自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

只怪自己無保護好啲,得了個牙週病 : - (

網上揾左啲資料,有一隻叫作深層洗牙,即要揭起牙肉去洗牙,應該好痛,哭

另一隻叫作激光/雷射洗牙 ... 但資料不多 ... 不知成效如何?

請問有無谷友可以分享一下?

十分謝謝!

別墅

回覆樓主:

我都想知

洋房

網上有人說做深層洗牙,牙肉有機會俾cut短,完成後,即使牙肉不再腫,但卻會出現大牙縫,容易藏垃圾 ... 不知是真是假?希望有谷友能指教

做雷射/激光治療就不會對牙肉有捐傷嗎?

大宅

giraffehome 發表於 18-6-21 23:55
網上有人說做深層洗牙,牙肉有機會俾cut短,完成後,即使牙肉不再腫,但卻會出現大牙縫,容易藏垃圾 ... 不 ...

深層洗牙我1X年前做過!做完後都冇復發過,當時我成曰牙肉腫牙撞牙及成曰流小小牙血,唔知你有幾嚴重,會打麻醉藥㗎,所以應該唔太痛, 我是分開4次做

水晶宮

Man13579 發表於 18-6-22 00:01
深層洗牙我1X年前做過!做完後都冇復發過,當時我成曰牙肉腫牙撞牙及成曰流小小牙血,唔知你有幾嚴重,會打麻 ...
請問邊位牙醫做,可以介紹嗎?我C6痛到訓唔到食唔落
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

大宅

kcpak 發表於 18-6-22 00:04

你C6係咪牙痛咋!我回覆是牙周病!

水晶宮

Man13579 發表於 18-6-22 00:06
你C6係咪牙痛咋!我回覆是牙周病!
上兩星期去牙醫到洗牙,話係牙周病,個牙醫話咩都做唔到,等佢自己好,佢洗完牙返黎仲腫左,仲痛左,仲食唔到野.........所以想搵多個睇
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

侯爵府

Man13579 發表於 18-6-22 00:01
深層洗牙我1X年前做過!做完後都冇復發過,當時我成曰牙肉腫牙撞牙及成曰流小小牙血,唔知你有幾嚴重,會打麻 ...

你個時幾錢?

大宅

HongV 發表於 18-6-22 00:25
你個時幾錢?

2仟,上個月去補牙聽到同另ㄧ客人講8仟

侯爵府

Man13579 發表於 18-6-22 00:35
2仟,上個月去補牙聽到同另ㄧ客人講8仟

好貴

大宅

kcpak 發表於 18-6-22 00:04

上網打朱國雄牙醫佢葵涌和北角有診所,但佢收費都貴咗好多!

水晶宮

Man13579 發表於 18-6-22 08:23

謝謝你~今日忍唔住去返之前睇個牙醫了~脫左兩隻大牙

珍珠宮

kcpak 發表於 18-6-22 20:41
Man13579 發表於 18-6-22 08:23
謝謝你~今日忍 ...

連脱兩隻大牙
會不會好輕率
原全無得救?

水晶宮

72leelily 發表於 18-6-22 20:43
連脱兩隻大牙
會不會好輕率
原全無得救?

其中一隻係智慧牙,我唔識呀,個牙醫其實上次已經話呢兩隻脫得,但上次我c6仲覺得忍到就唔脫住,但之後太痛,真係忍唔住,今日去唯有聽牙醫講脫左去

子爵府

kcpak 發表於 18-6-22 00:13
上兩星期去牙醫到洗牙,話係牙周病,個牙醫話咩都做唔到,等佢自己好,佢洗完牙返黎仲腫左,仲痛左,仲食唔到野.. ...

牙周病引致既牙痛真係生不如死。我都試過做完深層洗牙係冇事但其中1隻牙已經唔用得最終要脫左去。另1隻救得返, 我個牙醫認為救到都會盡救, 始終脫左1隻就冇1隻。有需要我介紹你

水晶宮

fishfish121 發表於 18-6-22 20:51
牙周病引致既牙痛真係生不如死。我都試過做完深層洗牙係冇事但其中1隻牙已經唔用得最終要脫左去。另1隻救 ...

唔該曬~靖PM我~~見我C6訓訓下都痛醒真係鄧佢慘....

子爵府

kcpak 發表於 18-6-22 20:53
fishfish121 發表於 18-6-22 20:51
牙周病引致既牙痛真係生不如死。我都試過做完深層洗牙係冇事但其中1隻 ...

我剛睇到你話你c6已脫不過我照pm你

水晶宮

fishfish121 發表於 18-6-22 20:55

謝謝你~依家脫左,之後都唔知點,所以你照PM我,可能用得著

大宅

kcpak 發表於 18-6-22 20:49
72leelily 發表於 18-6-22 20:43
連脱兩隻大牙
會不會好輕率

冇咗智慧牙冇乜問題!我都脱咗好耐!

珍珠宮

kcpak 發表於 18-6-22 20:57
fishfish121 發表於 18-6-22 20:55
謝謝你~依家脫左,之後都唔知點,所以 ...

我本身有遺傳性牙周病,我睇開譚愛和醫生,尖沙咀,你上網自己search地址電話啦, 我唔多講其他,因為我唔係賣廣告,只係幫一下。

首頁

尾頁

跳至