB就日日俾人抽血,好心痛。出咗院我都成功喂倒人奶。人人體質唔同,我都盡力俾BB啜但上奶遲都冇辦法,點解唔俾我喺頭一兩日喂一餐半餐水奶佢食,起碼唔會黃坦先啦。

洋房

[quote]LLC85 發表於 18-7-19 18:18 我QM 生,佢醫院話係鼓勵餵母乳,每日都有姑娘睇幾次餵人奶情況,跟得好貼。但有時候見我好攰都會提議將BB推去護士站餵奶粉等我休息。但有次隔離床有個媽媽無咩埋身就叫姑娘俾奶粉,D姑娘又問東問西。

不過之前生完第三日未上奶,BB都要去照燈。到第二個星期BB返醫院檢查又話黃要去照燈,但我已經係多奶到一邊食另一邊儲,到BB 一個月大都係因爲黃疸未退哂要返醫院檢查,醫生話正常。有母乳姑娘話人奶太營養,BB吸收唔哂所以黃,依家就黎兩個月,真的好長肉,已經重左4磅有多。

洋房

LLC85 發表於 18-7-19 18:18
我3月係伊x生,簡左人奶,頭兩日都未上奶但佢地都話正常繼續就岩嫁啦,點知最後到左第三日既凌晨,BB因為 ...

贊成x 10000..

洋房

回覆樓主:

請問有冇人知道威記八月份水奶是咩牌子?

別墅

我開刀生,又痛又未落得床
姑娘,姐姐都不停叫我要試下俾bb 啜
但我試左一次真係痛又坐唔直
再有姑娘或姐姐問,我就直接拒絕話真係頂唔順
唔喂住

首頁

尾頁

跳至