6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

想問下JM帶BB去旅行,BB飲食可以點安排?遲d要帶BB去參加阿妹海外婚禮,到時BB八個半月,住酒店煮唔到粥俾佢,可唔可以食大人野?定係食糊仔?

別墅

回覆樓主:

怕水肚不服可自己帶水去煲水沖奶(即棄奶樽好輕又方便),加固方面就帶糊仔,包裝食品(粥,粉麵),生果或水果蓉就可以當地買,帶定bb用開的碗仔匙羹

洋房

BBIP830 發表於 18-6-21 23:03
怕水肚不服可自己帶水去煲水沖奶(即棄奶樽好輕又方便),加固方面就帶糊仔,包裝食品(粥,粉麵),生果或水果 ...

Thank you ~ 我係新手媽媽,唔知原來有即棄奶樽(emoji)可唔可以分享邊隻牌子?係咪可以用番 Nuk咀?
包裝食品,係咪專俾BB食?Aeon/荷花有冇得賣?

別墅

sandy_mama 發表於 18-6-21 23:23
Thank you ~ 我係新手媽媽,唔知原來有即棄奶樽(emoji)可唔可以分享邊隻牌子?係咪可以用番 Nuk咀?
包裝 ...

我買六甲村即棄奶樽,佢已佩埋細咀同握手,包裝食品細妹幫我喺city's super 買,不過你可以去aeon/一田望望有冇嘅,我呢隻係9個月以上bb食,之前bb食7個月的,你仲可以買d乳酪餅或手指餅之類零食比bb上飛機食,因為你機程都比較長嘛

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

8個月,我覺得帶奶粉同米糊就得喇,唔想太麻煩

洋房

回覆 BBIP830 的帖子

太好啦~~ 等我去睇下先。

洋房

回覆 我要做媽媽 的帖子

我本來都係咁諗, 但係最近阿B開始食有餸粥(加左南瓜/魚/菠菜...)之後對米糊冇咩興趣。=.= 所以問定先。

水晶宮

回覆樓主

baby food

珍珠宮

回覆樓主

帶奶粉同米糊囉,同埋可以帶baby food,亞妹屋企可唔可以煮粥仔,方唔方便?

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

食糊仔同奶就OK啩。

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主

8個幾月未可以食大人嘢,沖糊仔算啦。我果時都係咁。

洋房

Yanlau886 發表於 18-6-23 14:33
我仔仔5個月大,買左個8L水煲過去可以恰奶樽,水煲又可以煲水飲,8個半月粥仔可以買百果寶寶,買定2打過去 ...

我諗都要帶水煲,唔係好信得過酒店d水煲

伯爵府

sandy_mama 發表於 18-6-21 22:45
想問下JM帶BB去旅行,BB飲食可以點安排?遲d要帶BB去參加阿妹海外婚禮,到時BB八個半月,住酒店煮唔到粥俾 ...

咁細去有d麻煩,帶米糊,奶粉

男爵府

Yanlau886 發表於 18-6-23 14:33
我仔仔5個月大,買左個8L水煲過去可以恰奶樽,水煲又可以煲水飲,8個半月粥仔可以買百果寶寶,買定2打過去 ...

請問買左邊款水煲呀?可否介紹一下,謝謝!請問會否自己帶水?

禁止訪問

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章

我帶過阿女9個月時出國去探親也再去過2次大陸,當時帶奶粉、韓國金姳熙速食粥、baby food,完全沒問題。水我帶左香港 2L 水,再撈D 當地水等佢習慣下。可問定酒店有沒奶樽消毒機,沒可帶消毒片浸/即棄奶樽。又有試過酒店早餐buffet 問佢地有沒即煮粥,可要求只要白粥加肉同菜再自己剪。可比水果BB 食,我女也吃了少少酒店的麵包,佢勁開心。也試過帶個煲仔自己煮粥同當地買菜, 肉就自己帶左一樽baby food 雞肉。我自己覺去旅行要睇下平時BB 係HK 腸胃如何,有沒食過出面D 粥/水果/麵包,如果腸胃比較敏感可係HK 試左baby food/即食粥,沒敏感就去旅行時都可食。

首頁

尾頁

跳至